Η εκλογή Τραμπ και το Μπρέξιτ φαίνεται πως λειτουργούν ενωτικά για την ΕΕ.
Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που βλέπει θετικά την ΕΕ τόσο στη Γερμανία όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έκανε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με αυτή, το 37% των Γερμανών που ρωτήθηκαν έχει θετική εικόνα για την ΕΕ ενώ τον περασμένο Μάιο το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 29% . Και το ποσοστό των πολιτών που έχουν αρνητική εικόνα για την Ένωση υποχώρησε από το 29% στο 21%.
Το 35% των ευρωπαίων πολιτών έχει θετική εικόνα για την ΕΕ , το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1% ενώ αρνητική το 25% από 27% που ήταν τον περασμένο Μάιο. Εκπλήσσει το γεγονός ότι την πιο θετική εικόνα για την ΕΕ έχουν οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το ποσοστό αγγίζει το 42%.
Η αλλαγή κλίματος λένε αναλυτές συνδέεται άμεσα και με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.
Όλα αυτά προκαλούν άγχος και μεγάλη ανησυχία στον κόσμο και τον κάνουν να συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική για την ασφάλεια τους είναι η ΕΕ και πόσες ευκαιρίες δίνει . Πράγματα που πολλοί τα είχαν ξεχάσει ή τα θεωρούσαν δεδομένα.
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο τόσο οι Γερμανοί σε ποσοστό 85% ( αύξηση 3% ) όσο και οι πολίτες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ σε ποσοστό 75% ( αύξηση 1%) τάσσονται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας. Το 45% των Γερμανών πιστεύει επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η μεταναστευτική κρίση , τον Μάιο του 2016 το ποσοστό ανερχόταν στο 56%.
Αυτό που δεν αλλάζει είναι τα συναισθήματα των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο μίας νέας διεύρυνσης.
Το 68% είναι κατά και μόλις το 25% υπέρ.
Είναι σαφές ότι το Μπρέξιτ και η εκλογή Τραμπ έχουν κάνει τους Ευρωπαίους να σκεφτούν σοβαρά το σχεδιασμό μιας κοινής πολιτική ασφάλειας. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός κοινού επιτελείου για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.
Η γκρίνια για το ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ , τα τρομοκρατικά χτυπήματα , ο πόλεμος στη Συρία , η προσφυγική κρίση αλλά και ο παράγοντας Τουρκία με τον Ερντογάν συσπειρώνει την ΕΕ και κάνει τους ηγέτες της πρώτη φορά να σκέφτονται σοβαρά τους τρόπους προστασίας των κοινών συνόρων τους και των πολιτών τους.
Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επικρατεί έντονη κινητικότητα και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτοί οι τομείς μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για τη συσπείρωση της Ευρώπης.
Μπορεί η ΕΕ να εξελιχθεί σε μία πραγματική αμυντική ένωση;
Φαίνεται πως αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται απόψε στις Βρυξέλλες στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας . Το νέο κεντρικό επιτελείο πάντως που έχει συσταθεί και η έδρα του θα είναι στις Βρυξέλλες , έχει στόχο να συντονίζει τις αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό και φαίνεται πως αυτό είναι ένα πρώτο μικρό βήμα προς μία κοινή πολιτική άμυνας .
Το επιτελείο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στον Μάρτιο και σε πρώτη φάση θα συντονίσει τις εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ στο Μάλι , στη Σομαλία και την Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής.
Πολλοί εκτιμούν πως μία ακόμα φορά η ΕΕ κάνει λίγα και με πολύ αργούς ρυθμούς.
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, πιστεύει ότι τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα συσταθεί ευρωπαϊκός στρατός αλλά θα αποκτήσει η ΕΕ ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.
Γεγονός είναι πως μέχρι τώρα το Λονδίνο ήταν αυτό που μπλόκαρε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και αντίθετα το Βερολίνο πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα η Βρετανία φεύγει και αυτό αλλάζει τη δυναμική στο εσωτερικό της ΕΕ.