Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η (συγ)κυβέρνηση έχει επιλέξει να δώσει την μητέρα των μαχών στο γήπεδό της, εκείνο του λαϊκισμού, της σκανδαλολογίας και της ακραίας πόλωσης. Το σύνθημα έχουν ήδη δώσει τα «εξειδικευμένα» στελέχη της. Το πανό «όλα στο φως» που στην πίσω του μεριά γράφει «λάσπη παντού» έχει ήδη αναρτηθεί στην πρόσοψη του Μαξίμου προϊδεάζοντας για το είδος της «πολιτικής» αναμέτρησης που μας περιμένει. Ο «μικρός» Αλέξης έμαθε καλά από τον έμπειρο Καμμένο να οδηγεί το τρενάκι του λαϊκισμού και να σχεδιάζει ανάλογα την τακτική της ομάδας.
Δεδομένου ότι η αντιμνημονιακή κριτική προς τις κυβερνήσεις της κρίσης, που προηγήθηκαν των Συριζανέλ, έχει πια ξεπεραστεί από τις άριστες μνημονιακές επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης και η τραγική για τη χώρα πενταετία Καραμανλή βρίσκεται προκλητικά στο απυρόβλητο, η λάσπη, εν είδει φωτός, κατευθύνεται προς τα χρόνια του εκσυγχρονισμού και τον Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ήδη ότι «η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει» και ότι «η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη».
Και καθώς η γη είναι σφαιρική και γυρίζει, ήρθε η σειρά και της άλλης πλευράς να φωτιστεί. Ονόματα υπουργών της προστατευόμενης πενταετίας ήρθαν στην επιφάνεια προκειμένου να πέσει άπλετο φως και στα δικά τους πεπραγμένα. Ξεσηκώθηκαν τα επιτελεία του Μαξίμου. Για «πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» και «συκοφαντία του Προέδρου της Δημοκρατίας» κατηγορείται το ΚΙΝΑΛ ενώ αγανάκτηση εκφράζεται και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ «που έχουν επιλέξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».
(Θέλει να) Ξεχνάει η κυβέρνηση ότι ο σημερινός ΠτΔ – όπως και οι προηγούμενοι – δεν έπεσε από το υπερπέραν στην Προεδρία. Πριν εκλεγεί στο αξίωμά του ήταν κομματικό στέλεχος, υπουργός της ΝΔ και όπως έχει δηλώσει, μπήκε στην πολιτική χάρη στον Κώστα Καραμανλή. Ένας πολιτικός που κάθε άλλο παρά απαρατήρητος πέρασε στη διάρκεια της θητείας του. Το 2008, τις μέρες μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου άφησε την Αθήνα να καίγεται, ενώ το 2009 μονιμοποίησε προεκλογικά εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Άλλωστε, η θετική αναγνώριση της στάσης του αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνη που οδήγησε τη Ριζοσπαστική Αριστερά στην επιλογή του ως ΠτΔ. Η αλήστου μνήμης Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στα παραπάνω γεγονότα, ανακοινώνοντάς την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Όλα αυτά βεβαίως συνιστούν πολιτικές ευθύνες και κρίνονται άμεσα από τους πολίτες και μακροπρόθεσμα από την ιστορία. Αν, και κατά πόσον προκύπτουν και άλλες ευθύνες κατά την υπουργική του θητεία είναι ένα θέμα που πρέπει, εφ’ όσον υπάρχουν στοιχεία, να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα αξιώματα – και μάλιστα το ύπατο – δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργούν ως τιμητική ασυλία ή παραγραφή του παρελθόντος, όπως αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση του Μαξίμου. Θα περίμενε ίσως κανείς μια καθαρή δήλωση του ΠτΔ ότι η έρευνα, σε ό,τι τον αφορά, είναι ευπρόσδεκτη. Καλό είναι να απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους – πρώην πρωθυπουργούς ή Προέδρους – να μιλήσουν και όχι μόνο από τους πολιτικούς μας αντίπαλους.
Το φως, ας μην ξεχνάμε, δημιουργεί και σκιές…
Το άρθρο δημοσιεύεται στο insider.gr