Εκτός από τέχνη του προβλέπειν, η πολιτική είναι και τέχνη του τάιμινγκ. Βιαστικές κινήσεις ή κινήσεις που έγιναν καθυστερημένα στην πολιτική σκακιέρα οδήγησαν πάντα σε αποτυχίες. Αντίθετα, η αξιοποίηση μιας ευκαιρίας στην κατάλληλη χρονική στιγμή έχει κατά κανόνα θετικά αποτελέσματα. Μια τέτοια ευκαιρία παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το συνέδριό του καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ευνοϊκή συγκυρία. Από τη μια η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβάλει την ανάδειξη ενός υπεύθυνου αντιπολιτευτικού λόγου κι από την άλλη, η δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί από τις διαδοχικές κρίσεις, δίνει στη δημοκρατική παράταξη τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στην αντιμετώπιση των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων από τη δική της μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατική σκοπιά.
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις δύο εσωκομματικές ψηφοφορίες έδειξαν ότι έχουν δημιουργηθεί ισχυρές προσδοκίες και ότι υπάρχει ζωτικός χώρος για την εδραίωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως καθοριστικού παράγοντα στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό στίγμα του κόμματος και τις αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως επίσης και από την ευρύτητα των δυνάμεων που θα συσπειρώσει γύρω από τους στόχους του. Έχει σημασία να αποδειχθεί ότι η προσθήκη του «ΠΑΣΟΚ» στον τίτλο του συμβολίζει τις περιόδους των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού καθώς και την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη για να σταθεί η χώρα όρθια μέσα στην κρίση. Οποιαδήποτε διάθεση ρεβανσιστικής και ανταγωνιστικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιστροφής στο παρελθόν θα είναι καταστροφική για τη δημοκρατική παράταξη.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με δύο ιστορικές προκλήσεις. Η πρώτη είναι η ανάγκη να συγκρουστεί μετωπικά με το πολύχρωμο τσουνάμι του λαϊκισμού, από την Αριστερά ως την Ακροδεξιά, που απειλεί ολοένα και περισσότερο την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Το τσουνάμι αυτό εμφανίζεται με διαφορετικό προσωπείο σε κάθε διαδοχική κρίση. «Αγανακτισμένοι» στην οικονομική κρίση, «αντιεμβολιαστές» στην πανδημία, «Πουτινικοί» στην εισβολή στην Ουκρανία. Μια λαϊκιστική συμμαχία που εκφράζεται και σε πολιτικό επίπεδο, άλλοτε εμφατικά και άλλοτε διακριτικά. Άλλωστε, τώρα πια ξέρουμε καλά ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν ούτε «αναγκαστική» ούτε «συγκυριακή». Ήταν, όπως αποδεικνύεται καθημερινά και από τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης. Η δημοκρατική παράταξη, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, έχει καθήκον να ηγηθεί του μετώπου των αντιλαϊκιστικών δυνάμεων.
Η δεύτερη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η ανάγκη για συσπείρωση όλων, ανεξαίρετα, των δυνάμεων που συγκροτούν την ευρεία δημοκρατική παράταξη και αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων της. Μια τέτοια ευρύτατη συσπείρωση πρέπει να επιχειρηθεί ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην ενεργή δραστηριοποίηση όλων των μελών και στελεχών του κόμματος ανεξαρτήτως των εσωκομματικών επιλογών που προηγήθηκαν. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην πρόσκληση, χωρίς αποκλεισμούς, όλων των στελεχών τα οποία απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια ή αποστασιοποιήθηκαν για διάφορους λόγους. Η πρόσκληση αυτή πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ουσιαστική. Το τρίτο επίπεδο αφορά στην διεύρυνση προς τις φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κεντρώου χώρου. Η δημοκρατική παράταξη δεν έγινε ποτέ δύναμη εξουσίας χωρίς να συμμαχήσει με το Πολιτικό Κέντρο. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για το καλό της παράταξης και της χώρας.
Πηγή: www.tanea.gr