Η μεγαλύτερη μας ελπίδα είναι να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή είπε προκλητικά ο αμερικανός πρόεδρος στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του για το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Και δεν δίστασε σε αυτό να μιλήσει και για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό .
Αυτό που δεν είπε ο πρόεδρος είναι ότι η μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ήταν σίγουρο πως θα προκαλούσε λουτρό αίματος αν και για αυτό μεγάλη ευθύνη φέρει φυσικά και η Χαμάς.
Το μόνο που ενδιαφέρει τον Ντόναλντ Τράμπ είναι να τηρεί τις υποσχέσεις που έχει δώσει προεκλογικά στη βάση του και αυτό έκανε και με το ζήτημα της πρεσβείας χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Άλλωστε τόσο οι δεξιοί Εβραίοι της Αμερικής όσο και οι σκληροπυρηνικοί λευκοί Ευαγγελιστές χριστιανοί αλλά και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον τον πίεζαν ασφυκτικά να “αναγνωρίσει” έστω και με έμμεσο τρόπο ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και τι πιο συμβολικό από το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας εκεί και μάλιστα τις μέρες που οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την επέτειο της Καταστροφής ή Νάκμπα . Έτσι αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι τις συνέπειες της ίδρυσης του Ισραήλ πριν από 70 χρόνια , το 1948 δηλαδή.
Επίσης ο Τραμπ αρέσκεται να προχωρά σε ιστορικές κινήσεις , κινήσεις που δεν έχουν τολμήσει οι προκάτοχοι του , προφανώς επειδή ήταν πιο συνετοί , αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου την τραμπική εκδοχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Τι θα φέρει όμως η επόμενη μέρα σε αυτή την πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής τώρα που κυριαρχούν τα άκρα και στις δύο πλευρές;
Τώρα που ακόμη και οι αμερικανοί πάστορες μιλούν δημοσίως για το θέμα και υποστηρίζουν πως ο Θεός επέλεξε την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του Ισραήλ πριν από 3.000 χρόνια από την εποχή δηλαδή του Βασιλιά Δαυίδ;
Οι δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι αποδεικνύουν πως το Ισραήλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου χέρι χέρι με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω.
Είναι σαφές όμως πως και η Χαμάς για να καλύψει την απόλυτη αδυναμία της να κυβερνήσει στη Λωρίδα της Γάζας και να κάνει καλύτερη τη ζωή των Παλαιστινίων θα τους σπρώχνει στα όπλα των Ισραηλινών ελπίζοντας πως οι εικόνες των νεκρών παιδιών θα λειτουργήσουν υπέρ τους.
Σύμφωνα με το Μπι Μπι Σι ο Λευκός Οίκος θα επιμείνει στην επίλυση του Μεσανατολικού αλλά με τους καθαρά δικούς του όρους. Όρους που έθεσε μεταφέροντας την πρεσβεία και αποφεύγοντας να κάνει την παραμικρή αναφορά στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να τη θεωρούν πρωτεύουσα τους.
Ο πρώην διαπραγματευτής της αραβοισραηλινής διένεξης Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ εξηγεί πως ο γαμπρός του Ντόναλντ Τράμπ και σκληροπυρηνικός Εβραίος Τζάρεντ Κούσνερ και ο δικηγόρος του Τζέισον Γκρίνμπλατ , έχουν πείσει τον αμερικανό πρόεδρο πως αν ταρακουνήσουν αρκετά το στάτους κβο , το υφιστάμενο καθεστώς δηλαδή , αυτό θα αποβεί προς όφελος τους γιατί οι Παλαιστίνιοι θα συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και θα συμβιβαστούν.
Όπως γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς , το στενό περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ πίστευε βέβαια πως μετά το αρχικό σοκ και δέος , μετά την οργή , οι Παλαιστίνιοι θα επιδίωκαν να έρθουν σε επαφή με την αμερικανική ηγεσία για να αρχίσει ξανά η ειρηνευτική διαδικασία. Έκαναν όμως τεράστιο λάθος.
