Στην αρχή η χρήση του ίντερνετ γέμισε ελπίδα τον κόσμο γιατί πίστεψε ότι η πρόσβαση σε απεριόριστες πληροφορίες θα έκανε τους ανθρώπους σοφότερους , καλύτερους και λιγότερο μισαλλόδοξους . Δε συνέβη όμως αυτό. Το διαδίκτυο έγινε ο καλύτερος σύμμαχος των ακροδεξιών , ναζιστικών , εθνικιστικών κινημάτων. Και όπως αποδείχτηκε πολλοί από αυτούς που συζητούσαν στις διαδικτυακές πλατφόρμες άρχιζαν σιγά σιγά να μην θεωρούν εχθρούς τους τους Ναζί . Αρκετοί μάλιστα έγιναν Ναζί.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Γκάρντιαν και το ρεπορτάζ του Τζέιμι Μπάρτλετ αυτό αιφνιδίασε και μπέρδεψε τους αναλυτές . Ήταν απίστευτο το πως οι εθνικιστές άρχισαν από την πρώτη μέρα να χρησιμοποιούν το ίντερνετ προς όφελος τους . Να χρησιμοποιούν δηλαδή ένα εργαλείο που βασίζεται στην ιδέα της ανοιχτής κοινωνίας , της προόδου και της ανεκτικότητας για να προωθήσουν την ατζέντα τους που υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα με τους ιταλούς Φουτουριστές , ένα από τα πρώτα κινήματα της πρωτοπορίας που βρέθηκε πολύ κοντά στο φασισμό και έκλινε προς την ακροδεξιά . Οι Φουτουριστές ζητούσαν την εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών θεσμών, των μουσείων , των βιβλιοθηκών , την καταστροφή όσων προηγήθηκαν στην τέχνη και την ολοκληρωτική αντικατάσταση της φύσης από τις πόλεις και την τεχνολογία. Βέβαια τεχνολογία για την εποχή εκείνη ήταν τα όπλα , τα αυτοκίνητα και τα ραδιόφωνα . Την ίδια δυναμική με αυτά έχει όμως σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία . Αυτό που θέλουν να πουν οι αναλυτές είναι πως ανέκαθεν τα φασιστικά , ναζιστικά , ακροδεξιά , εθνικιστικά κινήματα χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία της εποχής τους για να προάγουν τις ιδέες τους.
Δεν είναι λοιπόν κάτι νέο το μίσος που συναντά κανείς στο διαδίκτυο.
Ο Νορβηγός τρομοκράτης Άντερς Μπρέιβικ είχε χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το facebook , για να διαδώσει το 1.516 σελίδων μανιφέστο του. Καλούσε μάλιστα όλους τους “πατριώτες” να δημιουργήσουν μία δική τους ιστοσελίδα , ένα μπλογκ και μία ωραία και σοβαρή σελίδα στο facebook για να προωθήσουν την οργάνωση του. Όλα αυτά τα έκανε συστηματικά λίγο πριν αιματοκυλίσει τη Νορβηγία .
Αυτή την τακτική έχουν ακολουθήσει όλα τα ακροδεξιά κόμματα , σχεδόν σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, είναι δηλαδή πάρα πολύ ενεργά στο διαδίκτυο. Κάνουν αναρτήσεις με μανία , δημιουργούν νέες ομάδες , φτιάχνουν δικές τους αποκρυπτογραφημένες εφαρμογές για να ανταλλάσσουν με ασφάλεια μηνύματα κάθε είδους.
Αυτά τα ακραία κινήματα λοιπόν που σιχαίνονται τις ανοιχτές κοινωνίες και στέκονται εχθρικά απέναντι στο διαφορετικό νιώθουν απολύτως άνετα να χρησιμοποιούν την ελευθερία που τους παρέχει το διαδίκτυο και η δημοκρατία για να κηρύττουν το μίσος .
Σύμφωνα με τη Δρ. Μάουρα Κονγουέι , καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου , την περσινή χρονιά υπήρξε μεγάλη άνοδος στη δραστηριότητα των ακροδεξιών στο διαδίκτυο. Και γιατί όχι ; Πολλοί πιστεύουν , όπως άλλωστε και ο Τραμπ, πως το ίντερνετ είναι ένα επαναστατικό μέσο για να ακουστεί η μυθικών διαστάσεων “φωνή του λαού” την οποία πάντα φυσικά όλοι οι τύραννοι λένε πως εκφράζουν.
Αν ζούσε σήμερα ο Μουσολίνι θα ήταν φανατικός οπαδός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης . Θα υποστήριζε πως είναι η μόνη οδός για να ακουστεί η φωνή του λαού μια που τα παραδοσιακά ΜΜΕ είναι σάπια. Τη δεκαετία του 1990 όταν το διαδίκτυο ήταν ακόμα περιορισμένο οι “ ψηφιακοί προφήτες “ προέβλεπαν ότι η συνεχής πρόσβαση στη γνώση θα μας έκανε πιο έξυπνους , πιο ανεκτικούς με τον συνάνθρωπο μας και πιο καλούς.
Ο Χάρλεϊ Χαν ένας από τους επιστήμονες με μεγάλη επιρροή προέβλεπε το 1993 ότι με το ίντερνετ “ ένας υπέροχος πολιτισμός γεννιέται “.
Και ο Νίκολας Νεγροπόντε , πρώην διευθυντής του πανεπιστημίου ΜΙΤ , διακήρυττε το 1997 ότι το ίντερνετ θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη και το τέλος του εθνικισμού .
Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ότι το καλό θα κυριαρχήσει .
Οι ψεύτικες ειδήσεις , τα τουιτς του Τράμπ αιφνιδίασαν τους ανθρώπους. Τώρα αρχίζουν και προσέχουν και η ιστορία του Σάρλοτσβιλ έδειξε ότι τα πράγματα αλλάζουν . Το Σάρλοτσβιλ δε συσπείρωσε τους ακροδεξιούς , αντίθετα άρχισαν να τσακώνονται στο διαδίκτυο.