Ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία παρέμβασης πέντε δημάρχων: του Γιώργου Καμίνη, του Γιάννη Μπουτάρη, τοπικών αρχόντων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως, καθώς και των δημάρχων Πάτρας Γιάννη Δημαρά, Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και Ιωαννίνων Φίλιππου Φίλιου. Η κοινή διακήρυξή τους με απόψεις για μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα διαπνέεται από μεταρρυθμιστική και προοδευτική αντίληψη, εκτιμήθηκε ότι έχει ευρύτερους στόχους. Επίσης, ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε κίνηση με κεντροαριστερό πρόσημο.
Και οι πέντε δήμαρχοι είναι ιδιότυπες πολιτικά περιπτώσεις. Με ξεχωριστή ιστορία καθένας τους, εξελέγησαν όχι ως κομματικές προτάσεις. Με ανεξάρτητο προφίλ, στηρίχθηκαν από ευρύτερες δυνάμεις (ο Γ. Καμίνης και ο Ι. Μπουτάρης από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Δράση, ο Φ. Φίλιος από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο Π. Σκοτινιώτης από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πρασίνους και ο Ι. Δημαράς από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ). Παρότι έχουν γραφτεί πολλά για τη μετεξέλιξη της κίνησης, οι δήμαρχοι δεν βιάζονται. Αλλωστε ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους για να καλύψουν το κενό που αφήνει η έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας και, λίγο πιο βραχυπρόθεσμα, να οργανώσουν στρατηγική και συμμαχίες για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Γι? αυτό άλλωστε ομόφωνη είναι η επιλογή τους να προτάσσουν τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.
«Την ώρα που οι πόλεις καλούνται να καλύψουν όλα τα κενά που αφήνει πίσω της η κεντρική διοίκηση, έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα: οι δήμοι βρίσκονται ανάμεσα στις οριζόντιες λογικές της κυβέρνησης και στις δυνάμεις εκείνες που συντηρούν την αδράνεια ως μέσο επιβίωσης παρασιτικών συντεχνιακών μικροεξουσιών και καταδικασμένων πρακτικών», λέει ο Γιώργος Καμίνης. «Η θέση μας είναι σαφής.
Η πολιτική διάστασή της είναι μία: η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προσθέτει ο Γιάννης Μπουτάρης. «Διεκδικούμε Αυτοδιοίκηση και κοινωνία ανοιχτή στους πολίτες», διευκρινίζει και ο Φίλιππος Φίλιος, ο οποίος προσθέτει: «Δεν είμαστε κατά των κομμάτων. Ωστόσο οι διορισμοί και οι εντολές από τα κόμματα δεν αρμόζουν στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό πρέπει να τελειώσει». Ο Πάνος Σκοτινιώτης, στην ίδια γραμμή, διευκρινίζει: «Στόχος μας είναι να θέσουμε μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα, διότι πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να απλώσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, και να στηρίξει το εγχείρημα για βιώσιμες, ανοιχτές, ανεκτικές και εξωστρεφείς πόλεις. Αυτός λοιπόν ο αυτόνομος, αυτοδιοικητικός λόγος που αρθρώνουμε καθορίζει και τις σχέσεις μας με τα πολιτικά κόμματα».
Λίγο ως πολύ όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Αυτό που θα ήθελαν οι πολίτες να γνωρίζουν, ωστόσο, είναι αν η αυτοδιοικητική συμμαχία υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει πολιτικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Γιάννης Μπουτάρης, στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία μας από τον τόπο των διακοπών του, το αποκλείει. «Παρότι προσωπικώς δέχομαι πολλές πιέσεις, στόχος μου είναι να είμαι καλός δήμαρχος», λέει. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών μιλάει για τη δημιουργία αυτοδιοικητικής πολιτικής πλατφόρμας. «Δεν είναι στόχος μας η κεντρική πολιτική παρέμβαση», δηλώνει με έμφαση.
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν διαφοροποιείται από την άποψη των προηγουμένων. Υποστηρίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα χρόνια της κρίσης καλύπτει πλέον αρμοδιότητες από τις οποίες το κράτος έχει παραιτηθεί, «κυρίως στον τομέα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, διότι το θεωρεί στοιχειώδη υποχρέωσή της». «Αποτελεί σημαντικό βήμα απογαλακτισμού και απεξάρτησης από την εκάστοτε κυβέρνηση», σημειώνει, «το ότι οι πόλεις σηκώνουν στις πλάτες τους πολύ μεγαλύτερο βάρος, όταν η κρατική χρηματοδότηση μέσα σε τρία χρόνια μειώθηκε περισσότερο από το μισό». Θεωρεί ότι ο στόχος μιας ισχυρής, ανεξάρτητης από κόμματα, Αυτοδιοίκησης είναι ταυτόσημος μιας μεταρρύθμισης. Η αντίληψη την οποία εισηγείται η κίνηση των πέντε δημάρχων, προσθέτει, «αφήνει οριστικά πίσω της τις πελατειακές σχέσεις, τα έργα δημοσίων σχέσεων και βιτρίνας, τις τακτικές της αδράνειας, τα μετακυλιόμενα στο μέλλον ελλείμματα. Ο απογαλακτισμός από την κεντρική εξουσία χειραφετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δημιουργεί και περισσότερες ευθύνες. Πρέπει, πριν από όλα, να κάνουμε ακόμη πιο ενεργή τη συμμετοχή του πολίτη, προκειμένου να διαμορφωθούν νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες».
Ο Πάνος Σκοτινιώτης, ωστόσο, καταστατικά, δεν αποκλείει τίποτα μέσα στο σκηνικό της πολιτικής ρευστότητας που κυριαρχεί: «Ούτε η μεγάλη προοδευτική παράταξη θα ανασυσταθεί με πολιτικές ίντριγκες και προσωπικές στρατηγικές ούτε ο νέος κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός θα διαμορφωθεί με σχέδια τεχνοκρατών επί χάρτου, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και την καθημερινότητα των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, πιστεύω πως μπορεί να αποτελέσει τη μήτρα για την υπέρβαση του σημερινού κομματικού σκηνικού, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών και διαμορφώνοντας ευρύτατες συναινέσεις για βαθιές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι η συνεργασία μας έχει αποκτήσει μια αυτόνομη δυναμική, η οποία φαίνεται να υπερβαίνει αυτό που εμείς είχαμε στο μυαλό μας όταν αποφασίζαμε να συντονίσουμε τα βήματά μας».