Το παράδοξο των εκλογών

Πέτρος Παπασαραντόπουλος 26 Ιουν 2019

Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών της 7ης Ιουλίου, με μια υποτονική προεκλογική εκστρατεία, όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί εκλογικά. Φαίνεται ότι η τάση της καταψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη μεσαία τάξη, που διαφάνηκε στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές, θα συνεχιστεί.
Η μεσαία τάξη μοιάζει ότι διέρρηξε τη σχέση της με το κυβερνών κόμμα. Στους ελεύθερους επαγγελματίες έχουμε καταγραφή μιας διαφοράς της τάξης του 17%. Εχουμε άνοιγμα της ψαλίδας στους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Ο απαξιωτικός τρόπος που αντιμετωπίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση η μεσαία τάξη, η υπερφορολόγησή της, η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας, όλα αυτά αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Επιπρόσθετα, έχουμε μια στρατηγική υποχώρηση των ιδεών της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, όπως την παρουσίασε με δημοσκοπικά ευρήματα ο Στράτος Φαναράς στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Στο σημείο αυτό πρέπει να εντοπίσουμε το ακόλουθο παράδοξο: Οπως προκύπτει από σειρά ερευνών της κοινής γνώμης, οι αντιλήψεις και η κοσμοθεώρηση που ηγεμόνευσαν στη διάρκεια της κρίσης, το αντιμνημόνιο και το λεφτόδεντρο συνεχίζουν να επικρατούν στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και της μεσαίας τάξης, έστω και με μικρότερη ένταση. Ιδεολογικά συνεχίζουν να είναι εμφωλευμένες στα μυαλά και στην καρδιά των ανθρώπων, παρά την πολιτική ήττα των φορέων τους. Είναι κάτι σαν την Κόκκινη Μηλιά και τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά ηττήθηκε, όμως οι αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ένα ασάλευτο παρόν.

Εάν ισχύουν τα παραπάνω, και επιβεβαιωθούν στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος. Η πολιτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο θα περάσει στη συντηρητική παράταξη, με ισχυρή κοινωνική υποστήριξη, χωρίς ιδεολογική ηγεμονία. Είναι προετοιμασμένη η παράταξη αυτή για μια πολιτική πρόταση στο όνομα του γενικού συμφέροντος; Είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα πελατειακά δίκτυα; Εχει τη δυνατότητα να διατυπώσει μια ηγεμονική πρόταση για την ελληνική κοινωνία μετά τον ΣΥΡΙΖΑ; Το εύχομαι, παρότι έχω σοβαρές επιφυλάξεις.
Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τον νικητή των επικείμενων εκλογών. Στοίχημα δύσκολο, δεδομένου ότι οι αντιλήψεις και τα στερεότυπα επωάζονται, μετασχηματίζονται και αλλάζουν στον μακρύ ιστορικό χρόνο, ενώ ο πολιτικός και εκλογικός κύκλος έχουν βραχύτερη διάρκεια.
Προς το παρόν, βιώνουμε την ολική αποτυχία και τον εξευτελισμό της αριστερής λαϊκιστικής απάτης και αυταπάτης. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο ελληνικό. Απλά στην Ελλάδα ζήσαμε μια καρικατούρα, που ελπίζουμε ότι δεν θα επανεμφανιστεί.