Για άλλη μια χρονιά η χώρα φλέγεται… Και ενώ εμεί είμαστε απορροφημένοι με τον δικό μας πρόβλημα, καθώς η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, περιουσιών, της οικονομίας συνεχίζονται, φλέγεται και η Μεσόγειος, και σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια για την κλιματική αλλαγή ή σωστότερα για την κλιματική κρίση… Εξηγούν μάλιστα ότι τα πιο δύσκολά είναι μπροστά μας…. Και όσο εξαντλούμε τον διάλογο εάν θα έχουμε περισσότερους πυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροσκάφη ποτέ δεν θα επαρκούν διότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται.
Θα έχουμε ήρωες πυροσβέστες που θα χάνουν τις ζωές τους- όπως τα δύο παλληκάρια στην Κάρυστο-, αλλά και εκατοντάδες άλλους πυροσβέστες και εθελοντές, που δίνουν άνισες μάχες με την οργή της φύσης…
Δεν θέλουμε, όμως ήρωες που πεθαίνουν κάνοντας το καθήκον τους… Θέλουμε ήρωες που θα αλλάξουν την ροή προς την συνεχή καταστροφή!!!
Και εδώ στη χώρα μας και σε όλον τον πλανήτη!!!
Η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμη η χώρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όμως αποδείχτηκε πως δεν ήταν έτοιμη, διότι κανείς δεν μπορεί πλέον να είναι τόσο καλά εξοπλισμένος ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης… Και διότι εκεί που φτάσαμε πλέον, χρειάζεται συστηματική και εντατική δουλειά, στον τομέα της πρόληψης, τόσο κοντοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα…
Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε όλοι… Μας το έχουν επισημάνει εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Eνωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Καρτάλης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Μάρτιο ανέφερε πως οι πόλεις σήμερα συνεισφέρουν περίπου στο 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 70% έως το 2050.
Και τονίζει πως τώρα που θα πάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να απαιτούμε από τους υποψηφίους δημάρχους και περιφεριάρχες συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.
Ενα σχέδιο με μία πολύ προσεκτική καταγραφή των χαρακτηριστικών (αστικών, κλιματικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών κ.ά.) κάθε πόλης και των ειδικότερων κλιματικών επιπτώσεων που δέχεται. Συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε δάσος με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες… Και φροντίδα του δάσους ολόκληρο τον χρόνο.
Άκουσα συνεντεύξεις του κ. Καρτάλη, Γ. Μανιάτη και Στ. Μπένο στο Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη, την διαχείριση των δασών και την προστασία των πόλεων. Συγκράτησα, μία πολύ σημαντική πρόταση: Να δοθούν κίνητρα ακόμη και σε ιδιώτες για τον καθαρισμό των δασών από την κάψιμη ύλη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και να αποφέρει πολαπλό κέρδος.
Τα μακροπρόθεσμα τα ακούσαμε πολλές φορές και αφορούν, στην αλλαγή πορείας της παγκόσμιας κοινότητας για την σταδιακή – μέσα στα επόμενα 25 χρόνια- κατάργηση όλων των μορφών ενέργειας που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν την κλιματική κρίση. Και εκεί ο ρόλος των πολιτών είναι να αυξήσουμε τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις, να υλοποιήσουν, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, τουλάχιστον αυτά που αποφασίστηκαν.
Είναι βέβαιο, πως όταν σβήσουν οι πυρκαγιές, τα πολιτικά μας κόμματα θα επιδοθούν σε μια ατελέσφορη κοκορομαχία για τις ευθύνες και τις ελείψεις… όμως, φοβάμαι πως δεν θα ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος… Μέχρι το επόμενη καταστροφή που θα προκληθεί, λόγω της κλιματικής κρίσης με πλημμύρες και άλλου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα.
Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, να καλέσουν τους επιστήμονες, όπως αυτούς που προαναφέραμε, να ακούσουν τις προτάσεις τους και να στρωθούν στη δουλειά, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και αυτοδιοίκηση ….
Διότι, η κλιματική κρίση είναι εδώ- πατήσαμε στο κόκκινο- και δεν φέρνει μόνο καύσωνες και πυρκαγιές, αλλά και άλλα καταστροφική φαινόμενα, σε έναν κύκλο χωρίς τέλος, εάν δεν πάρουμε στα σοβαρά τα απαραίτητα μέτρα…