Η σημαντική φιλόσοφος και πολιτική επιστήμονας Χάνα Άρεντ είχε μιλήσει για το ψέμα στην πολιτική ζωή εδώ και δεκαετίες και δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη από ότι σήμερα.
“ Τα ψέματα “ είχε πει κυνικά η Άρεντ “ θεωρούντο πάντα χρήσιμα και δικαιολογημένα εργαλεία στη γλώσσα των πολιτικών.” Και συνεχίζει ότι αυτό που ξεχωρίζει τα δημοκρατικά από τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν είναι ότι οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι πιο έντιμοι από ότι στα αυταρχικά καθεστώτα , ίδιοι είναι , αλλά στις δημοκρατίες τους πολίτες τους προστατεύουν οι ουδέτερες και ανεξάρτητες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αρχές και οι ισχυροί θεσμοί που μπορούν και διαφυλάσσουν την αλήθεια από τις ανακρίβειες και τα ψέματα των πολιτικών.
Αυτοί οι θεσμοί και οι αρχές κινδυνεύουν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ γράφει σήμερα ο Γκάρντιαν
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος πρόεδρος που λέει ψέματα αλλά αυτό που τον κάνει πιο επικίνδυνο και τον διαφοροποιεί από όλους τους άλλους είναι ότι συνεχίζει να λέει ψέματα για τους θεσμούς που προστατεύουν τη δημοκρατία. Λέει ψέματα για τα πανεπιστήμια , για τη δικαιοσύνη , για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Χωρίς αυτούς τους θεσμούς και χωρίς την αδιαμφισβήτητη πίστη ότι λειτουργούν ανεξάρτητα , με ακεραιότητα και εντιμότητα οι δημοκρατίες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Το χαρακτηριστικό των αυταρχικών ηγετών είναι ότι κυβερνούν με γνώμονα τη δική τους αλήθεια , μία αλήθεια που οι ίδιοι κατασκευάζουν .
Η νομιμοποίηση των πολιτικών ψεμάτων και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες δεν είναι ορατός μόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και στη Γηραιά Ήπειρο . 25 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και οι ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν πρώτη φορά ανοιχτά και δημόσια για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων .
Μέσα σε ένα έντονο κλίμα ευρωσκεπτικισμού , ξενοφοβίας , λαϊκισμού και εθνικισμού τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ πάνε σε εκλογές που μπορούν να ανατρέψουν με θετικό τρόπο ή με αρνητικό τα πάντα.
Αλλαγή του κλίματος στη Γερμανία
Ήδη παρακολουθούμε την αλλαγή του κλίματος στη Γερμανία. Η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ταρακουνάει την πολιτική ζωή στη Γερμανία και πρώτη φορά μετά από περίπου δέκα χρόνια το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενώ η εφημερίδα Μπιλντ αναρωτιέται αν τελειώνει η κυριαρχία της Ανγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ινσα Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές παίρνουν 30% των εκλογικών προτιμήσεων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 31%.
Το κόμμα της Αριστεράς κερδίζει μια μονάδα και φτάνει το 10%, αντίθετα οι Πράσινοι χάνουν δύο μονάδες συγκεντρώνοντας μόλις 7%. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP συγκεντρώνει 6% και το ακροδεξιό λαϊκιστικό AfD διατηρεί διψήφιο ποσοστό και αγγίζει το 12%.
Η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Χόρστ Ζεεχόφερ , πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών σχολίασε τη νέα δημοσκόπηση λέγοντας πως πάντα παίρνει πολύ στα σοβαρά τους αντιπάλους της και το ίδιο κάνει και με τον Μάρτιν Σουλτς.
Ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει καταφέρει μόνο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος το SPD αλλά κατόρθωσε να ξεπεράσει και την κ. Μέρκελ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων . Σε δημοσκόπηση της Δημόσιας Τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας Welt στο υποθετικό ερώτημα ποιόν θα ψήφιζαν για καγκελάριο αν μπορούσαν να τον εκλέξουν απευθείας , ο μάρτιν Σουλτς συγκέντρωσε 50% ενώ η Ανγκελα Μέρκελ μόλις 34%.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το σοκ από την εκλογή Τραμπ αλλά και το Μπρέξιτ μπορεί να οδηγήσουν την ΕΕ σε υποχρεωτική ανανέωση και ίσως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξουν και οι ηγέτες της . Και οι εκλογές αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να συμβεί αυτό . Μία Γερμανία με επικεφαλής τον Σουλτς και έναν άλλο υπουργό των οικονομικών θα είναι μία άλλη Γερμανία και μία Γαλλία με πρόεδρο τον Εμανουελ Μακρόν μία άλλη Γαλλία.
Και μπορεί οι σύμβουλοι του Τραμπ να κάνουν λάθος και το Βερολίνο να μην υπαγορεύει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σίγουρα όμως ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ικανοποιημένος με την πολιτική που εφαρμόζει ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι για αυτό και τον πιέζει ασφυκτικά να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης , που όπως γράφει η Ρεπούμπλικα έχει στην καρδιά του την Ευρώπη , υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαράζει νομισματική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη της τις οικονομίες και των δεκαεννέα χωρών της ευρωζώνης και όχι μόνο των πιο ισχυρών . Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο ξεκαθάρισε ευγενικά ο Μάριο Ντράγκι .