Το οικονομικό πρόγραμμα της Κάμαλα Χάρις

Arnaud Leparmentier 21 Αυγ 2024

«Στις εκλογές αυτές, το πιστεύω βαθιά, αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές οπτικές για τη χώρα μας. Η δική μας είναι προσανατολισμένη στο μέλλον, η άλλη στο παρελθόν». Η Κάμαλα Χάρις παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στη Βόρεια Καρολίνα τους βασικούς άξονες του οικονομικού της προγράμματος. Η λέξη «πληθωρισμός» είναι απαγορευμένη. Τη θέση της παίρνει «το κόστος ζωής», που η υποψήφια των Δημοκρατικών υπόσχεται να μειώσει.

Στην εκστρατεία της, που θα κρατήσει τρεις μήνες, η Κάμαλα Χάρις θα δώσει έμφαση σε τέσσερις δαπάνες που, εκτός από τη βενζίνη, απασχολούν τους Αμερικανούς. Η μία αφορά τα τρόφιμα, και ιδιαίτερα το ψωμί και το κρέας των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50%. Εδώ, η Χάρις υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια. «Ο ανταγωνισμός είναι ο πνεύμονας της οικονομίας», είπε. «Περισσότερος ανταγωνισμός σημαίνει χαμηλότερες τιμές».

Η δεύτερη δαπάνη αφορά την υγεία. Εδώ, η σημερινή αντιπρόεδρος και ο Τζο Μπάιντεν επέβαλαν ήδη μείωση κατά 50% ως 75% των τιμών των φαρμάκων που είναι απαραίτητα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Αν εκλεγεί πρόεδρος, η Χάρις προτίθεται και να διαγράψει το ιατρικό χρέος των Αμερικανών που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Τρίτο πρόβλημα είναι το κόστος της στέγης, που εκτοξεύτηκε λόγω του πληθωρισμού και της ανόδου των τιμών. Η Κάμαλα περιέγραψε στη συγκέντρωση τη χαρά της μητέρας της όταν μπόρεσε τελικά να αποκτήσει σπίτι. Και πρότεινε ένα πρόγραμμα κατασκευής σπιτιών με βοήθεια 25.000 δολαρίων σε όσους κάνουν εγκαίρως αίτηση.

Τέταρτο θέμα, τα παιδιά. Η Κάμαλα θέλει να βοηθήσει τις οικογένειες με νεογέννητα. «Εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί θα επωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας», είπε. «Ο Ντόναλντ Τραμπ μάχεται για τους δισεκατομμυριούχους και τις μεγάλες υπηρεσίες, εγώ θα αγωνιστώ για να πάρουν χρήματα η μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι».

Μέσα σε 28 λεπτά, το μήνυμα που είχε σταλεί ήταν σαφές: «μια οικονομία όπου θα έχει ο καθένας την ευκαιρία του». Ο λόγος της υποψήφιας ήταν περισσότερο «μεσαία τάξη» και «αμερικάνικο όνειρο» σε σχέση με την έμφαση που έδινε ο Μπάιντεν στα συνδικάτα.

Ο τόνος της συγκέντρωσης διέφερε αρκετά από την εντύπωση που είχε δώσει το οικονομικό της πρόγραμμα που διανεμήθηκε στον Τύπο και χαρακτηρίστηκε από τον Τραμπ «κομμουνιστικό». Η Washington Post το βρήκε «επιθετικά λαϊκιστικό» και έγραψε ότι οι διευθυντές επιχειρήσεων απογοητεύτηκαν. «Η συζήτηση για την ευθύνη των επιχειρήσεων στην αύξηση των τιμών είναι σύνθετη», σχολίασαν οι New York Times, ενώ ο Τζέισον Φέρμαν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα, εξέφρασε την ελπίδα οι εξαγγελίες της Χάρις για έλεγχο των τιμών να μην εφαρμοστούν.

Οι Δημοκρατικοί, πάντως, επιβεβαιώνουν με την Κάμαλα Χάρις τη στροφή προς τ’ αριστερά που ξεκίνησε με τον νόμο του Ομπάμα για την υγεία και συνεχίστηκε επί Μπάιντεν. «Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα», λέει το επιτελείο της Χάρις. Η Ευρώπη θεωρεί ότι η χώρα ακολουθεί μια διορθωτική πορεία και αρχίζει να θεωρεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανθρώπινο δικαίωμα.

Η υποψήφια υποσχέθηκε επίσης ότι θα μειώσει τα ελλείμματα, που έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Για να καλυφθεί όμως η τρύπα, θα πρέπει η φορολογία να αυξηθεί κατά ...40%! Και η Χάρις έχει υποσχεθεί να μην αυξήσει τη φορολόγηση των νοικοκυριών που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια τον χρόνο.

Πηγή: Le Monde