Όταν ξέσπασε το κακό σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούσαμε με αγωνία τις προσπάθειες των ερευνητών περιμένοντας την παραμικρή ενθαρρυντική είδηση για να πάρουμε κουράγιο. Πόσες εταιρείες έχουν ξεκινήσει, σε ποια φάση βρίσκονται, τι προοπτικές υπάρχουν για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, σε πόσο χρόνο κλπ. Μαζί με την έντονη ανησυχία για τον άγνωστο επιδρομέα νιώθαμε και μια αδιόρατη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιστρέψουμε στη ζωή μας πιο γρήγορα από τις αρχικές προβλέψεις.
Δεκαέξι μήνες μετά η αισιοδοξία εκείνη έγινε βεβαιότητα. Στη διάθεση όλων μας βρίσκονται αρκετά, αποτελεσματικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εμβόλια που εγκρίθηκαν από παγκόσμιους και εθνικούς οργανισμούς καθώς και ένα υποδειγματικά οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με δυνατότητα εμβολιασμού 100.000 πολιτών σε ημερήσια βάση. Ακόμα και ο πιο ευφάνταστος δεν θα μπορούσε να τα διανοηθεί όλα αυτά, όπως, ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί αυτό που συνέβη χθες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μπόνους 150 ? για τους νέους που θα δεχθούν να εμβολιαστούν!
Αρκετοί νέοι και νέες της χώρας είχαν δώσει, στις πλατείες και τα Πανεπιστήμια, από καιρό σημάδια αδιαφορίας απέναντι στην πανδημία, σαν να ήταν κάτι που δεν τους αφορούσε. Δυστυχώς τα σημάδια αυτά δεν ερμηνεύτηκαν σωστά από ένα πολιτικό σύστημα που συνεχίζει να βάζει τα μικροκομματικά οφέλη ακόμα και υπεράνω της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η νέα γενιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως η αυριανή εκλογική πελατεία των κομμάτων αλλά ως η γενιά που θα στηρίξει τη χώρα στη νέα εποχή. Οι σύγχρονες αξίες της ζωής, η παιδεία, η αλληλεγγύη των γενεών είναι ότι πολυτιμότερο για τη διαπαιδαγώγησή της.
Το μπόνους χαρακτηρίστηκε «κίνητρο» από την κυβέρνηση και «απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων» από την αντιπολίτευση, λες και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υπόθεση των ασυνείδητων. Η ουσία είναι ότι το μεγαλύτερο μπόνους που υπάρχει σήμερα στη διάθεση των νέων είναι το κίνητρο για τη ζωή που την έχουν όλη μπροστά τους. Να είναι σίγουροι ότι η αυτή η ζωή αξίζει πολύ περισσότερο από 150 ευρώ.