Το Ποτάμι και ο Δήμος Τρικκαίων άλλαξαν το DNA των δημοτικών εκλογών

Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς 13 Μαϊ 2019

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να μένουν έξω από την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε  δεν διεκδικεί κάποιο δήμο με δικό του συνδυασμό.  Και σίγουρα,  οι εκλογές στο Δήμο Τρικκαίων δεν αποτελούν πολιτικό γεγονός για τη χώρα.  Ωστόσο,  κάτι από τις ιδέες  του Ποταμιού και  του Δήμου Τρικκαίων συναντάμε στους περισσότερους δημοτικούς συνδυασμούς.

Έτσι, κινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα οργανώνονται μέσα από το διαδίκτυο και στηριζόμενες  στον ενθουσιασμό των εθελοντών τους  κατεβαίνουν στις εκλογές. Σκηνικό που θυμίζει έντονα την εποχή ίδρυσης του Ποταμιού  το 2014.

Σήμερα, αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι επιλέγουν τα ιστορικά σημεία της περιοχής τους  ως φυσικό φόντο για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους. Ο δε σεβασμός στο περιβάλλον και τον πολιτισμό του τόπου είναι πλέον ψηλά στη λίστα των εξαγγελιών τους.  Πράσινες προεκλογικές καμπάνιες  και χώρους πολιτισμού να φιλοξενούν πολιτικές συγκεντρώσεις είδαμε για πρώτη φορά από Το Ποτάμι.  Ήταν και το μόνο κόμμα που παραιτήθηκε από την μάχη της αφισοκόλλησης και της ηχορρύπανσης. Οι αλλαγές που έφερε Το Ποτάμι στην πολιτική ζωή δεν σταματάνε εδώ. Αυτό ήταν το πρώτο κόμμα που έβαλε στις λίστες του υποψήφιους με ένσημα στους χώρους εργασίας και όχι στα κομματικά επιτελεία . Το ίδιο έγινε και με τους πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής.  Σήμερα, σχεδόν σε όλους τους δήμους βλέπουμε ως υποψήφιους συμπολίτες μας που κυκλοφορούν στις πόλεις με αμαξίδια και γενικά άτομα με ειδικές ανάγκες.  Οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, οι εργαζόμενες μητέρες, οι άνεργοι, ή άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι πια στις λίστες  των συνδυασμών.  Έχουν επιτέλους την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί στα πολιτικά δρώμενα της κοινωνίας μας.  Όλα αυτά έχουν μεγάλη αξία αρκεί ν’ αναλογιστεί κάποιος τι ίσχυε  μέχρι και τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Το μόνο ζητούμενο για τα κόμματα μέχρι τo 2014  ήταν το χρώμα του χάρτη το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Ήταν ακόμα μια παρτίδα στο παιχνίδι διεκδίκησης της εξουσίας. Ζούσαμε στην εποχή του ¨ή εμείς ή αυτοί¨.

Φτάνοντας τώρα στο περιεχόμενο των ομιλιών των υποψήφιων εύκολα παρατηρεί κάποιος ότι ο Δήμος με τις περισσότερες αναφορές είναι αυτός του Δήμου Τρικκαίων. Ο δήμος πρότυπος για όλες σχεδόν τις επαρχιακές πόλεις της χώρας.  Αφού πέτυχαν τα Τρίκαλα να γίνουν “smart city” μπορούμε και εμείς λένε στους συμπολίτες τους.  Έτσι τους ακούμε να κάνουν λόγο για καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες με τη χρήση της τεχνολογίας( όπως την έκδοση πιστοποιητικών  μέσω ειδικού ΑΤΜ).  Τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής στήριξης του δημότη,  ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία του δημότη με το δήμο χωρίς την παρέμβαση των τοπικών παραγόντων. Την ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ποδηλατοδρόμων. Τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της κυκλοφορίας  αυτόματων δημοτικών λεωφορείων.  Πολλές φρέσκες ιδέες δοκιμασμένες στην πράξη που έχουν στον πυρήνα τους την προσφορά στην κοινωνία.

Είμαστε δυο εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές και όπως είδαμε πολλά έχουν αλλάξει από τις τελευταίες. Το Ποτάμι αν και νέο κόμμα κατάφερε να αλλάξει το DNA του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι δημοτικές εκλογές σήμερα. Εκσυγχρόνισε την αισθητική των  υποψηφίων και έβαλε στην προεκλογική ατζέντα ζητήματα άγνωστα μέχρι πρότινος για τους επαγγελματίες της πολιτικής. Αντίστοιχα, ο μικρός Δήμος Τρικκαίων  δείχνει σε κάθε δημοτική αρχή πως όταν η όρεξη για προσφορά στην κοινωνία συναντάει  την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη διαφάνεια, το σεβασμό στο περιβάλλον και την αγάπη στο τόπο μας, σε κάθε μέρος μπορούν να γίνουν μικρά «θαύματα».