18 Σεπτεμβρίου 2013: Ο μουσικός Παύλος Φύσσας μαχαιρώνεται στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά και υποκύπτει στα τραύματά του λίγα λεπτά μετά. Πριν χάσει τις αισθήσεις του, υποδεικνύει τον Ρουπακιά ως το δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας και μέλος της ηγετικής ομάδας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, ομολόγησε το έγκλημα.
21 Σεπτεμβρίου 2013: Ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος. Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά δεν ανέλαβε τον Ρουπακιά. Με αφορμή τη δολοφονία του Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή.
17 Σεπτεμβρίου 2015: Δύο χρόνια από το τραγικό συμβάν στο Κερατσίνι και παραμονές των βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, δήλωσε (Real fm) ότι το κόμμα του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Ο καθηγητής Συνταγματικού δικαίου, Ν. Κ. Αλιβιζάτος, είχε τότε δηλώσει, ότι «ο κ. Μιχαλολιάκος παραδέχεται ευθέως, ότι το κόμμα του θάλπει εγκληματίες» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πολιτική δήλωση, η οποία δεν στερείται, βεβαίως, ποινικών προεκτάσεων για την εκκρεμούσα δίκη. Απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες, είναι σαν να λέει «ψηφίστε ένα κόμμα, που καλύπτει δολοφόνους»».
18 Μαρτίου 2016: Ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς, σήμερα, Παρασκευή, κρίθηκε αποφυλακιστέος από το Συμβούλιο Εφετών, έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο όριο προφυλάκισης, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης. Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι του περιορισμού κατ’οίκον, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβασή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει συμπληρώσει περίπου ένα χρόνο διάρκειας. Ωστόσο, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην εξέταση των πρώτων μαρτύρων (!) για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα. Διεξάγεται στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, χώρος προδήλως ακατάλληλος για μια από τις σημαντικότερες δίκες της μεταπολίτευσης. Ο Δήμος Κορυδαλλού, σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, οι Δήμοι της περιφέρειας Πειραιά, μαζικοί φορείς, ζητήσαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.
Η ακαταλληλότητα αφορά κυρίως στις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, παράγοντα που έρχεται να προστεθεί στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα πραγματοποιούνται κι άλλες δίκες. Η αναστάτωση, που προκαλεί στην τοπική κοινωνία, είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά το κυριότερο είναι, ότι δικαιοσύνη, που καθυστερεί, είναι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται.
Σε τέτοιου είδους παράδοξα οδηγούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Αυτά είναι τα προβλήματα, που έπρεπε να απασχολούν την κ. Θάνου: Γιατί ένας δολοφόνος του κοινού ποινικού δικαίου με «πολιτικές» πλάτες θα κυκλοφορεί από σήμερα – έστω και προσωρινά – στο σπίτι του, αραχτός και λάιτ.
Κι όχι, ως ανώτατη δικαστική λειτουργός, να επιχειρεί να λογοκρίνει τους πάντες (πολίτες και κόμματα) και μάλιστα στο όνομα της δικαιοσύνης. Όταν η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, «παίζει» τον πολιτειακό της ρόλο και εμμέσως οφείλει να επηρεάζει και την πολιτική σκηνή.
Γιατί η δικαιοσύνη είναι η ουσία της πολιτικής.