Η Πανδημία, πέραν των υγειονομικών επιπτώσεων και των κραδασμών που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα κρατώντας σε ομηρία τη λιανική αγορά , οδήγησε και σε διεύρυνση της χρήσης πλαστικού και ψηφιακού χρήματος όπως αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά οι ενεργές κάρτες πληρωμής σε κυκλοφορία στη χώρα μας εμφάνισαν αύξηση κατά 6% το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθαν στα 19,7 εκατ. , οι δε χρεωστικές αυξήθηκαν κατά 7% στα 16,8 εκατ. κάρτες. Η ίδια αύξηση παρατηρήθηκε και στους χρήστες e-wallets (7% - 8%) καθώς και στον τζίρο που διενεργείται μέσω αυτών.
Από την άλλη, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών άγγιξε τα 1,6 δις ευρώ από 1,1 δις το 2020. Βασικό επίσης υποκατάστατο χρήσης μετρητών η χρεωστική κάρτα με ποσοστό συμμετοχής 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών συγκρίσιμη με όλα τα είδη καρτοπληρωμών, ενώ οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ανήλθαν σε 135 εκατομμύρια το 2021 από 121 εκατομμύρια το 2020, αυξημένες κατά 11%. Στοιχεία επίσης της cardlink μαρτυρούν ότι το 90% περίπου των συναλλαγών είναι ανέπαφες και ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο Έλληνας καταναλωτής χρησιμοποιεί την κάρτα ακόμα και για μικρής αξίας εμπορικές συναλλαγές. Αύξηση όμως υπήρξε και με τη χρήση της υπηρεσίας IRIS για ηλεκτρονικές αγορές κατά 235% το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2022 σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Οι καταναλωτές πλέον χωρίς χρήση κάρτας πληρώνουν απευθείας τα e-shops από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν όλες οι Τράπεζες.
Μετά και την ισχυρή γνωριμία των πολιτών ,την περίοδο των capital controlς το 2015, με το πλεονέκτημα του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής τραπεζικής, η τάση αυτή εμφανίζεται σήμερα ιδιαίτερα ισχυροποιημένη στη λιανική αγορά καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ευκολία ,αμεσότητα και ασφάλεια στη συναλλαγή. Στα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα ,που μεταξύ άλλων συνηγορούν υπέρ της αντικατάστασης του φυσικού πορτοφολιού, καταγράφονται: η οικονομία χρόνου π.χ. πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ εν όψει προγραμματισμένων καλοκαιρινών διακοπών, η αποστολή εμβάσματος πληρωμής καταλύματος ή ακόμα πληρωμή δόσης αυτοκινήτου, η εκτέλεση παραγγελίας σούπερ μάρκετ , η εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, η μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών, οι συναλλαγές στα πρατήρια καυσίμων, η πληρωμή κινητής τηλεφωνίας κα.
Όλα αυτά βεβαίως τα πλεονεκτήματα χρήσιμο είναι να συνδεθούν με το αφορολόγητο από μηδενική βάση για όλες τις συναλλαγές, στρατηγικής σημασίας κατά τα άλλα , απόφαση της Πολιτείας που θα ευεργετήσει αφενός, το σύνολο της πραγματικής οικονομίας (περισσότερο άμεσες και ασφαλέστερες επιλογές από πλευράς Καταναλωτών) και αφετέρου ,τα δημοσιονομικά της χώρας αφού μέσω του αφορολόγητου θα ελαχιστοποιηθεί ή ακόμα αποτραπεί οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα φοροδιαφυγής που συνεχίζει να πλήττει τα φορολογικά έσοδα των ταμείων του Κράτους.