Πληθαίνουν οι φωνές για μία πιο δίκαιη Ευρώπη και σε αυτές έρχεται να προστεθεί και αυτή του διάσημου οικονομολόγου Τομά Πικετί.
Η Γαλλία βράζει, με τα κίτρινα γιλέκα να πιέζουν ασφυκτικά τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν , ο οποίος ακολουθώντας την τακτική του Ντε Γκώλ , ετοιμάζεται για σημαντικές ανακοινώσεις αφού μελετήσει τα αίτια και τις συνέπειες των διαδηλώσεων και διαβάσει προσεκτικά τις νέες δημοσκοπήσεις .
Η Βρετανία κλυδωνίζεται από την προοπτική του Brexit και το γεγονός ότι η πρωθυπουργός δεν φαίνεται να μπορεί να πείσει τη βουλή να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ.
Την ώρα λοιπόν που η κ. Μέι αναβάλει τη ψηφοφορία για τη συμφωνία και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε και ο κ. Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση της προεδρίας του, μία ομάδα οικονομολόγων καταστρώνει ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη.
50 οικονομολόγοι , ιστορικοί και πρώην πολιτικοί από 12 χώρες προτείνουν μία άλλη εναλλακτική για τους ευρωπαίους πολίτες .
Το σχέδιο που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τομά Πικετί περιλαμβάνει μεγάλους φόρους σε εκατομμυριούχους , πολυεθνικές και σε όσους παραβιάζουν τους νόμους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα .
Στόχος τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από αυτό τον ειδικό φόρο να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας , της μετανάστευσης , της κλιματικής αλλαγής αλλά και του ελλείμματος δημοκρατίας που θεωρούν ότι παρατηρείται στην ΕΕ.
“Το μανιφέστο εκδημοκρατισμού της Ευρώπης “ υποστηρίζει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι σε ένα τεχνοκρατικό αδιέξοδο που ωφελεί μόνο τους πλούσιους.
Και επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα γιατί αυτή η Ένωση οδήγησε στο Brexit και στην εκλογή λαϊκιστικών , αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες – μέλη της ΕΕ.
Το μανιφέστο υπογράφουν κυρίως κεντροαριστεροί πολιτικοί όπως ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Νταλέμα , ο πολιτικός επιστήμονας και σοσιαλιστής δήμαρχος του Σαρλερουά Πωλ Μανιέτ και ο Μάικλ Τζέικομπς πρώην σύμβουλος του Γκόρντον Μπράουν όταν ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Το μανιφέστο προτείνει την ίδρυση μίας ευρωπαϊκής εθνοσυνέλευσης που θα έχει έναν ανεξάρτητο προϋπολογισμό ο οποίος θα φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ .
Το μανιφέστο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και οι συγγραφείς του λένε πως δεν είναι τέλειο και περιμένουν τις προτάσεις και του κόσμου.
Δεν είναι λίγοι φυσικά και οι επικριτές του . Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρίτσαρντ Κορμπέτ σχολιάζει πως με το μανιφέστο οι 50 επιχειρούν να επανεφεύρουν τον τροχό και θα ήταν πιο απλό να χρησιμοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές τις ΕΕ , εκλεγμένο κοινοβούλιο απευθείας από το λαό , υπάρχων προϋπολογισμός κ.λ.π και να χτίσουν πάνω σε αυτές . Θα ήταν καλύτερα υποστηρίζει και ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel Γούντραμ Βολφ να στηριζόταν το μανιφέστο σε πιο ρεαλιστικές σκέψεις .
Όταν εξελέγη ο πρόεδρος Μακρόν έγινε πολύ συζήτηση για την Ευρώπη που προστατεύει και τότε Βερολίνο και Παρίσι ανανέωσαν τους όρκους τους για μία νέα γαλλογερμανική συνεργασία και άρχισαν να συζητούν και το ενδεχόμενο επιβολής ενός κοινού ευρωπαϊκού εταιρικού φόρου .
Το 2014 μάλιστα μια συμμαχία 14 χωρών άρχισε να σχεδιάζει την επιβολή ενός φόρου Ρομπέν των δασών που θα τον επέβαλλαν στις μετοχές και στα παράγωγα τους .
Όλα αυτά όμως οδηγήθηκαν πολύ γρήγορα στις καλένδες απογοητεύοντας τους πολίτες.
Ο Βολφ υποστηρίζει πως ουσιαστικά κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης της ευρωζώνης έχει “κολλήσει” εδώ και πέντε χρόνια και τα βήματα που γίνονται είναι πολύ λίγα και πολύ αργά.
Μόνο όταν χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης η νέα μεγάλη κρίση τότε θα δούμε μεγάλες αλλαγές εκτιμά ο διευθυντής του Μπριγκέλ και όσο η κατάσταση παραμένει στάσιμη τόσα περισσότερα γιλέκα θα βγαίνουν στους δρόμους και καινούργια μανιφέστα θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.