Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε πριν από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πληροφορία πως η κυβέρνηση αποσύρει την προσφυγή, που είχε κατατεθεί στις 8 Ιουνίου επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, κατά της απαλλακτικής απόφασης του ΕΔΔΑ για τον Ανδρέα Γεωργίου. Η προσφυγή αυτή προκάλεσε δικαιολογημένα αντιδράσεις. Η Μεταρρύθμιση εκφράζει την ικανοποίησή της για τα άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.
Θα νόμιζε κανείς ότι η τελευταία απαλλακτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) θα ήταν και η τελευταία φάση της δικαστικής περιπέτειας του Ανδρέα Γεωργίου που είδε τον εαυτό του να δικαιώνεται και πάλι για το θέμα του υπολογισμού από την ΕΛΣΤΑΤ του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009. Δυστυχώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αποφάσισε, για μια ακόμα φορά, να επαναφέρει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Μια απόφαση αδικαιολόγητη τόσο από νομικής πλευράς, αφού κανένα νέο επιχείρημα σε βάρος του παραπεμπόμενου δεν έρχεται ουσιαστικά να προστεθεί αλλά και από πολιτικής πλευράς αφού ο πρωθυπουργός, όπως διακήρυσσε και προεκλογικά, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά με τολμηρά βήματα.
Η συνεχιζόμενη εμμονή στην υπόθεση Γεωργίου εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό στα μάτια των πολιτών, ψηφοφόρων της και μη, αφού έρχεται προδήλως σε αντίθεση με κάθε έννοια κοινής λογικής. Έχει σημασία να συνεχίζουμε σήμερα να ασχολούμαστε με το αν ήταν σωστός ή όχι ο υπολογισμός του ελλείμματος το 2009; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει, μετά από τόσο χρόνια σκληρής κρίσης και ύστερα από 3 μνημόνια, ότι το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος που άφησε τότε ο Κώστας Καραμανλής εγκαταλείποντας «πρόωρα» την εξουσία, με όποιο τρικ και αν επιχειρούσε να το παρουσιάσει το επιτελείο του, οδηγούσε τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και στα πρόθυρα της κρίσης;
Το Κράτος Δικαίου έχει δοκιμαστεί σκληρά στη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων από όποια πλευρά και να το προσεγγίσει κανείς. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει κλίμα και πεποίθηση ατιμωρησίας ενώ η βίαιη συχνά εργαλειοποίησή του από την εξουσία έχουν οδηγήσει στην απαξίωσή του. Η πολυδιακηρυσσόμενη ριζική μεταρρύθμισή στη δικαιοσύνη αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική πορεία της χώρας και παράγοντα ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε ότι η επιμονή στην επανεξέταση της υπόθεσης Γεωργίου από το ΕΔΔΑ δεν συνιστά ένα πρώτο δείγμα της μεταρρύθμισης που προγραμματίζει η κυβέρνηση.