Το ντιμπέιτ Εμανουέλ Μακρόν – Μαρίν Λεπέν

Οντίν Λιναρδάτου 04 Μαϊ 2017

16,5 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το χθεσινό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν και σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε λίγο μετά νικητής αναδείχτηκε ο Μακρόν με 63% ενώ δεύτερη ήρθε η Λεπέν με 34%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνειδητή απόφαση της Μαρίν Λεπέν να είναι εξαιρετικά προσβλητική και  επιθετική απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν από το πρώτο λεπτό της τηλεμαχίας δεν λειτούργησε τελικά υπέρ της.
Άλλωστε τώρα η ακροδεξιά υποψήφια απευθύνεται σε ένα διαφορετικό , ευρύτερο κοινό και όχι στο δικό της που αρέσκεται σε αυτού του είδους τα χτυπήματα κάτω από τη μέση αδιαφορώντας για αλήθειες και ευγένεια.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι είδαν “ επιχειρήματα απέναντι σε προσβολές” , “ άσκηση πολιτικής απέναντι στο μίσος” , “ το σοβαρό ανάστημα απέναντι στο χάος “ “ λύσεις απέναντι στην καταστροφή” .
Η Λιμπερασιόν γράφει πολύ εύστοχα ότι ο κ. Μακρόν κατάφερε να παίξει με απόλυτη επιτυχία το χαρτί της λογικής και με επιχειρήματα και χωρίς να δειλιάσει αντιμετώπισε τις επαναλαμβανόμενες και ανοίκειες επιθέσεις της Μαρίν Λεπέν.
Η αριστερή εφημερίδα επισημαίνει όμως ακόμα ότι  υπεροχή του Μακρόν ως προς τη γνώση των θεμάτων ήταν τόσο εμφανής “που αυτό  θα μπορούσε να προκαλέσει εκνευρισμό σε μερίδα του κοινού”. Η εφημερίδα ανησυχεί μήπως  θεωρηθεί  αλαζόνας ο Μακρόν  από μερίδα του  κοινού που κατανοεί πιο εύκολα τα απλοϊκά, λαϊκίστικα συνθήματα της Λεπέν που δεν έχουν ίχνος αλήθειας .
Ο Μακρόν αποδόμησε τα ψέματα της ακροδεξιάς υποψήφιας και την αποκάλεσε αρκετές φορές ανόητη ενώ στο κρίσιμο θέμα του ευρώ την κάλεσε να σταματήσει να λέει ανοησίες.
Οι δεξιοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι του Φιγιόν δεν φαίνεται να πείστηκαν από τη Μαρίν Λεπέν και αυτοί αποτελούν για το επιτελείο της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου σημαντική δεξαμενή  ψηφοφόρων.
Και όπως εκτιμούν αναλυτές ούτε τους  αναποφάσιστους του ακροαριστερού Μελανσόν κέρδισε .
Υπήρχαν βέβαια και πολλοί γάλλοι πολίτες που δεν δίστασαν να πουν  ότι  το ντιμπέιτ  τους έκανε να αποφασίσουν οριστικά και αμετάκλητα να μην πάνε να ψηφίσουν , αυτό που είδαν τους δημιούργησε απέραντη θλίψη .
Σίγουρα πάντως το ντιμπέιτ έδειξε ότι οι δύο υποψήφιοι απέχουν έτη φωτός ό ένας από τον άλλο , ότι εκπροσωπούν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που συνυπάρχουν στη  Γαλλία.
Κρίσιμο τεστ για την Τερέζα Μέι είναι  οι σημερινές δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στην Σκωτία , στην Ουαλία και σε 34 δήμους της Αγγλίας.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται  και σε τοπικό επίπεδο το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι. Ο  ισχυρός αντίπαλος των Συντηρητικών σε αυτές τις εκλογές φαίνεται πως είναι  το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα  Ukip και όχι οι Εργατικοί. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν επίσης ότι θα κερδίσουν έδαφος εξαιτίας της στάσης που κράτησαν στο ενδεχόμενο ενός σκληρού Μπρέξιτ.
Αμφίβολο παραμένει πάντως αν τα θέματα  διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής και  η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα επηρεάσουν πράγματι την ψήφο των πολιτών στις τοπικές κάλπες.
Στη Σκωτία  το Εθνικό Κόμμα  (SNP) αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές  στη Γλασκώβη και οι  Σοσιαλδημοκράτες να ηττηθούν. Για την περίπτωση της Σκωτίας πάντως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα αποτελέσει ορόσημο για την πρωθυπουργό της Σκωτίας  Νίκολα Στέρτζον που μετά το Μπρέξιτ σχεδιάζει ένα νέο  δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας .  Ήδη  το τοπικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει ναι .
Βέβαια η Τερέζα Μέι απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.
Και στη Βόρεια Ιρλανδία ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές που ζητούν την ένωση της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Μπρέξιτ.
Είναι παράλογο λένε να μείνουμε στη Βρετανία και να μην γίνουμε και πάλι κομμάτι της χώρας μας. Ούτε αυτό το ενδεχόμενο συζητά φυσικά η κ. Μέι .