Το σήριαλ του Βrexit έχει μακρύ δρόμο μπροστά του

Οντίν Λιναρδάτου 14 Δεκ 2018

Η παραμονή της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο δεν αλλάζει το σκηνικό χάους και  σύγχυσης που επικρατεί στη Βρετανία.

Είναι σαφές πως  η κ. Μέι  εξακολουθεί να έχει πρόβλημα γιατί πρέπει να περάσει μία εξαιρετικά αντιδημοφιλή  συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο  για να αποφύγει το σκληρό Brexit.

Και αυτή τη στιγμή αυτό φαντάζει εντελώς απίθανο παρά την πρόσφατη πύρρειο νίκη της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν παραμένει σε αδιέξοδο. Και είναι απορίας άξιο πως ένα κράτος που ήταν κάποτε πανίσχυρο κατέληξε έτσι .

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ οι σπόροι του Brexit μπήκαν το 2008,  όταν ξέσπασε η μεγάλη οικονομική κρίση , με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers .

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε την πιθανότητα  η ενστικτώδης αντιπαλότητα που επιδείκνυε πάντα  το Λονδίνο προς τη Γηραιά Ήπειρο να  αποτελεί κληρονομιά του τραύματος που άφησε στους Βρετανούς ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος .

Ο βασικός  υπεύθυνος όμως του Brexit  είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον .

Στην προσπάθεια του να διασωθεί πολιτικά άνοιξε το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και υποσχέθηκε στους πολίτες πως αν επανεκλεγόταν θα έκανε δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασίλειου στην Ένωση.

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και το πολιτικό δυναμικό της χώρας αποδείχτηκε ανάξιο να υπερασπιστεί τη θέση  της Βρετανίας στην Ευρώπη  και να απαντήσει στα fake news που διέσπειραν οι λαϊκιστές εθνικιστές ηγέτες.

Και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν , φανατικός ευρωσκεπτικιστής από τα νιάτα του  , υπερασπίστηκε χλιαρά έως καθόλου το Remain.

Αφελώς ο Κάμερον πίστεψε πως θα κερδίσει το δημοψήφισμα . Το μόνο όμως που κατάφερε είναι να συσπειρώσει προσωρινά το κόμμα του και να κερδίσει τις εκλογές του 2015 καταστρέφοντας στην πορεία τη χώρα του.

Η επίτευξη μίας αμοιβαία  επωφελούς συμφωνίας αποδείχτηκε πολύ δύσκολο έργο . Και η Μέι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Και η ψηφοφορία στη βουλή , μπορεί να τη διασώζει προσωρινά  , δεν της δίνει όμως το πράσινο φως για να προχωρήσει σε ένα ήπιο Brexit.

Ένας μεγάλος αριθμός των βουλευτών της εξακολουθεί να πιστεύει πως η συμφωνία που έφερε η Μέι είναι μία κακή συμφωνία για τα συμφέροντα της Βρετανίας και περιλαμβάνει πολλές παραχωρήσεις.

Είναι ασαφές τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να  υπερψηφιστεί από τη βρετανική βουλή και ίσως τελικά το λιγότερο κακό σενάριο θα ήταν να ξαναγίνει το δημοψήφισμα .

Υπάρχουν αρκετοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit και που  τώρα θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ  επειδή έχουν κουραστεί από αυτή την κόλαση.

Όπως και να το δει πάντως κανείς , όποιο δρόμο και αν επιλέξουν τελικά οι Βρετανοί να ακολουθήσουν η ιστορία του Brexit θα μας απασχολήσει για  πάρα πολύ καιρό ακόμα .