athensvoice.gr
Στην Ελλάδα δηλώνονται στις Αρχές μόλις 200 βιασμοί το χρόνο, ενώ υπολογίζεται πως υπερβαίνουν τους 4.500. Πριν ενάμιση χρόνο η Ελένη Τοπαλούδη είχε βιαστεί από τρεις άντρες όταν την συνόδευσαν στο σπίτι της ενώ ήταν μεθυσμένη πιθανότατα από χάπι που έριξαν στο ποτό της. Όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα να το καταγγείλει, οι αρχές της απάντησαν ότι δεν θα μπορούσε να το αποδείξει.
Μέχρι και πέρσι στην Ελλάδα ίσχυε το άρθρο 339 που αν ένας ενήλικος ασελγούσε σε άτομο κάτω των 15 ετών, η ποινική δίωξη έπαυε ως απαράδεκτη, αν τελούσε γάμο με το θύμα! Αυτά που κατηγορούμε ότι γίνονται μόνο σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες. Χρειάστηκαν χρόνια για να καταργηθεί. Χρειάστηκαν χρόνια ώστε η λογική να νικήσει το παράλογο.
Μετά από αντίστοιχα πολλά χρόνια αδράνειας, ο νέος ποινικός κώδικας φέρνει αλλαγές στο ποινικό αδίκημα του βιασμού. Και αντί να γίνει περισσότερο αυστηρός, αντί να γίνει λιγότερο περίπλοκος, αλλά ευθύς και ξεκάθαρος, συνδέεται με άσκηση σωματικής βίας, και δεν περιορίζεται στο γενικώς αποδεκτό της απουσίας συναίνεσης. Γιατί;
Με τον νέο ορισμό πιθανότατα κάποιες κακουργηματικές πράξεις θα πέσουν σε πλημμελήματα. Κάποιοι που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί για κακούργημα θα βρουν παραθυράκια με τους «καπάτσους» δικηγόρους για να πάρουν μείωση της ποινής σε πλημμέλημα.
Με την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης από το 2011 η Ελλάδα μαζί με 23 χώρες μέλη της ΕΕ έχει υπογράψει ότι «Η συγκατάθεση πρέπει να παρέχεται εκουσίως, ως αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου η οποία αξιολογείται στο πλαίσιο των συνοδών περιστάσεων». Το sex χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Τόσο απλά και ξεκάθαρα. Μετά από εκστρατεία και πίεση από την Διεθνή Αμνηστία της ΕΕ πέρασαν στους νόμους τους τον βιασμό στη βάση της συναίνεσης.
Τα δικαστήρια π.χ. στην Σουηδία πλέον θα πρέπει να ελέγχουν «αν η συναίνεση έχει εκφραστεί με λέξεις, με κινήσεις ή με άλλο τρόπο». Στην Ελλάδα η κυβέρνηση στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε «περιπτώσεις εξαναγκασµού µικρότερης έντασης, στο αρθ. 343 παρ.β΄ τυποποιούνται σε προσβολές της γενετήσιας ελευθερίας ακόµα και πράξεις που γίνονται µε την εξωτερική µεν «συναίνεση» του θύµατος, αφού αυτό δεν προβάλλει φυσική αντίσταση ή και προσέρχεται µόνο του για να συµµετάσχει στην πράξη» όπως θα αξιολογείται από τους δικαστές.
Στην Ελλάδα αν είσαι θύμα βιασμού και είσαι μια γυναίκα (ή και άνδρας) θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις σωματικές βλάβες, ότι αμύνθηκες, ότι δεν φταίνε τα ρούχα σου, ότι δεν το προκάλεσες, ότι δεν πήγαινες γυρεύοντας, ότι… ή ότι δεν βίασες εσύ τον θύτη! Αν δεν μπορέσεις να αποδείξεις ότι ο βιασμός είχε απειλή «παράνομης πράξης» τότε θα πέσει σε πλημμέλημα και ο βιαστής θα είναι σύντομα έξω σχεδόν ατιμώρητος.
Η Ελένη Τοπαλούδη δολοφονήθηκε μετά τον νέο βιασμό της στα τέλη Νοεμβρίου στην Ρόδο από δυο παλικαράδες που τους κάλυπτε η κοινωνική τους θέση, και η ένοχη σιωπή των συμπολιτών τους.
Η σύμβαση της Κωσταντινούπολης τέθηκε σε υποχρεωτική ισχύ για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2014. Σε λίγα χρόνια ο ποινικός κώδικας θα εναρμονιστεί πλήρως, όπως και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, ότι το sex χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Μέχρι τότε θα έχουμε και άλλα θύματα που θα πρέπει να αποδείξουν στο δικαστήριο (αν φτάσουν μέχρι εκεί) ότι είναι θύματα βιασμού. Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Γιατί να χρειαστεί αυτός ο πόνος;