Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ: Όπισθεν ολοταχώς πολιτικά

Τέλης Σαμαντάς 03 Απρ 2015

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί σχετικά με το προσχέδιο για την ΕΡΤ επιβεβαιώνονται πλήρως με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

  1. Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ ως οργανισμός εξαρτημένος απολύτως από την κυβερνητική εξουσία, υποκείμενος στις οποιεσδήποτε πολιτικές, κομματικές και συντεχνιακές πιέσεις χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως «δικλείδα ασφαλείας» μεταξύ της πολιτικής-κομματικής εξουσίας και της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης
  2. Η κυβέρνηση προχωράει στον απόλυτο «στραγγαλισμό» του χώρου παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, δημιουργώντας έναν οργανισμό που ο βασικός λόγος ύπαρξης του είναι η εξυπηρέτηση των ποικίλων συμφερόντων των εργαζομένων σε αυτόν. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής πέρα από τη σοβαρότατη οικονομική διάσταση του (η οποία θα επιτείνει ακόμη περισότερο την ανεργία στον ήδη χειμαζόμενο χώρο των εργαζομένων στον τομέα του οπτικοακουστικού -ενώ ταυτοχρόνως θα εκτινάξει στα ύψη και το κόστος λειτουργίας του ίδιου του οργανισμού), θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στην ποιότητα του παρεχόμενου στους πολίτες προϊόντος.
  3. Ο «λογαριασμός» που κάνουν οι οκτώ (!) υπουργοί που υπογράφουν το νομοσχέδιο (Βούτσης, Σταθάκης, Μπαλτάς, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Σκουρλέτης, Παππάς και Κατρούγκαλος) δε «βγαίνει» έτσι κι αλλιώς, όση προσπάθεια «δημιουργικής λογιστικής» και αν καταβάλλουν. Οπότε ας αναμένουμε συντομότατα την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους –το οποίο βεβαίως θα πηγαίνει στην «ανατροφοδότηση» ενός ακόμη δημόσιου οργανισμού, o οποίος ξοδεύει πολλαπλάσια ποσά για τη λειτουργία του από όσα για την προσφορά του στο κοινό.
  4. Οι τετριμένες γενικολογίες περί «αντικειμενικότητας», «πολυφωνίας», «ανεξαρτησίας» και πάει λέγοντας, σε συνδυασμό με τις νεοεισαγόμενες γελοιότητες περί «Συμφωνίας Αρχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΡΤ ΑΕ», μοναδικό σκοπό έχουν να καλύψουν αυτή την κίνηση του όπισθεν ολοταχώς στο πολιτικό πεδίο και στην επίθεση στον οπτικοακουστικό χώρο οικονομικά. Αυτά για αρχή.