Το ΣΑ του ΟΗΕ τηρεί στάση αναμονής μπροστά στη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία - Οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία θα δώσουν στη δημοσιότητα κατάλογο βασανιστών

10 Δεκ 2024

 Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτιμούν προς το παρόν να τηρήσουν στάση αναμονής όσον αφορά τη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με πρεσβευτές που συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου κεκλεισμένων των θυρών, συγκληθείσα κατόπιν ρωσικού αιτήματος.

«Το Συμβούλιο, νομίζω, ήταν λίγο ως πολύ ενωμένο όσον αφορά την ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Όμως όλοι εξεπλάγησαν από τις εξελίξεις - όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου. Τώρα λοιπόν πρέπει να περιμένουμε» πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το ΣΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκφραστεί γι’ αυτήν.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το ΣΑ είχε σε μεγάλο βαθμό παραλύσει για τον φάκελο· η Ρωσία ασκούσε συχνά το δικαίωμα βέτο της για να προστατεύει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία θα δώσουν στη δημοσιότητα κατάλογο βασανιστών

Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί από τον κατάλογο κυρώσεων του ΟΗΕ η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), αιχμή του δόρατος της συμμαχίας ανταρτών που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Άσαντ, οι πρεσβευτές τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ ανέφεραν πως το Συμβούλιο δεν έθιξε το ζήτημα, προς το παρόν.

«Θα δώσουμε στη δημοσιότητα πρώτο κατάλογο που θα συμπεριλαμβάνει τα ονόματα των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων που ενέχονται σε βασανιστήρια κατά του συριακού λαού», ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής των ανταρτών που εδώ και μερικές ημέρες χρησιμοποιεί επίσης το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σάρεχ.

«Θα προσφέρουμε αμοιβές σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες για τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας που ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου», υποσχέθηκε.

«Θα ασκήσουμε διώξεις στους εγκληματίες πολέμου και θα ζητήσουμε να εκδοθούν από τις χώρες όπου διέφυγαν ώστε να λάβουν τη δίκαιη τιμωρία τους», συνέχισε, ενώ λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πολλά πρώην στελέχη του κρατικού μηχανισμού του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέφυγαν στη Βηρυτό, όπου έχουν προστασία της Χεζμπολά, βασικού συμμάχου του ανατραπέντος συριακού καθεστώτος.

Σύροι αντικαθεστωτικοί ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Δευτέρα ότι βρήκαν περίπου σαράντα πτώματα με σημάδια από βασανιστήρια στο νεκροτομείο νοσοκομείου της Δαμασκού, σε νεκρικούς σάκους.

«Άνοιξα την πόρτα του νεκροτομείου με τα ίδια μου τα χέρια και είδα φρικιαστικό θέαμα: περίπου σαράντα πτώματα ήταν στοιβαγμένα εκεί με σημάδια από φρικιαστικά βασανιστήρια», είπε ο Μοχάμεντ αλ Χατζ, αντικαθεστωτικός από τον νότο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.

Στην κατοχή του AFP περιήλθαν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που ο κ. Χατζ είπε πως τραβήχτηκαν από τον ίδιο και δείχνουν πτώματα με προφανή σημάδια βασανιστηρίων: βγαλμένα μάτια, βγαλμένα δόντια, κηλίδες αίματος, εκχυμώσεις

Οι αντικαθεστωτικοί που πλέον έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία θα δώσουν στη δημοσιότητα λίστα «των ανώτατων αξιωματούχων που ενέχονται σε βασανιστήρια σε βάρος του λαού», ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής τους Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι.