Οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κόμματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πρώτο μεγάλο σταθμό την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες. H αισιοδοξία είναι διάχυτη, δίχως να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες ομογενοποίησης ενός κατακερματισμένου χώρου. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, πρέπει να πληρούνται τρεις όροι, αλληλένδετοι μεταξύ τους:
– Ο πρώτος είναι, η δημιουργία του νέου κόμματος να γίνει υπόθεση των πολιτών. Όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού. Και σε αυτό θα συντελέσει σημαντικά και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία. Για τους νέους είναι πολύ πιο συμβατή η συμμετοχή στη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, από το να στηθούν στην ουρά ενός εκλογικού τμήματος. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας, ενδιαφέρει όλους και όχι μόνο κάποιον ή κάποιους από τους υποψηφίους. Σε όποιον τρόπο και αν καταλήξει η “Επιτροπή Αλιβιζάτου”, αν η συμμετοχή ξεπεράσει τις 150.000, τότε το νέο κόμμα ξεκινάει με πολύ ισχυρές προϋποθέσεις. Αν αντιθέτως η εκλογή μείνει στα στενά όρια των κομματικών μηχανισμών τότε το εγχείρημα θα σφραγιστεί από τη διαμάχη μεταξύ των διαφόρων οργανωμένων ομάδων και θα είναι δύσκολο να καταφέρει να αναπτύξει δυναμική.
– Ο αρχηγός που θα αναδειχθεί από τις κάλπες, είναι εκείνος που θα δώσει και το χαρακτήρα στο νέο κόμμα. Από το όνομα, μέχρι την πολιτική του κατεύθυνση. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κάθε υποψήφιος θα προβάλει τις θέσεις του. Οι πολίτες θα επιλέξουν εκείνον που πιστεύουν ότι θα δώσει στο νέο κόμμα, το στίγμα που επιθυμούν. Και από την επιλογή θα κριθεί η εμβέλεια του εγχειρήματος. Αν θα πρόκειται για ένα πραγματικά νέο κόμμα, ανοιχτό την κοινωνία, όπως πιστεύει ο Στ.Θεοδωράκης, αν θα εκπροσωπεί κάποιου είδους συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν άλλοι υποψήφιοι ή αν ο νέος αρχηγός θα έχει το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες.
– Η δημιουργία του κόμματος, που θα ξεκινήσει από την επομένη της εκλογής του αρχηγού, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας πολυτασικός, στα όργανα του οποίου θα αποτυπώνεται η πολυμορφία του χώρου και παράλληλα θα πρέπει να προβάλει καινοτόμες θέσεις που δεν θα είναι ένας άνευρος “μέσος όρος”. Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι παράλληλα θα λειτουργούν ως τις εκλογές (έστω σε πιο χαλαρή μορφή) και τα υφιστάμενα κόμματα. Η επιτυχής συγκρότηση του νέου φορέα, που είναι ο τρίτος όρος για να διεκδικήσει με αξιώσεις ποσοστό αρκετά πάνω από 10% στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, έχει να κάνει με την εκπλήρωση των δύο προηγούμενων όρων: Η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή, δίνει μεγάλη ισχύ στον αρχηγό και στο κόμμα και περιορίζει σημαντικά τις φυγόκεντρες τάσεις, αφού οποιεσδήποτε διαφωνίες θα είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσουν σε διάσπαση κόντρα στην επιθυμία σημαντικού τμήματος πολιτών. Και ο αρχηγός πρέπει να είναι πρόσωπο που να μπορεί να συνθέτει, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να δώσει και σαφή κατεύθυνση.
Ο νέος φορέας δε δημιουργείται για να είναι ο μπαλαντέρ των σημερινών κομμάτων εξουσίας. Ο στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή και σε κάποια από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις να διεκδικήσει την εξουσία. Φιλοδοξεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο, στον οποίο κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια λαϊκίστικες δυνάμεις. Ο δρόμος δύσκολος και οι παγίδες πολλές. Όμως ας κρατήσουμε την ελπίδα. Αν η εκλογή γίνει υπόθεση των πολιτών, έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα.
thetoc.gr