Ο Ενρίκο Λέτα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών είχε πει πως οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές γιατί θα καθορίσουν την ταχύτητα των αλλαγών στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αλλαγές θα γίνουν αλλά σε εθνικό επίπεδο. Οι χθεσινές εκλογές θα σημάνουν σημαντικές αλλαγές τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Ο περίφημος γαλλογερμανικός άξονας που ήταν η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και αυτό θα κοστίσει σε όλους τους Ευρωπαίους.
Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η αποχή είναι ο μεγάλος νικητής
Δεν έχουμε ακόμα τα τελικά αποτελέσματα της συμμετοχής στις εκλογές, αλλά όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή είναι μικρή. Οι πολίτες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές με γνώμονα τις επιδόσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι με βάση τα ευρωπαϊκά θέματα. Από την άλλη, δεν βλέπουν το αντίκρισμα της ψήφου τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το μόνο που προσδοκούν είναι η τιμωρία της κυβέρνησής τους.
Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούμε το χαρακτηριστικό ερώτημα αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της δυσαρέσκειάς τους. Σε αυτό το φαινόμενο ευθύνη έχουν τα πολιτικά κόμματα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε επτά πολιτικές ομάδες που συγκροτούνται με βάση τα πολιτικά κόμματα. Αντί οι ευρωπαϊκές εκλογές να εστιάζονται στα ευρωπαϊκά θέματα και τις θέσεις που οι πολιτικές ομάδες έχουν για αυτά τα θέματα, εστιάζονται σε μια εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
Η Έκθεση Λέτα «Πολύ περισσότερο από μια αγορά» είναι σημαντική για τα επόμενα βήματα της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις γίνεται όλο και μεγαλύτερο», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα παρουσιάζοντας την ειδική έκθεση των 147 σελίδων για το θέμα, στην οποία είχε επιφορτιστεί να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.
Κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε με αυτή την έκθεση. Ασχοληθήκαμε όμως με την τιμή της φέτας και τα πόθεν έσχες. Ποια είναι η θέση των κομμάτων στην Ελλάδα για την εξέλιξη της Εσωτερικής Αγοράς; Το μόνο που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει γιατί απλούστατα καταψηφίζει συστηματικά ό,τι έρχεται προς ψήφιση.
Η αντιπαράθεση όμως σε επίπεδο ευρωπαϊκών θέσεων είναι σχεδόν αδύνατη για τον απλούστατο λόγο ότι σε πολλά κράτη υπάρχουν αντίπαλα κόμματα που θα καταλήξουν στην ίδια πολιτική ομάδα. Θα είχαμε αυτήν την περίπτωση στην Ελλάδα αν η Νέα Αριστερά εξέλεγε έναν Ευρωβουλευτή ο οποίος θα εντασσόταν στην ίδια πολιτική ομάδα με τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το φαινόμενο το παρατηρούμε σε όλα σχεδόν τα κράτη.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.tovima.gr