Το ποτάμι: Ασάφεια, επιφυλάξεις και ερωτήματα

Κώστας Θεοδωρόπουλος 14 Απρ 2014

Χωρίς αμφιβολία η δημοσκοπική επιτυχία του ποταμιού αποτελεί ένα «πράσινο φως» της κοινωνίας σε κάθε τι το καινούριο που μπορεί να φέρει στην πολιτική φρέσκες ιδέες και από αυτή την οπτική είναι απόλυτα λογικό. άλλωστε σε κάθε καινούριο σχηματισμό η κοινωνία δίνει την ευκαιρία τουλάχιστον μέσα από τις δημοσκοπικές μετρήσεις. Υπενθυμίζουμε πως η ΔΗΜΑΡ έφτασε να καταγράφει δημοσκοπικά το 18% για να καταλήξει στην κάλπη στο 6%.

Ωστόσο, από τον μέχρι τώρα λόγο που έχει παρουσιάσει το ποτάμι δικαιολογούνται ερωτηματικά και επιφυλάξεις. Επισημαινουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Παρά τις εξαγγελίες του για ανανέωση και συμμετοχή των πολιτών κινείται με προσωποπαγή iχαρακτηριστικά κύρια με την προβολή του ιδρυτή του ο οποίος διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα, ενώ οι αποφάσεις μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου του το οποίο ο ίδιος το προσδιόρισε στις 15 Ιουνίου θα λαμβάνονται από τον ίδιο. Μέμφεται τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πως δεν διαθέτουν σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και θέσεις ενώ όπως δήλωσε ο ιδρυτής του οι δικές του θέσεις θα παρουσιαστούν μετά τις Ευρωεκλογές. Στην ερώτηση σε ποιά ομάδα θα ήταν διατεθημένο να ενταχτεί το ποτάμι μετά τις ευρωεκλογές η απάντηση που δίνεται είναι πως περιμένουμε η Ευρώπη να δούμε τι θα κάνει και θα πράξουμε ανάλογα. Προφανώς αυτή η απάντηση ως προς το ποτάμι μπορεί να δωθεί αντίστροφα και από τους ψηφοφόρους με δεδομένη μάλιστα την κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών τόσο για την πορεία της Ευρώπης όσο και της χώρας μας. Η ασάφεια, τα κλειστά χαρτιά όπως και οι λευκές επιταγές που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κύρια από τον παλιό δυκομματισμό δεν συνάδουν με μία πολιτική δύναμη που επιθυμεί την ανανέωση του πολιτικού συστήματος με έναν φρέσκο πολιτικό λόγο.

Από τα πρώτα ονόματα που έδωσε το ποτάμι στην δημοσιότητα

των προσώπων που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο χωρίς αμφιβολία αρκετά από αυτά είναι εξαιρετικά, αξιόλογα και με επιστημονική και κοινωνική καταξίωση. Προφανώς και αυτό το στοιχείο αποτελεί εγγύηση των καλών προθέσεων αλλά από μόνο του δεν αρκεί για την διαχείριση της πολιτικής χωρίς σαφή, ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και ιδεολογικό προσανατολισμό. Το ποτάμι που αναμφισβήτητα κινείται στον χώρο του ορθολογισμού και της ευρείας συνένεσης όπως διακηρύττει αυτό το θετικό στοιχείο να το μετουσιώσει σε έναν σύγχρονο και σαφή προγραματικό λόγο ώστε από ένα ποτάμι της ορθολογικής αγανάκτισης και διαμαρτυρίας όπως σήμερα εμφανίζεται να αποτελέσει μία από εκείνες τις σταθερές που θα συμβάλλουν στην ανανέωση των ιδεών και του πολιτικού συστήματος και ταυτόχρονα στην πολιτική σταθερότητα της χώρας μέσα από την συμμετοχή του σε κυβερνητικά συνεργατικά σχήματα.