Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου σχετικά με ένα σχέδιο που έχει για το τέλος του πολέμου και είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρησή" της στην Ουκρανία.
Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα παρουσιάσει το σχέδιό του --πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκάλυψε δημόσια-- στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους διαδόχους του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο.
Η ιδέα, είπε ο Β. Ζελένσκι --που πιέζει την Ουάσινγκτον ώστε να επιτρέψει στις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν μεγάλου βεληνεκούς όπλα που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ για να πλήττουν βαθιά μέσα στη Ρωσία--, ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του Β. Ζελένσκι.
"Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας", είπε.
Η Ρωσία προσπαθεί να απωθήσει την ουκρανική εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου ενώ συνεχίζει τη δική της επίθεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη της Ινδίας για την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά είπε πως είναι "περισσότερο από προφανές" πως δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτή τη στιγμή.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε χθες πως είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως υποστηρίζει μια γρήγορη, ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μόντι με τον Ζελένσκι στο Κίεβο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές εκτός αν το Κίεβο συμφωνήσει να παρατείνει μια συμφωνία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
ΟΗΕ: «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί «καταστροφικό πυρηνικό συμβάν»
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τις Αμερική Μίροσλαβ Γέντσα τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου, που διαρκεί δυόμιση χρόνια, επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του ΟΗΕ στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ ζήτησε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί «καταστροφικό πυρηνικό συμβάν».
Ανησυχία για την πυρηνική ασφάλεια
Κατά τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, η ανησυχία εντείνεται για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, ιδίως στα εργοστάσια στη Ζαπορίζια και στο Κουρσκ.
Ο ΟΗΕ προτρέπει τις αντιμαχόμενες πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί πυρηνική καταστροφή, επέμεινε.