To κίνημα των Αντι- λαϊκιστών

Οντίν Λιναρδάτου 26 Απρ 2017

Η άνοδος του κινήματος των Αντι- λαϊκιστών τιτλοφορείται το ενδιαφέρον άρθρο του Ινστιτούτο Κάρνεγκι . Υπάρχει πράγματι ένα τέτοιο κίνημα που μάλιστα αυξάνει καθημερινά τη δύναμη του στην Ευρώπη;
Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Κάρνεγκι και επισημαίνουν πως  αργά αλλά σταθερά ένα  νέο ρεύμα  γεννιέται σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης , εναντίον των λαϊκιστών και των εθνικιστών. Παράλληλα δραστηριοποιούνται πολύ έντονα και στο διαδίκτυο και καλούν όσους πιστεύουν στις ανοιχτές κοινωνίες και στην Ενωμένη Ευρώπη να δημιουργήσουν όλοι μαζί μία γραμμή επίθεσης εναντίον των λαϊκιστών.
Το Κάρνεγκι υποστηρίζει πως αυτό το νέο ρεύμα των Ευρωπαϊστών κερδίζει αποδεδειγμένα έδαφος και δεν δρα σε μία μαύρη τρύπα μια που βλέπουμε  ήδη  ότι  στις εκλογικές αναμετρήσεις τριών χωρών  ( Αυστρία , Ολλανδία , Γαλλία )  οι ακροδεξιοί  λαϊκιστές, που ήταν τα φαβορί,  ηττήθηκαν.
Είναι βέβαιο ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αποκτούν μεγάλη δυναμική και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα καταφέρουν να αλλάξουν τη δημόσια συζήτηση και να πείσουν πραγματικά τους λαούς της Ευρώπης ότι οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους και στην ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για την ευημερία . Να τους πείσουν ότι οι συμβιβασμοί που θα χρειαστεί να κάνουν για να κερδίσουν την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση αξίζουν τον κόπο.
Το κίνημα ο Σφυγμός της Ευρώπης δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από ένα ζευγάρι Γερμανών που ζει στη Φρανκφούρτη . Πάρα πολύ σύντομα διαδόθηκε το μήνυμα του και πολίτες  από 100 πόλεις  της  Γερμανίας, του Βελγίου , της  Γαλλίας , της Πορτογαλίας κ.α.  άρχισαν να διαδηλώνουν υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών και να δραστηριοποιούνται έντονα στο διαδίκτυο μη αφήνοντας αναπάντητα τα χιλιάδες ψέματα που διέδιδαν οι ακροδεξιοί και αριστεροί λαϊκιστές για την Ενωμένη Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση. Σύντομα το κίνημα απέκτησε  πάνω από 90.000 likes  στο Facebook και μέλη σε 13 χώρες της Ευρώπης.

Το ακτιβιστικό αυτό κίνημα δεν περιορίζεται σε χώρες – μέλη της ΕΕ αλλά έχει φίλους και σε πολλά πανεπιστήμια στη Βρετανία και στην Ελβετία.  Είναι όλοι άνθρωποι έτοιμοι να αντιταχθούν στις απαιτήσεις των λαϊκιστών για κλειστά σύνορα και αυστηρούς κανόνες στη μετανάστευση.

Αυτός ο ακτιβισμός θα μεταλλαχτεί σε κάτι πιο δυνατό; Οι αναλυτές λένε ναι και εξηγούν πως ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει ένα δυνατό κίνημα υπέρ των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Αν το σκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά θα δούμε εξάλλου πως τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά ζητήματα απασχολούν έντονα τις δημόσιες συζητήσεις στα κράτη – μέλη. Οι ολλανδοί πολίτες γνωρίζουν τώρα περισσότερα για τους Έλληνες από ότι ποτέ πριν και οι Ισπανοί και Πορτογάλοι γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα πια για τη γερμανική πολιτική σκηνή. Είναι γεγονός ότι οι λαϊκιστές πρόλαβαν και μπήκαν  πρώτοι δυναμικά σε αυτό το ντιμπέιτ και καταρχήν φάνηκε ότι το κερδίζουν. Ήρθε η ώρα όμως της σκληρής αντεπίθεσης από το άλλο μέτωπο που σε αυτή τη φάση μπορεί να μην κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις αλλά έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τώρα.
Όπως γράφει ο βρετανικός  Γκάρντιαν υπάρχουν και θύματα σε αυτό τον πόλεμο και ένα από αυτά είναι η γαλλική αριστερά . Αυτό νιώθουν τουλάχιστον όσοι ψήφισαν τον Μελανσόν και τον Αμόν.

Τώρα η συνείδηση τους τους καλεί να ψηφίσουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν αλλά δεν είναι σίγουροι ότι θα το πράξουν όπως δηλώνουν στην εφημερίδα.

Ο 39χρονος Εντι από τη Ντιζόν εξηγεί πως δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει τη Μαρίν Λεπέν. Δεν ξέρει όμως ακόμα αν θα πάει στο δεύτερο γύρο για να στηρίξει τον Μακρόν . Πιστεύει ότι η πολιτική του Μακρόν θα οδηγήσει  ακόμα περισσότερο  κόσμο στην ακροδεξιά Λεπέν.

Η Καμίλ 33 χρονών νιώθει ότι η αριστερά πέθανε και πως η ίδια βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση .
Παραμένει  λοιπόν αναποφάσιστη. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πολλή δουλειά ακόμα μπροστά του για να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Και στη Γερμανία πάντως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται και πάλι υπό μεγάλη πίεση .
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όπως τις δημοσιεύει η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές αύξησαν τη δύναμη τους κατά δύο μονάδες φτάνοντας στο 36%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε δύο μονάδες και κατρακυλάει  στο 31% μόλις ένα μήνα μετά την εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του κόμματος.

Κρίσιμες για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι και οι δύο τοπικές εκλογές στο κρατίδιο  Σλέσβιχ Χολστάιν στις 7 Μαΐου και  στις 14 Μαΐου στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Ρηνανία Βεστφαλία.
Και οι δύο αυτές αναμετρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον Μάρτιν Σουλτς . Ας μη ξεχνάμε ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν τα πήγαν καθόλου καλά στις εκλογές του κρατιδίου του Ζάαρ όπου πήραν μόλις 30%.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι γενικόλογες τοποθετήσεις του Σουλτς μπορεί να ενθουσίασαν στην αρχή τους Γερμανούς αλλά τώρα περιμένουν να δουν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περισσότερη δικαιοσύνη όπως είναι το σύνθημα του SPD.

To ένα και μοναδικό πάντως ντιμπέιτ ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Σουλτς θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου . Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.