Υπήρχε μήνυμα από αυτές τις εκλογές;

Σάκης Κουρουζίδης 13 Μαϊ 2012

Αν υπήρχε ένα σαφές μήνυμα από τις εκλογές αυτές, αυτό θα έπρεπε να εκφράζεται δια της ψήφου σε συγκεκριμένα κόμματα που προέβαλαν αυτό το περιεχόμενο προεκλογικά και επιβραβεύτηκαν με την ψήφο αυτών που ήθελαν να στείλουν αυτό ακριβώς το μήνυμα. Δηλαδή, αν όντως υπήρχε ένα «σαφές» μήνυμα των εκλογών, τότε αυτά τα κόμματα θα έπρεπε να μπορούν να σχηματίσουν «σαφώς» κυβέρνηση. Ή, λοιπόν, τα κόμματα που εκφράζουν αυτό το μήνυμα δεν το κατάλαβαν, για να συνεννοηθούν και να κάνουν κυβέρνηση, ή δεν είναι τόσο σαφές αυτό το μήνυμα.

.

.

Μηνύματα:

.

1. Τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης και διαχειρίστηκαν τα συγκεκριμένα μνημόνια, από 76-77%, έπεσαν στο 32%. Αυτό είναι σαφές μήνυμα, μετρήσιμο, αδιαμφισβήτητο. Αυτό είναι μήνυμα για το τι ΔΕΝ θέλει το εκλογικό σώμα.

.

2. Αυτό που δεν θέλει το εκλογικό σώμα, δεν το εκφράζει κάποιο κόμμα! Δηλαδή, εκφραστής του υπόλοιπου 68% (αυτών που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δεν είναι ένα κόμμα, δεν είναι φυσικά ούτε …ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, φυσικά, δεν μπορεί να μιλάει στο όνομα όλων αυτών!

.

3. Αυτό που θέλει το εκλογικό σώμα, εκφράστηκε με μια ποικιλία «θέλω». 
α. Ένα πρώτο θέλω, αφορά τη Χρυσή Αυγή, που δύσκολα αθροίζεται με κάτι άλλο, έστω και αν ανήκει στο 68% που ΔΕΝ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.

.

β. Θέλω να καταγγείλω το μνημόνιο, να φύγω από την ΕΕ και να επαναφέρω ένα εθνικό νόμισμα  (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα μικρά αριστερίστικα σχήματα, περίπου 10%) – για να μη στρέψω αλλού την κουβέντα, δεν κατατάσσω εδώ μέρος του ΣΥΝ και την πλειοψηφία των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν έχουν περίπου τα ίδια θέλω.

.

γ. Θέλω να καταγγείλω το μνημόνιο, αλλά να βρω λύση εντός της ΕΕ (σχηματικά, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, έστω και κατά δήλωση και με πολύ στρογγύλεμα, αφού δεν εκφράζει ούτε όλο το ΣΥΝ, ούτε τις περισσότερες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ), 16.8%.

.

δ. Κόμμα Καμμένου, δεν θέλω το μνημόνιο, αλλά και μια ατζέντα εθνικιστική, ντε φάκτο αντι-ευρωπαϊκή, ακραία λαϊκιστική, 10%.

.

δ. Δεν συμφωνώ με το μνημόνιο και θέλω την απεμπλοκή από αυτό, μέσα από διαπραγματεύσεις, εντός του ευρώ και χωρίς μονομερείς ενέργειες, δηλαδή, το θέλω της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων-Πράσινων, 9%.

.

ε. Την οπτική των 3 φιλελεύθερων σχημάτων (Δημ. Συμμαχία, Δράση, Δημιουργία Ξανά), που χωρίς να είναι κατά του μνημονίου, μιλούν για ένα πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, περίπου 7%.

.

ζ. Το θέλω του ΛΑΟΣ, 3%, πάσα άλλη διασαφήνιση δεκτή, σε σχέση με το πού το κατατάσσουμε ως προς το μήνυμα.

.

η. Άλλα θέλω, σε μικρότερα κόμματα, μη αθροιζόμενα.

.

Ποια αθροίσματα από τα παραπάνω «θέλω» δημιουργούν πλειοψηφίες; ΚΑΝΕΝΑ!

.

Μπορεί κανείς να αθροίσει το ποσοστό του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ σε κάτι; Υποθέτω πως όχι, αφού το μεν ΚΚΕ θεωρεί ότι η ψήφος προς αυτό είναι πρωτίστως ψήφος κατά της ΕΕ και μετά οτιδήποτε άλλο, ενώ η  ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή η παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ. Μπορεί να αθροιστεί το ποσοστό του ΚΚΕ και του Καμμένου; Νομίζω πως όχι -και πάσα βοήθεια δεκτή για άλλη σκέψη. Ούτε το ποσοστό του Καμμένου μπορεί να αθροιστεί με αυτή της ΔΗΜΑΡ. Αν όμως στην πρόσθεση μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά, ω του θαύματος, όλοι αυτοί μαζί αθροίζονται σε ένα αντι-μνημονιακό μήνυμα και μάλιστα πολύ καθαρό, το οποίο εκπροσωπεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ!!!

.

Δηλαδή, ο ελληνικός λαός είπε ξεκάθαρα τι ΔΕΝ θέλει (δεν θέλει ένα μνημόνιο όπως αυτό που ισχύει), αλλά δεν είπε με σαφήνεια, κατά σαφή πλειοψηφία, με τι θα το αντικαταστήσει και μέσα από ποια διαδικασία θα το κάνει.

.

4. Σαφές μήνυμα ήταν η παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ. Αν ισχύει αυτό, η ψήφος προς το ΚΚΕ δεν αθροίζεται, εξ ορισμού, σε οποιοδήποτε «αριστερό πακέτο» για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αν το ίδιο το κόμμα, το ΚΚΕ, θεωρεί ότι αυτό είναι κυρίαρχο στη δική του πολιτική πρόταση, και αυτό το πρόβαλε προεκλογικά και εν ονόματι αυτής της πρότασης πήρε το 8%, και δεν υπέστη ήττα (είχε μια μικρή αύξηση του ποσοστού του, θυμίζω), ποιος δικαιούται να δίνει άλλο περιεχόμενο στην ψήφο αυτή;

.

5. Το είδος της ταλάντευσης μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων, δείχνει ότι δεν μπορούσε να γεννήσει ένα σαφές θετικό μήνυμα.  Όταν υπήρξαν ταλαντευόμενοι όχι μεταξύ συγγενών κομμάτων ή κοντινών απόψεων, αλλά ανάμεσα σε διαμετρικά αντίθετες επιλογές, μέχρι την ώρα της κάλπης, είναι ακροβασία να θεωρείς ότι έχουν παραχθεί καθαρές επιλογές για το τι ακριβώς επέλεξε ο ελληνικός λαός.

.

6. Για πρώτη φορά, μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, το πρώτο κόμμα σε εκλογές παίρνει τόσο χαμηλό ποσοστό. 
Αυτό δεν είναι ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει …ένα σαφές μήνυμα κάποιου καθαρού «θέλω»; Ότι πρέπει να γίνουν συνεργασίες, να αναζητηθούν κοινοί τόποι;