Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Γιάννης Παντελάκης 14 Δεκ 2013

Υποψιάζομαι, πως ο Γιώργος Παπανδρέου ζει σε δυο κόσμους. Έναν πραγματικό και έναν παράλληλο. Στον πρώτο, βάζει 11 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επηρεάζει, να κάνουν εσωκομματικό πόλεμο στον Βενιζέλο. Στον δεύτερο κόσμο, αρθρογραφεί υπέρ της απελευθέρωσης της χρήσης της μαριχουάνας. Ο δεύτερος, έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον, σίγουρα. Αν μη τι άλλο βάζει ένα σοβαρό θέμα για συζήτηση, έστω κι αν δεν το προώθησε όταν ήταν πρωθυπουργός.

Στον πραγματικό κόσμο, ο κ. Παπανδρέου έχει ένα πρόβλημα. Πιστεύει πως αν καταφέρει να υποσκάψει τον διάδοχό του θα πετύχει κάτι. Έστω να βελτιώσει την υστεροφημία του. Νομίζω πως ο Β. Βενιζέλος τα καταφέρνει και μόνος του, δεν χρειάζεται τη βοήθεια Παπανδρέου. Προφανώς δεν πιστεύει το ίδιο και ο Γ. Παπανδρέου. Δικαίωμά του. Αλλά ας το κάνει με καλύτερες αφορμές.

Οι 11 ζητούν άμεση σύγκληση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ «προκειμένου να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος και της χώρας». Η αλήθεια είναι πως οι 11 δεν έχουν καμία ιδιαίτερη ανησυχία για τα σοβαρά θέματα της χώρας. Αν είχαν, θα έπαιρναν μια τέτοια πρωτοβουλία όταν συζητείτο το θέμα των πλειστηριασμών, των απολύσεων, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κ.ο.κ.

Οι ιδιαίτερες ανησυχίες τους αφορούν στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα τους είναι το πιθανό ενδεχόμενο διάλυσης του κόμματός τους ή συγχώνευσης με κάποια άλλα. Μια κοινή κάθοδος του ΠΑΣΟΚ με τους «58» ή όποιον άλλο στις επικείμενες Ευρωεκλογές, θα είναι σίγουρα η αρχή μιας τέτοιας εξέλιξης. Αλλά αυτή την εξέλιξη δεν την θέλουν οι «11», δηλαδή ο Παπανδρέου.

Δεν ξέρω τι έχει ακριβώς στο βάθος του μυαλού του. Προφανώς, την ανάσταση του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, ενδεχομένως την προσωπική ολική επαναφορά, ίσως κάτι άλλο. Πάντως, σίγουρα δεν θέλει να συγχωνευθεί το ΠΑΣΟΚ με κάτι άλλο. Ό,τι κι αν είναι αυτό το «άλλο». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος δεν θα έχει κανέναν ρόλο.

Από την άλλη πλευρά, ο Βενιζέλος βλέπει πως η αυτόνομη κάθοδος του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, ίσως συνοδευτεί με ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών επιρροής του. Χωρίς ν? αποκλείεται και η μη είσοδός του στην Ευρωβουλή. Όταν στις δημοσκοπήσεις για εθνικές εκλογές τα ποσοστά επιρροής κινούνται γύρω στο 6 ή 7%, στις Ευρωεκλογές -όπου παραδοσιακά οι ψηφοφόροι λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια- η πιθανότητα να μείνει εκτός Ευρωβουλής το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν είναι μικρή. Οι «58» και όποιος άλλος θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν μια ελπίδα αποφυγής της συντριβής. Και μετά, βλέπουν.

Κάποια στιγμή ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν τεμαχίζεται και δεν κληρονομείται». Μάλλον δεν είχε προβλέψει ένα τρίτο ενδεχόμενο: Να εξαφανιστεί…