Ξεκίνησε το διαζύγιο ΕΕ- Βρετανίας

Οντίν Λιναρδάτου 20 Απρ 2017

Οι Βρυξέλλες αρχίζουν ήδη  συστηματικά να  αποκλείουν  βρετανικές εταιρείες  από τα συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων που συνάπτει  η ΕΕ και παροτρύνουν  όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους να έχουν  την έδρα τους σε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ όσο πλησιάζει το Μπρέξιτ.

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ενημερώσει το επιτελείο τους να αποφύγει επιπλέον επιπλοκές με τη Βρετανία ενόψει του Μπρέξιτ παρά το γεγονός ότι για δύο ακόμα χρόνια η Βρετανία θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ.
Ήδη οι Βρυξέλλες καλούν τα στελέχη τους να ενημερώσουν τον ιδιωτικό τομέα   για τις επιπτώσεις που θα έχει αν  όλοι οι συνεργαζόμενοι με την ΕΕ  φορείς δεν αποκτήσουν έδρα σε μία από τις 27 χώρες. Υπηρεσίες ετοιμάζονται ακόμα να αποσυνδέσουν τις βάσεις δεδομένων  τους από τις αντίστοιχες των Βρετανών ακόμα και τη μέρα του Μπρέξιτ.
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη Βρετανία ως τρίτη χώρα με όλες τις συνέπειες.
Και  να αναφέρουμε μία χαρακτηριστική περίπτωση .
Oι Βρυξέλλες ήδη ξεκαθάρισαν ότι κάθε συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Galileo ( το συνολικό έργο ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ) θα ακυρώνονται αυτόματα χωρίς πρόστιμο αν η προμηθεύτρια εταιρεία δεν έχει πλέον την έδρα της σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα αρχίζει στη Βρετανία ο προεκλογικός αγώνας που φέρει προς το παρόν τους Τόρις της κ. Μέι να προηγούνται κατά 20 μονάδες των Εργατικών του κ. Κόρμπιν.
Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις και αναλύσεις εκλογολόγων, οι Εργατικοί του Κόρμπιν θα υποστούν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους. Ο ίδιος ο Κόρμπιν απορρίπτει τις προβλέψεις και μιλάει  για τη συνωμοσία  των  δυνάμεων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, το οποίο τον πολεμά με μανία. Αμφισβήτησε στη σημερινή ομιλία του  όλες τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα του να χάνει από 50 έως και 100 έδρες λέγοντας πως στόχο έχουν να παραπλανήσουν τους πολίτες .
Επιτέθηκε φυσικά και στα ΜΜΕ λέγοντας ότι και αυτά τον πολεμούν εξαιτίας της αριστερής πολιτικής του.  Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε  ότι το κόμμα του θα έρθει πρώτο και η κυβέρνηση του θα απαλλάξει το λαό από το διεφθαρμένο σύστημα που επέβαλλαν οι πλούσιοι και αρνήθηκε να συνεργαστεί προεκλογικά  με το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) . Ο Κόρμπιν δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη στην πρώτη ομιλία του μετά την προκήρυξη των εκλογών , γεγονός που έχει διχάσει βαθιά τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος  οι οποίοι είναι φιλοευρωπαίοι και δεν αποκλείεται να στραφούν στις εκλογές του Ιουνίου στους Φιλελεύθερους.
Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι εμφανίζεται ως η ήρεμη δύναμη που έχει σχέδιο και για το Μπρέξιτ και για την οικονομία και για τη κοινωνία της Βρετανίας. Η ίδια υπεραμύνθηκε της απόφασης της να μη συμμετέχει σε ντιμπέιτ με τους άλλους υποψήφιους λέγοντας ότι προτιμά να μιλάει απευθείας με τους πολίτες .