Έχουν αποτέλεσμα αυτοί οι περιορισμένης έκτασης , στοχευμένοι βομβαρδισμοί της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Άσαντ;
Υπάρχει περίπτωση ο Μπασάρ Αλ Άσαντ να σταματήσει τις επιθέσεις με χημικά εναντίον αμάχων;
Οι αποσπασματικοί αυτοί βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν τον Άσαντ εκτιμούν οι αναλυτές του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Chatham House.
Ο σύρος πρόεδρος ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στοχεύει στην εκτόπιση πληθυσμών από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας.
Από τη στιγμή που άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος εναντίον της Ανατολικής Γούτα τον περασμένο Φεβρουάριο, παρατηρεί κανείς πως σχεδόν καθημερινά οι πολίτες και οι υποδομές ήταν ο βασικός στόχος.
Ο Ασαντ ήθελε να διαλύσει κάθε προοπτική φυσιολογικής ζωής των κατοίκων στα σπίτια τους.
Το σχέδιο του ήταν να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Κατέστρεψε νοσοκομεία, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, εγκαταστάσεις πόσιμου νερού , όλα όσα κάνουν μία περιοχή στοιχειωδώς βιώσιμη.
Η Γούτα παρέμεινε αποκλεισμένη πέντε ολόκληρα χρόνια έτσι ώστε η μεταφορά ιατρικού υλικού ήταν αδύνατη.
Αυτή η καλά σχεδιασμένη τακτική οδήγησε τις ένοπλες ομάδες που δρούσαν στην περιοχή να παραδοθούν. Και τους πολίτες να μετακινηθούν είτε προς το βορά είτε προς το Νότο.
Η τακτική αυτή όμως δεν λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.
Οι αντάρτες συνέχιζαν εκεί να αντιστέκονται και παρέμειναν στην πόλη παρά τους ανελέητους βομβαρδισμούς από το συριακό καθεστώς.
Εκεί λοιπόν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί διαφορετική στρατηγική.
Και ποια ήταν καλύτερη από τη χρήση χημικών όπλων ; Αυτό που δεν κατάφεραν βομβαρδισμοί μηνών το κατάφερε η ρίψη χημικών μέσα σε λίγες ώρες.
Η κυρίαρχη ομάδα ανταρτών της Ντούμα Jaish al-Islam ανακοίνωσε ότι παραδίδει την πόλη στον Άσαντ και την επόμενη μέρα περισσότεροι από 50.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Ντούμα για την Γιαραμπλούς που βρίσκεται στην περιοχή του Αλέπο.
Οι ελάχιστοι κάτοικοι που παραμένουν στη Ντούμα εκτιμάται ότι θα φύγουν και αυτοί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Η χρήση χημικών όπλων είναι για τον Άσαντ το ύστατο μέτρο για να ανακαταλάβει τις περιοχές που ακόμα του αντιστέκονται.
Είναι όμως ένα μέτρο που δεν θα διστάσει να ξαναχρησιμοποιήσει αν και γνωρίζει πως μπορεί να ακολουθήσουν βομβαρδισμοί από τη Δύση.
Δεν φοβάται όμως , δεν ανησυχεί .
Οι επιθέσεις με χημικά όπλα είναι φυσικά παράνομες και η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων έχει απαγορευτεί από το 1925 με το Πρωτόκολλο της Γενεύης που θεωρητικά δεσμεύει και τη Συρία.
Το 2013 μετά την επίθεση με σαρίν και υπό την ασφυκτική πίεση της διεθνούς κοινότητας η Συρία έγινε πλήρες μέλος της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και δέχτηκε να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της.
Όπως αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με χημικά το συριακό καθεστώς δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του . Οι δε στενοί του σύμμαχοι το Ιράν και η Ρωσία δεν δείχνουν καμία διάθεση να πιέσουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να σταματήσει τη χρήση χημικών όπλων.
Άλλωστε και οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση της δηλητηρίασης του διπλού ρώσου πράκτορα από το Κρεμλίνο σε βρετανικό έδαφος.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με χημικά όμως αποδεικνύουν και κάτι ακόμα, πως οι επιθέσεις των δυτικών εναντίον των συριακών εγκαταστάσεων στις οποίες υπάρχουν τα χημικά δεν λειτουργούν αποτρεπτικά.
Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να προστατεύσει τους άμαχους στη Συρία και οι αποσπασματικοί βομβαρδισμοί δεν είναι αρκετοί για να σταματήσουν τον Άσαντ.
Όπως γράφει το περιοδικό Νιου Γιόρκερ “ μέσα στο μπετονένιο λαβύρινθο του ο Άσαντ χαμογελάει γιατί τώρα είναι σίγουρος πως μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να επιβιώνει”.
Είναι σαφές πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η δύση γενικότερα επιθυμούν την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.
Γαιτί κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί με ένα νέο Ιράκ στα χέρια του και κανείς δεν διακινδυνεύει το κενό που θα αφήσει ο Άσαντ να το καλύψουν οι Τζιχαντιστές , οι οποίοι θα προχωρήσουν αμέσως στη σφαγή των Αλαουϊτών , της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει ο Άσαντ.