Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας άγριας και χωρίς μέτρο αντιπαράθεσης των πολιτικών κομμάτων, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τους απαράδεκτους χειρισμούς της και τα φάουλ σε θέματα όπως αυτό της τραγωδίας των Τεμπών και από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και χωρίς όριο το εθνικό μας τραύμα που προκάλεσε αυτή η τραγωδία. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η νέα γυναικοκτονία που έδειξε άλλη μία παθογένεια της λειτουργίας του κράτους.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάνουν ό,τι μπορούν να υπονομεύσουν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και βλέποντας μόνο τον ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές.
Παραβλέπουν την όλο και μεγαλύτερη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς που στρέφονται σιγά-σιγά αλλά σταθερά σε αντισυστημικά κυρίως ακροδεξιά κόμματα, που απειλούν την δημοκρατία μας
Μια πιο προσεκτική ματιά στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse αρκεί να μας προβληματίσει.
Υπάρχει, όμως και η άλλη Ελλάδα. Οι δυνάμεις εκείνες που αναζητούν και συζητούν τρόπους και μεθόδους για να πάει η χώρα μπροστά αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
Δεν θα βρείτε στην ειδησεογραφία των ημερών πχ την ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Άννας Διαμαντοπούλου και το ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση με θέμα «Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες και το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες ήταν εάν στον τομέα της αγροτικής παραγωγής η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να προχωρήσει με ταχύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Εάν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα γεωγραφικά και κλιματικά της πλεονεκτήματα.
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν πανεπιστημιακοί (Όπως ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου), ειδικοί επιστήμονες, γεωπόνοι και της ψηφιακής τεχνολογίας και πρωτοπόροι αγρότες, καθώς και οι ΓΓ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και ψηφιακής πολιτικής, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων.
Ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την μετάβαση της αγροτικής παραγωγής στην ψηφιακή τεχνολογία και την χρήση της τεχνικής νοημοσύνης, την χρήση drone και άλλων δυνατοτήτων που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες
Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε τη δημιουργία “κυψελών” καινοτομίας, στις οποίες θα συμμετέχουν αγρότες, μηχανικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, ιχθυολόγοι, βιολόγοι, διαχειριστές γης, οικονομολόγοι και τη δημιουργία πολλών μικρών επιχειρήσεων με την συμμετοχή όλων αυτών των ειδικοτήτων, αξιοποιώντας την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Είναι χαρακτηριστικό πχ, πως η Ολλανδία που έχει έκταση, μόλις μιάμιση φορά από την Πελοπόννησο έχει περίπου οκταπλάσια αγροτική παραγωγή από ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα με πολύ ποιο μικρό κόστος.
Το ερώτημα είναι εάν τέτοια θέματα που αφορούν στην ουσία των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα χωρούν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, ή το πολιτικό μας σύστημα θα αρκεστεί στις κοκορομαχίες, πριονίζοντας το δένδρο στο οποίο στηρίζεται.