Το επώδυνο διαζύγιο ΕΕ- Βρετανίας

Οντίν Λιναρδάτου 30 Μαρ 2017

Πρώτα θα βγει το διαζύγιο και μετά θα συζητήσουμε για τους όρους της μελλοντικής μας σχέσης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ στην βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα ο  απερχόμενος γάλλος πρόεδρος της ξεκαθάρισε πως πρώτα θα συμφωνήσουν τους όρους του Μπρέξιτ και μετά θα συζητήσουν για εμπορικές συμφωνίες.
Την ίδια ώρα η βρετανίδα πρωθυπουργός συνδέει, σε άρθρα της που έδωσε σε 5 μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ,  απολύτως τη συνεργασία της χώρας της με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας με τις διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηλύσια Πεδία ο Ολάντ είπε στη Μέι ότι “ πρώτα πρέπει να αρχίσουμε τις συζητήσεις για τις λεπτομέρειες της εξόδου , ιδιαίτερα στο θέμα  των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και των υποχρεώσεων που έχει η Βρετανία απέναντί τους και ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί  θα ανοίξει ή όχι  ο διάλογος και για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών”.
Με άλλα λόγια η Ευρώπη λέει ότι η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες, τις αρχές και τα συμφέροντα της ΕΕ.
Το Λονδίνο από την πλευρά του επιθυμεί οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις να γίνονται παράλληλα για ευνόητους λόγους.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός συνομίλησε σήμερα και με τους ηγέτες της Ισπανίας , της Πολωνίας και της Ισπανίας οι οποίοι έχουν εκφράσει με πολύ έντονο τρόπο την ανησυχία τους για το μέλλον των υπηκόων τους που ζουν , σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Μάρτιν Γουλφ  οι υποστηρικτές του Μπρέξιτ πρέπει να είναι οι μεγάλοι χαμένοι αν θέλουμε το Μπρέξιτ να πετύχει.
Και εξηγεί πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί τραγωδία και για το Λονδίνο και για τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γουλφ η Βρετανία θα γίνει φτωχότερη μετά την έξοδο της , θα είναι περισσότερο διχασμένη και θα ασκεί μικρότερη επιρροή παγκοσμίως .
Η γεωγραφία,  γράφει ο Γουλφ , καθορίζει στις περισσότερες περιπτώσεις και το πολιτικό πεπρωμένο , η Ελλάδα άλλωστε  το γνωρίζει καλά αυτό. Η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί ποτέ να γίνει μία μη ευρωπαϊκή χώρα. Πάντα θα επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο μόνο που τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απειλητική Ρωσία , μία αδιάφορη Αμερική , μια χαοτική Μέση Ανατολή και  μια δυνατή Κίνα αποσύρει τη φωνή της από το μόνο  σύστημα που οργανώνει την Ήπειρο στην οποία ανήκει.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και η απομόνωση δεν θα είναι εξαίσια θα είναι απλά απομόνωση .
Η αποχώρηση της Βρετανίας αποτελεί όμως τραγωδία και για την ΕΕ. Η Βρετανία ήταν μία σταθερή και δυνατή φωνή της φιλελεύθερης οικονομίας και της δημοκρατίας.
Είναι μία από τις  δύο ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης και έχει στενούς δεσμούς με τις αγγλόφωνες χώρες. Έχει επίσης διεθνή αντίληψη των γεγονότων. Και ήταν μέχρι πρόσφατα πραγματίστρια . Οι απόψεις της για την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα ήταν πάντα σωστές και ψύχραιμες.
Και μόνο κάποιος που δεν γνωρίζει ιστορία θα μπορούσε να ονειρεύεται πως μία Ευρώπη διασπασμένη σε 28 κομμάτια θα μπορούσε να είναι πιο σταθερή , δημοκρατική , φιλελεύθερη , πλούσια και με μεγαλύτερη επιρροή από τη σημερινή ενωμένη Ευρώπη.
Το σύστημα των εθνών- κρατών έχει ιστορικά αποδειχτεί ότι είναι το πιο ασταθές.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από το παγκόσμιο γίγνεσθαι , η κατάρρευση , η διάλυση της Ένωσης είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι  θα οδηγήσει σε έναν αγώνα κυριαρχίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία ή ακόμα χειρότερα σε μία συμφωνία των δύο εις βάρος των πιο αδύναμων γειτονικών κρατών. Αν η ΕΕ επιβιώσει η Γερμανία θα κυριαρχεί σε αυτή. Οι Γερμανοί δεν το επιθυμούν αυτό . Γιατί το επιθυμούν οι Βρετανοί;
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει μία συμφωνία που θα διατηρεί  όσο περισσότερο γίνεται τις στενές οικονομικές , πολιτικές και στρατηγικές  σχέσεις της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, αλλά και των Βρετανών στην ΕΕ, πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα και όχι να ενταχθούν σε μία παρτίδα πόκερ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και από την άλλη η Βρετανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ένωσης , με τον οποίο έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα. Θα ήταν λοιπόν καταστροφικό να μη συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο.