Κόμματα που μιλούν με ορθό λόγο, μιλούν αναγκαστικά σε μικρό ακροατήριο.
Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes o Bill Gates είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 86 δισ. δολαρίων. Για κάποιους Ελληνες, ακόμα και για κάποιον δικαστικό που έλαβε και σχετική απόφαση, όλα αυτά είναι παραμύθια.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Αρτέμης Σώρρας με 600 δισ. περιουσία, που θα σώσει τη χώρα, αλλά πριν ξεκινήσει έκανε μια υπεξαίρεση κάποιων χιλιάδων ευρώ για να σώσει την τσέπη του. Βλέπεις τις τηλεοπτικές εικόνες από τις συγκεντρώσεις με εκατοντάδες ανθρώπους να τον ακούνε και τα γραφεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κι αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν κάποιοι να γίνονται θύματα μιας τόσο μεγάλης απάτης. Είναι όντως ακραίο.
Αλλά αν ρίξει κάποιος μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της διαΝΕΟσις, μπορεί να αντιληφθεί το κοινό από το οποίο “αλιεύουν” κατά καιρούς οπαδούς διάφοροι τερατολόγοι, αν και ομολογουμένως όχι με τόσο χοντροκομμένα ψέμματα όπως ο Σώρρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας λοιπόν, περίπου 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε. Αυτό το πιστεύουν 7 στους 10 αποφοίτους Δημοτικού και 8 στους 10 αγρότες. Στην ίδια έρευνα καταγράφεται και η πλήρης σύγχυση σε άλλους τομείς. Μόνο ένα 33,3% των πολιτών δηλώνουν πως θεωρούν «καλό» τον «καπιταλισμό», την ώρα που το 62,1% δηλώνουν πως θεωρούν καλό πράγμα τον «σοσιαλισμό».
Την ίδια στιγμή που θεωρούν κακό τον καπιταλισμό, θεωρούν «καλές» λέξεις τις «αγορές» (72,5%), την «ανταγωνιστικότητα» (87,2%) και τις «αποκρατικοποιήσεις» (56,2%) και «κακή» λέξη τον «συνδικαλισμό» (59%). Επίσης το 84,4% δηλώνουν «υπέρ των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα». Κακός ο καπιταλισμός λοιπόν αλλά καλές οι αγορές, η ανταγωνιστικότητα και οι ξένες επενδύσεις και κακός ο συνδικαλισμός. Την ίδια στιγμή 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι «υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα» ενώ το 26,5% πιστεύουν πως τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι «αέρια ψεκασμού». Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48% ανάμεσα στους αποφοίτους Δημοτικού και το 42% στους αγρότες.
Και για να μην πιστεύουμε ότι “αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται” όπως έδειξε η έρευνα στις ΗΠΑ από το Fairleigh Dickinson University (PublicMind national poll ) που έγινε τον Οκτώβριο του 2016, το 60% των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας μύθος που κατασκεύασαν οι επιστήμονες (28% των οπαδών της Κλίντον πιστεύουν το ίδιο).
Το 40% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Μπους “μάλλον” ή “σίγουρα” γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις στις 9/11.
Το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι δολοφονίες σε σχολείο το 2012 σκηνοθετήθηκαν για να τεθούν περιορισμοί στην οπλοκατοχή.
Aπό τη στιγμή που μια ιστορία γίνεται πιστευτή, δύσκολα όσοι την αποδέχονται αλλάζουν γνώμη. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (κάτι που έθετε υπό αμφισβήτηση επί χρόνια). Όμως οι μισοί από τους οπαδούς του εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα.
Η δημοκρατία είναι ο μέσος όρος. Οι παραπάνω, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ σε κάθε χώρα, ψηφίζουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κερδίζουν την εξουσία επενδύοντας σε ψέμματα, παραμύθια και ενισχύοντας προκαταλήψεις (το μνημόνιο δεν ήταν αποτέλεσμα χρεοκοπίας αλλά συνωμοσία των κακών ξένων με τους ντόπιους προδότες για να αγοράσουν τη χώρα τζάμπα, μας έδιναν λεφτά να πληρώσουμε το χρέος αλλά δεν τα παίρναμε κλπ).
Οι θεωρίες αυτές δημιουργούνται κι αναπαράγονται από πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακόμα και ακαδημαϊκούς. Σε αυτές τις συνθήκες κόμματα που μιλούν με ορθό λόγο, είναι σαφές ότι μιλούν σε πολύ μικρότερο ακροατήριο κι έχουν πολύ πιο δύσκολη τύχη. Όμως κάποιοι πρέπει να λένε τις δύσκολες αλήθειες, ακόμη κι αν τα βολικά ψέμματα είναι πιο αποδοτικά.