Ο ηλεκτρονικός κόμβος της «Μεταρρύθμισης είναι εδώ και εννιά (9) χρόνια το διανοητικό στέκι ανθρώπων που κινούνται έξω από κομματικά όρια και προσπαθούν να ανιχνεύσουν τη νέα εποχή.
Το στέκι μας έχει γενναιόδωρο οικοδεσπότη τον Γιάννη Μεϊμάρογλου και ακούραστο Διευθυντή τον Μιχάλη Κυριακίδη.
Είναι οι άνθρωποι που κινητοποιούν και εκμαιεύουν σκέψεις και απόψεις, που φιλοξενούν νέες ιδέες, που δεν φείδονται επαίνων και κριτικής.
Τώρα το ηλεκτρονικό μας στέκι αλλάζει και αναβαθμίζεται.
Αντί για ευχές θα ήθελα να γράψω ορισμένες σκέψεις για το νέο του ξεκίνημα.
Η «Μεταρρύθμιση» έχει στον πυρήνα της την μεταρρύθμιση ως ουσία της πολιτικής.
Ο πλανήτης, η Ευρώπη, η Ελλάδα έχουν μπει ήδη στην πορεία του Μεγάλου Μετασχηματισμού. Η πανδημία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στα μοντέλα εργασίας και δύο νέοι όροι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τον καμβά πάνω στον οποίο χτίζονται πολιτικές ακόμα και ιδεολογίες στη νέα εποχή.
Ποιοί είναι οι τομείς στους οποίους απαιτούνται νέες μεταρρυθμίσεις, ποιό το περιεχόμενο, ποιά η πολιτική στόχευση, ποιά η περίοδος εφαρμογής , ποιό το κόστος, ποιά τα οφέλη, για ποιούς;
Επειδή οι αλλαγές που ζούμε είναι συγκλονιστικές οι αναζητήσεις πρέπει να ξεφύγουν από συγκυριακές προσεγγίσεις και απο επιλογές υπό το βάρος πολιτικών και κομματικών εξελίξεων.
Ανεξάρτητα όμως από το νέο καμβά και από τις νέες απαιτήσεις η ιστορία μας οδηγεί σε ορισμένα στοιχεία που πρέπει να είναι στη βάση προτάσεων και πολιτικής δράσης:
Μεταρρύθμιση είναι η οργανωμένη και σε βάθος αλλαγή συστημάτων, σχέσεων, κατανομής πόρων και κουλτούρας.
Είναι κάθε φορά μία μεγάλη τομή που μπορεί να βλέπει το μέλλον, να υπηρετεί το συμφέρον των πολλών και να προετοιμάζει την κοινωνία για νέα δεδομένα και απρόβλεπτες (για τον απλό άνθρωπο) εξελίξεις.
Η Μεταρρύθμιση απαιτεί πολιτική στόχευση και ευθύνη, προϋποθέτει γνώση των διεθνών συνθηκών , της εθνικής πραγματικότητας αλλά και τεχνική επάρκεια στο σχεδιασμό της.
Απαιτεί ικανότητα οργάνωσης και όσμωσης πολιτικών και τεχνοκρατών, κατανόηση, υπέρβαση και σύνθεση των επιμέρους συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται.
Απαιτεί ολιστική προσέγγιση και όχι σημειακές αλλαγές, χρειάζεται χρόνο και κυρίως πρωταγωνιστές με ετοιμότητα πολιτικής αυτοθυσίας.
Η Μεταρρύθμιση έχει σαφώς πολιτικό πρόσημο το οποίο είναι θετικό όταν αφορά το συμφέρον των πολλών επί μακρόν με το βλέμμα στο μέλλον.
Απαιτεί οργανωμένο διάλογο με κόμματα και κοινωνικούς φορείς και σε βάθος ενημέρωση των πολιτών, του συνόλου της κοινωνίας την συμφωνία κυρίως της οποίας χρειάζεται.
Η πολιτική συναίνεση είναι εξαιρετικά δύσκολη ιδιαίτερα για τα ελληνικά δεδομένα, απαιτεί χρόνο, συμβιβασμούς και αίσθημα εθνικού καθήκοντος.
Η πολιτική συναίνεση εκφράζεται και επιτυγχάνεται με πρόσωπα, αλλά αφορά την συμφωνία στις πολιτικές.
Στο νέο εγχείρημα μας η «Μεταρρύθμιση» έχοντας κατακτήσει ταυτότητα και φυσιογνωμία καλείται να θέσει το περιεχόμενο των αναζητήσεων στις ράγες της νέας εποχής και να εμβαθύνει στην τόσο αδικημένη έννοια της μεταρρύθμισης βοηθώντας ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια.
Η ευχή μου εν τέλει είναι να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στην έκφραση ενός μεταρρυθμιστικού κινήματος που απαιτεί ο Μεγάλος Μετασχηματισμός του 21ου αιώνα.
*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ.Υπουργός