—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα του πολιτισμού είναι το φαγητό, η ποιότητα και η αφθονία του… Το καλό φαγητό κάνει τη ζωή, ζωή».
Τάδε έφη Τζακ Λόντον, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από εκατόν σαράντα χρόνια, στις 12 Ιανουαρίου του 1876. Ο Τζακ Λόντον είναι πασίγνωστος ως συγγραφέας, μάλλον άγνωστος ωστόσο ως γκουρμέ. Κι όμως, η εκτίμησή του για το καλό φαγητό ερμηνεύεται εύκολα, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρασε χρόνια και χρόνια ως ναυτικός και μετά ως χρυσοθήρας στο Κλοντάικ. Κι αν από τις εμπειρίες του κληρονόμησε υλικό για τα μεγάλα του έργα, μαζί μ’ αυτές κληρονόμησε επίσης και σκορβούτο.
Μετά από μια νιότη γεμάτη περιπέτειες και στερήσεις, ο Λόντον κατάφερε να ζει από το γράψιμο. Και έγραφε συνεχώς. Ανταποκρινόταν δε με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία όποτε του ζητήθηκε να συνεισφέρει συνταγές μαγειρικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμβολή του στο Suffrage Cook Book, το βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσαν οι σουφραζέτες για να μαζέψουν χρήματα υπέρ του αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών: ο Λόντον προτείνει στρείδια τυλιγμένα σε μπέικον και ψημένα στον φούρνο, και κομμάτια σέλερι γεμισμένα με ροκφόρ…
Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art