Όσο και αν η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει πως εξακολουθεί να στηρίζει την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η αποδοχή της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δεν αποτελεί εμπόδιο για την τελική διαμόρφωση των συνόρων της πόλης , δεν γίνεται πια πιστευτή.
Είναι σαφές πως ο Τραμπ έχει ταχθεί στο πλευρό του σκληροπυρηνικού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ένα από τα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα θέματα της ειρηνευτικής διαδικασίας και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περιμένει να κερδίσει από αυτή του τη στάση.
Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή;
Ήδη οι ΗΠΑ τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ στο τελευταίο αιματοκύλισμα που στοίχισε τη ζωή σε 66 Παλαιστίνιους.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε μόνο τη Χαμάς υποστηρίζοντας πως προκαλεί επίτηδες και κυνικά το Ισραήλ . Αρνήθηκε όμως να κάνει αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι , να ζητήσει δηλαδή από τον ισραηλινό στρατό αυτοσυγκράτηση .
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως στο κύριο άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ κάνει αυτόν ακριβώς τον διαχωρισμό και ασκεί σκληρή κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση. Γράφει λοιπόν πως το Ισραήλ έχει φυσικά δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα του, όμως μέσα σε αυτή την αλαζονική ατμόσφαιρα που περιβάλλει το πολιτικό σύστημα , ένα σύστημα που υποστηρίζεται από ένα συμπονετικό αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ικανοποιεί όλα τα καπρίτσια ενός ισραηλινού πρωθυπουργού , που αρνείται να αναλογιστεί την ειρήνη , μας μένει μόνο να ελπίζουμε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να εμποδίσουν τις μαζικές δολοφονίες .
Είναι υποχρέωση τους να εμποδίσουν τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να περάσουν τα σύνορα της Γάζας και να μπουν σε ισραηλινό έδαφος με όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση θανατηφόρας βίας και με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα γράφει η Χααρέτζ θυμίζοντας σε όλους μας τις δύο πλευρές του Ισραήλ . Τη βαθιά δημοκρατία που διέπει το εσωτερικό του και την τρομακτική βία που μπορεί να εξασκήσει απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Το ερώτημα παραμένει . Τι θα γίνει τώρα; Η ωμή βία που χρησιμοποίησε το Ισραήλ θα οδηγήσει τους Παλαιστίνιους σε μία νέα Ιντιφάντα που θα εξαπλωθεί και στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη;
Η απόφαση για την Ιερουσαλήμ από μόνη της δεν προκάλεσε την εξέγερση των Παλαιστινίων και όπως γράφει το Μπι Μπι Σι είναι πιθανό ούτε η βία στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ να την προκαλέσουν.
Η παλαιστινιακή ηγεσία είναι βαθιά διχασμένη και το οικονομικό κόστος μιας νέας Ιντιφάντα είναι δυσβάσταχτο και για τη Χαμάς και για τη Φατάχ.
Όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η απελπισία των Παλαιστινίων σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να οδηγήσει σε μία έκρηξη που κανείς δεν περιμένει .
Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και σήμερα κάποιες θεμελιώδεις αρχές παραμένουν σταθερές γιατί ακόμα και το Ισραήλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει προχωρήσει στην προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής όχθης και η συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή σε θέματα ασφάλειας συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Την κατάσταση επιτηρεί ένας αμερικανός διαμεσολαβητής ο οποίος θεωρείται αξιόπιστος και από τις δύο πλευρές αν και όχι ουδέτερος.
Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν στο πλευρό τους ούτε τις αραβικές χώρες οι οποίες χρειάζονται το Ισραήλ σύμμαχο τους στη σύγκρουση με το Ιράν . Και αυτό τους είναι σημαντικότερο από το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Αν όμως Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίσουν να προκαλούν τότε τα περιθώρια για ελιγμούς θα στενέψουν επικίνδυνα.
Ήδη η Τουρκία ζήτησε από τον πρέσβη του Ισραήλ να εγκαταλείψει τη χώρα και το Τελ Αβίβ απάντησε απελαύνοντας τον Τούρκο πρόξενο από την Ιερουσαλήμ.