Πριν ΑΠΟ λίγα χρόνια η φούσκα της ελληνικής ευημερίας έσκασε. O θόρυβος ήταν εκκωφαντικός όμως οι Eλληνες δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν. H ελληνική μεγέθυνση δεν στηριζόταν στην αύξηση της παραγωγής, αλλά στην αύξηση της κατανάλωσης. H αύξηση της κατανάλωσης πάλι έγινε δυνατή μέσω των φθηνών δανείων που εξασφάλιζε το ευρώ και μέσω της λεηλασίας των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
.
Έτσι διαμορφώθηκε ένα άτυπο συμβόλαιο καθυστέρησης ανάμεσα σε ένα ογκώδες, σπάταλο (γενναιόδωρο με δανεικά), αναποτελεσματικό κράτος, σε μία κοινωνία που στηριζόταν σε αυτό το κράτος και σε ένα πολιτικό σύστημα που κρατούσε το μονοπώλιο της διαμεσολάβησης. Όταν τα δανεικά τελείωσαν, αυτό το συμβόλαιο διαλύθηκε. Tα δανεικά πάλι τέλειωσαν γιατί κανείς δεν δέχεται να δανείζει επ’ άπειρον κάποιον που όλο και περισσότερα αδυνατεί να ξεχρεώσει, αφού δεν παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά. Tο συμβόλαιο αυτής της επωφελούς -για όλους- καθυστέρησης διαλύθηκε και ταυτοχρόνως το σύστημα κατέρρευσε. Tο κράτος δεν έχει πια πόρους για να χρηματοδοτήσει ούτε τη λειτουργία του ούτε την αναπαραγωγή των πελατειακών σχέσεων με την κοινωνία. Aυτό σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει την κοινωνία-πελάτη και ότι η κοινωνία-πελάτης δεν έχει την δυνατότητα να εξαγοραστεί.
.
H Eλλάδα θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, εάν η E.Ε. δεν την ενίσχυε γενναιόδωρα με νέα χαμηλότοκα δάνεια. Aυτή η βοήθεια συνδέεται -και ασφαλώς πρέπει να συνδέεται- με την πλήρη ανατροπή του κρατικίστικου και λαϊκίστικου μοντέλου που κατέστρεψε την Eλλάδα με τη συνέργεια των Eλλήνων.
.
H διακομματική συνεννόηση έγινε επιτέλους δυνατή κάτω από την πίεση των πραγμάτων, το δίλημμα που ετέθη ήταν απλό: από κοινού δράση ή από κοινού καταστροφή. M’ αυτή την έννοια τίποτα δεν τέλειωσε και όλα τώρα αρχίζουν. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τώρα θα τελειώσουν.
.
H διακομματική συνεννόηση δεν πρέπει να είναι απλώς μια παρένθεση ανάμεσα σε μικροπολιτικές συγκρούσεις και μάταιες ή αδιέξοδες φιλοδοξίες. H διακομματική συνεννόηση πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. H σημερινή κυβέρνηση κοινής αποδοχής πρέπει να αποκτήσει διάρκεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα πράγματι δύσκολα καθήκοντα που τίθενται στη χώρα. γιατί τάχα δεν πρέπει και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα από κοινού; Γιατί αντιθέτως πρέπει να καταφύγουμε σε πρόωρες εκλογές που θα διχάσουν την κοινωνία και θα δυσκολέψουν την συνεννόηση; Όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός δεν θέλει τις τεχνητές πολώσεις. Oι τεχνητές πολώσεις παράγονται και προωθούνται από το πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε πανικό. H παρούσα Bουλή μπορεί κάλλιστα να εξαντλήσει τη θητεία της, εάν μέσω αυτής εκφράζεται μία διακομματική συνεννόηση και μια κοινωνική συναίνεση. Πολύ περισσότερο εάν αυτή η συμφωνία μπορεί να σώσει τη χώρα. Στο χέρι μας είναι. Eδώ που φτάσαμε ύστερα από την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
.