Υπερψηφίστηκε η εξεταστική για τα μνημόνια – «όχι» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «παρών» από Ποτάμι και το ΚΚΕ

07 Απρ 2015

Με 156 ψήφους υπέρ έναντι 72 κατά και 22 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή στα Μνημόνια.

«Ναι» στη σύσταση της επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίασε από τη ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές.

Η επιτροπή θα αποτελείται από 17 βουλευτές όλων των κομμάτων, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Βάσει της κυβερνητικής πρότασης που υπερψηφίστηκε θα διερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι που αφορούν στον Οκτώβριο 2009 – Μάιο 2010 για την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο, στον Μάιο 2010 – Νοέμβριο 2011 για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, στο Νοέμβριο 2011 – Μάιο 2012 για το PSI και στην περίοδο από τον Μάιο 2012 και μετά.

Η συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή ήταν μαραθώνια και κορυφώθηκε με τη σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Τι προηγήθηκε

Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η χώρα δεν είναι υποτελής και υποταγμένη, αλλά κυρίαρχη και υπολογίσιμη και πρόσθεσε πως αυτό θα το καταλάβει τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι εταίροι. Τον κατηγόρησε ότι υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του για μια και μόνη εξεταστική επιτροπή για το πως έφτασε η χώρα στο μνημόνιο. «Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοίκεια» την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους.

Την θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε επίσης ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ

Όπως τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος, η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980.

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση. Αφού υπενθύμισε πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από 47 εξεταστικές Επιτροπές κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, είπε πως το «θέαμα χωρίς άρτο» που προσφέρει η κυβέρνηση, δεν διαρκεί πολύ και θα εξελιχθεί σε οργή. Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στην διερεύνηση και η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, την στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚΌπως τόνισε μάλιστα οι λύσεις για τον τόπο προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων κι όχι διχασμό και διάσπαση διότι αν και το κομματικό όφελος είναι προφανές δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Τέλος ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε πως αν το κόμμα του είχε την ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη θα κατέθετε πρόταση για έρευνα της περιόδου από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.