Μια έρευνα του ΠΑΜΑΚ που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής αξίζει να μελετηθεί από τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, ειδικούς στη μαζική ψυχολογία και τη μαζική παράκρουση.
Τι λέει, λοιπόν η έρευνα;
- Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες). Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).
- Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%).
Έτσι το «ξανθό γένος » και ο στιβαρός ηγέτης του θεωρείται ότι μας στηρίζει πολύ περισσότερο απ΄ό,τι η Ευρώπη, την οποία εκπροσωπεί η Καγκελλάριος Μέρκελ. Πού το περίεργο, θα μου πείτε… Αφού και η ΠρωτηΦοράΑριστερά κυβέρνησή μας, προς τον Πούτιν απευθύνθηκε για να μας σώσει από τα δεσμά της Ευρώπης και μάλιστα με τη στήριξη του «σοφού» λαού.
Βέβαια, φάγαμε πόρτα, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Πούτιν, Ξανθό Γένος και ξερό ψωμί.
Αυτή η μεγάλη συμπάθεια δεν έχει μόνο τις ρίζες της στο παρελθόν και στις εδώ και εκατοντάδες χρόνια ψευδαισθήσεις τις οποίες πίστευε ο «περήφανος και σοφός» λαός μας, αλλά και στους σύγχρονους λαοπλάνους. Και αυτοι δεν είναι μόνο οι λαϊκιστές πολιτικοί, οι οποίοι στο γνωστό αφήγημα – αυταπάτη «θα σκίσουμε τα μνημόνια» πρόσθεταν και τους «μόνιμους σωτήρες» του ελληνισμού, τους Ρώσους.
Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η «Καθημερινή», πιθανόν σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα ελληνικά ΜΜΕ, από την εμφάνισή τους και σε κρίσιμες για τη χώρα περιόδους, ήταν μόνιμα με την πλευρά των πιο ακραίων, αντιδραστικών, εθνικιστικών και οπισθοδρομικών δυνάμεων και οι πιο αποτελεσματικοί προπαγανδιστές τους. Θυμηθείτε τη στάση τους στην κρίση των Ιμίων, αλλά και των ταυτοτήτων.
Με την έναρξη της κρίσης σήκωσαν αντιμνημονιακή παντιέρα στέλνοντας οπαδούς σε κάθε λογής εθνικολαϊκιστές. Από τη Χρυσή Αυγή, έως και αυτούς που «με ένα νόμο και ένα άρθρο» θα έσκιζαν τα μνημόνια.
Έχει όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία η έρευνα της ΠΑΜΑΚ, που αποδεικνύει την «κουτοπονηριά» του «σοφού» λαού μας.
Το 59,5% υποστηρίζει πως στη Ρωσία η Δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα (51,5%). Αντίθετα, η ΕΕ αποσπά υψηλή δημοφιλία τόσο για τη δημοκρατική λειτουργία, όσο και για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τα πράγματα χειροτερεύουν για τη Ρωσία, όσον αφορά θέματα ορθολογικών προσωπικών επιλογών, όπως είναι η εργασία και οι σπουδές. Στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα της Ε.Ε. και το 23,5% τις ΗΠΑ, ενώ για εργασία το 65% θα επέλεγε την Ε.Ε. και το 21% τις ΗΠΑ. Η Ρωσία συγκεντρώνει 3,5% και 4% αντίστοιχα.
Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί, όπως σημειώναμε και στην αρχή.
Εμείς θα αρκεστούμε στους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».