Η απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, επειδή παραβρέθηκε στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, στα οποία συμμετείχε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, είναι υπερβολική και ακατανόητη.
Καθιστά δε, επίκαιρη την άποψη του αείμνηστου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Κρατερού Ιωάννου, για το νομικό καθεστώς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Σε συνέντευξη του στον γράφοντα-δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΝΑ, τεύχος 41, της 6ης Οκτωβρίου 1988, και περιλαμβάνεται αυτούσια στο βιβλίο του, «Διεθνές Δίκαιο και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική 1983-1988», εκδόσεις Σάκκουλα-ο Κ.Ι σημείωνε πως «… όταν γινόταν η συνάντηση Κυπριανού-Ντενκτάς το 1985, ο ελληνοκύπριος ηγέτης διαπραγματευόταν ουσιαστικά-ανεξάρτητα από το τυπικό «καπέλλο»-με τον επικεφαλής ενός καθεστώτος ξένης πολεμικής κατοχής, δηλαδή με έναν Κουΐσλιγκ» (!). Και σε άλλο σημείο παρατηρούσε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, μπροστά στην ανάγκη «ρεαλισμού» και «σύνεσης» δεν έχει αποφασίσει ακόμα κατά πόσον οι τουρκοκύπριοι που κατέχουν δημόσιες θέσεις στο καθεστώς κατοχής είναι ή όχι στασιαστές».
Όταν λοιπόν, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραβλέψει, προς χάριν του «ρεαλισμού και της σύνεσης», τα προφανή…
Όταν έχει αποδεχθεί και συμβιβασθεί, εν τοις πράγμασι, με την θεώρηση του Κυπριακού ως «ενδοκοινοτικού προβλήματος» κι όχι ως διεθνούς ζητήματος παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία…
Πάει πολύ να απαιτεί από τον εκπρόσωπο ενός Οικουμενικού Θεσμού-κι όχι κρατικού/εθνικού-να πολιτεύεται με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του και την αποστολή του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης-κι όλοι οι εν Κύπρω Έλληνες-δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα, συνεπεία του Κυπριακού.
Και τέλος, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με τί διαβατήριο ταξίδευσε στην Νεα Υόρκη, δεδομένου ότι η Λευκωσία είχε ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες, ότι του αφαίρεσε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως «τιμωρία» για τα νέα τετελεσμένα που δρομολόγησε στην Αμμόχωστο.