Μην ξεχνάμε μέσα στην παραζάλη της εκλογικής κοκορομαχίας που διάγουμε, πως ένας ολόκληρος λαός υπομένει τα πάνδεινα κάτω από τη βάρβαρη επίθεση των ορδών του Πούτιν. Να είμαστε δε βέβαιοι πως πολύ μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις στον πλανήτη, στην ήπειρό μας, αλλά και στη χώρα μας, από την εξέλιξη των πραγμάτων στο Ανατολικό μέτωπο, παρά από την έκβαση του οποιουδήποτε ντιμπέιτ , παρά από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα και από το αν τελικά θα κάνει μονοκομματική-μονόχρωμη κυβέρνηση ο Μητσοτάκης ή πολύχρωμη -κουρελού κυβέρνηση ο Τσίπρας. Γνωρίζουμε πως αν εκλεγεί ο πρώτος θα τρέξει λίγο καλύτερα η οικονομία, αν εκλεγεί ο δεύτερος θα επουλώσει κάποιες, μικρές αμυχές ανισότητας. Το αποτέλεσμα πάνω κάτω θα είναι το ίδιο, με μικρές επουσιώδεις διαφορές. Αλλά από την έκβαση των μαχών και την ουκρανική εαρινή αντεπίθεσή κρίνονται πολλά περισσότερα και σημαντικότερα.
Οι θαρραλέοι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πατρίδα τους και την υπόλοιπη Ευρώπη απέναντι στις άγριες επιθέσεις των δυνάμεων του Πούτιν, επιδεικνύοντας ακλόνητη γενναιότητα μπροστά στις αντιξοότητες και στη σφοδρή ρώσικη επίθεση. Η άμυνα τους ανέδειξε την ανθεκτικότητα, την αποφασιστικότητα και το αδάμαστο πνεύμα ενός έθνους που αντιστέκεται στην καταπίεση και αγωνίζεται για την ελευθερία.
Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, OleksiyReznikov, σχετικά με τις τελικές προετοιμασίες της χώρας για μια αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έχει φέρει την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή σε κρίσιμη καμπή. Η ανακοίνωση δείχνει ότι η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα. Ενώ ο ακριβής χρόνος της αντεπίθεσης παραμένει άγνωστος, οι δηλώσεις του Reznikov υποδηλώνουν ότι η επιχείρηση μπορεί να επίκειται. Η δήλωση αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Ουκρανίας στις στρατιωτικές της δυνατότητες και την βαθιά επιθυμία της να ανακτήσει τις περιοχές που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο. Σηματοδοτεί επίσης μια αλλαγή στη στρατηγική της Ουκρανίας, η οποία έχει επικεντρωθεί κυρίως σε αμυντικές προσπάθειες, με σκοπό να απορροφήσει την ρώσικη επιθετικότητα. Η απόφαση να ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη η ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να υποκινηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη διεθνής υποστήριξη που έχει λάβει η Ουκρανία, μια πιθανή εκτίμηση των αδυναμιών στις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις ή η πεποίθηση ότι μια αποφασιστική και επιτυχής επίθεση μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και να βάλει τους ρώσους και τον Πούτιν σε δεύτερες σκέψεις γιατίθα καταλάβουν και θα αισθανθούν στο πετσί τους πολύ καλά αυτό που έγραφε οNiccoloMachiavelli«Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις».
Η επιτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της ετοιμότητας, του συντονισμού με τους διεθνείς συμμάχους και της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής της. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία να αξιολογήσει προσεκτικά την ισορροπία δυνάμεων στο έδαφος και να εκμεταλλευτεί τυχόν τρωτά σημεία στις ρωσικές θέσεις. Επιπλέον, η διατήρηση της υποστήριξης των διεθνών εταίρων της, οι οποίοι έχουν παράσχει διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δυναμικής της αντεπίθεσης και την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία.
Η έκβαση της αντεπίθεσης της Ουκρανίας θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο. Μια επιτυχής επιχείρηση θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να βελτιώσει τις προοπτικές της για την ανάκτηση των εδαφών της. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως σημαντικό αποτρεπτικό μέσο κατά της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή. Αντίθετα, μια αποτυχημένη αντεπίθεση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία, να διαβρώσει περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να υπονομεύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.Ξέρουμε όλη ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται, δεν χαρίζεται, γιατί όπως έλεγε ο Δημόκριτος «Να μη τους εμπιστεύεσαι όλους, αλλά μόνο αυτούς που είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σου».
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για την αντεπίθεση. Οι επόμενες ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την πορείας της σύγκρουσης και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.
Στη σημερινή Ευρώπη, ενμέσω της ηρωικής αντίστασης των Ουκρανών απέναντιστην επιθετικότητα του Πούτιν, όλη η ήπειρος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας η οποία υπερασπίζεται την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Μέσα στη λασπομαχία των ελληνικών εκλογών και τα ανούσια ντιμπέιτ των παράλληλων μονολόγων, καλό είναι να μην ξεχνάμε τι συμβαίνει και τι διακυβεύεται στο Ανατολικό Μέτωπο. Όπως καλό είναι να φέρουμε στη μνήμη μας τη στάση των κομμάτων στην κτηνώδη επίθεση του Πούτιν εναντίον μιας χώρας που απαιτεί την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση της. Έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να πειστεί το ανθρώπινο γένος και κυρίως οι λαϊκιστές ηγέτες του, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμφορά από τον πόλεμο. Ότι οι πόλεμοι πρέπει να σιγήσουν γιατί είναι ο πιο οδυνηρός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Τα γεγονότα φωτίζουν τις μέρες που έρχονται, αλλά το ισχνό φως της ελπίδας πώς μπορεί να μας δείξει την κατεύθυνση, όταν μια επαπειλούμενη έκρηξη μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο απόλυτο σκοτάδι;
Οι Ευρωπαίοι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα στέκονται ενωμένοι στο πλευρό του αμυνόμενου, απορρίπτοντας τις διχαστικές δυνάμεις που απειλούν την ειρήνη, την ισορροπία και την αρμονία που επιτεύχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.