Σε πρόσφατο άρθρο μου στα “ΝΕΑ” είχα αναφερθεί συνοπτικά σε μια σειρά από χώρες που έχουν επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τα στοιχεία βρίσκονται στην διάθεση όλων σε μια εκτεταμένη μελέτη του “Δικτύου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στον Κόσμο” της οποίας Πρόεδρος είναι η πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου.
Στην μελέτη είχαν παρουσιαστεί οι υποχωρητικότητες που έχουν επιλέξει 27 χώρες. Μέχρι τώρα ο αυστηρότερος υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει εφαρμοστεί στον Καναδά και στην Ιταλία. Η χώρα μας δεν είχε τολμήσει να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα, αλλά περιορίστηκε στην υποχρέωση εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμενε στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κλάδους που θεωρούσε ότι στηρίζουν παραδοσιακά την δεξιά, όπως η εκκλησία, τα σώματα ασφαλείας ή ο στρατός.
Τελικά με την πρόσφατη απόφασή του ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε για πρώτη φορά την υποχρεωτικότητα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Στην απόφαση οδήγησε προφανώς η διαρκής αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων. Και οι συνάνθρωποί μας που κατά μεγάλη πλειοψηφία πεθαίνουν ή βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 60+. Το μέτρο είναι οριζόντιο και περιλαμβάνει τόσο τους απόστρατους, όσο και τους ιερείς.
Ο σχολιασμός από την αντιπολίτευση ήταν αναμενόμενος και θεώρησε το πρόστιμο των 100 Ευρώ ανά μήνα σε μη εμβολιασμένους είναι μεγάλο Ήδη μαθαίνουμε ότι σπεύδουν κατά χιλιάδες να εμβολιαστούν. Όλα αυτά είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι ότι σε άλλες χώρες το πρόστιμο είναι δεκαπλάσιο τουλάχιστον. Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρά την αντίθεση ενός κόμματος του Συνασπισμού, αλλά και τα Συνταγματικά προβλήματα που θα προκύψουν. Επιπλέον όρισε ως πολιτικό υπεύθυνο έναν υποστράτηγο εν ενεργεία. Ήταν αδιανόητο η χώρα με τα καλύτερα και περισσότερα νοσοκομεία και ΜΕΘ στον κόσμο να υποχρεώνεται σε αεροδιακομιδές από πόλη σε πόλη, ακόμη και σε όμορες χώρες.
Τέλος, σε ότι αφορά την Ευρώπη, η Προέδρος της Επιτροπής ζήτησε από τα κράτη μέλη να εξετάσουν την υποχρεωτικότητα.
Στο Ισραήλ έδωσε αφορμή η εμφάνιση του στελέχους όμικρον στην χώρα να επισπεύσει την τρίτη δόση σε 4 μήνες και τον «τσάρο» της υγειονομικής επιτροπής να ζητήσει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός, αναφέροντας και την Ελλάδα ως παράδειγμα.
Όλα αυτά οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με το τι θα συμβεί στο μέλλον. Κατά πάσαν βεβαιότητα οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν στο μέτρο που οι ανεμβολίαστοι σε πολλές χώρες είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Συνεπώς θα βρισκόμαστε μπροστά στο τέρας που δημιούργησε η κλιματική καταστροφή για κάποια χρόνια ακόμη και η υποχρεωτικότητα θα πιέζει ακόμη και τον σκληρό πυρήνα αρνητών του εμβολιασμού. Δεν θα παραξενευτώ αν σε λίγους μήνες η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επεκτείνει τα σημερινά μέτρα υποχρεωτικότητας και σε ηλικίες από 40 κι άνω
Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις χώρες, η Πορτογαλία, η Ιταλία και τώρα και η Γερμανία παραχώρησαν τον συντονισμό σε στρατιωτικούς. Με θετικά αποτελέσματα στην πειθώ δεδομένου ότι ο Στρατός έχει τον σεβασμό του κοινού και την επιχειρησιακή εμπειρία. Φυσικά η πολιτική έχει τον τελευταίο λόγο. Στην Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις έρευνες της διαΝΕΟσις ο Στρατός θεωρείται από την κοινωνία πιο αξιόπιστος από τις Κυβερνήσεις και άλλους θεσμούς.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να είναι μαζί μας ένας «στρατηγός» χωρίς γαλόνια, ο πρώην Επίτροπος πολιτικής προστασίας κ. Στυλιανίδης. Χωρίς να υποτιμώ την σημερινή ομάδα επικοινωνίας, η απουσία του κ. Τσιόδρα είναι εμφανής. Θα μπορούσε κάλλιστα τον ρόλο του να αναλάβει ο κ. Στυλιανίδης.
Πηγή: www.tanea.gr