Ανήσυχος είναι αυτός που ελέγχει τα δεδομένα, εξετάζει τα γεγονότα, ανήσυχος τελικά είναι αυτός που βλέπει με τα δικά του μάτια, γιατί όταν ένας άνθρωπος, δεν θέλει να ελέγξει τα πράγματα και δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον εαυτό του, θα εγκαταλείψει τη ζωή του στην θεά τύχη.
Το «Fool Me Once» ή «Το Δις Εξαμαρτείν» στα ελληνικά είναι ένα θρίλερ που ξετυλίγει τον πολύπλοκο ιστό της απάτης και της ίντριγκας γύρω από τη Μάγια Στερν (Μισέλ Κίγκαν) μετά τη στυγερή δολοφονία του συζύγου της, Τζο (Ρίτσαρντ Άρμιταζ). Η ιστορία ξεκινάει καθώς η Μάγια προσπαθεί να ξεπεράσει το τραύμα της απώλειας του συζύγου της, για να βρεθεί σε μια δίνη αγωνίας όταν εγκαθιστά ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας μωρών για να παρακολουθεί την κόρη της. Προς έκπληξή της, η ζωντανή μετάδοση αποκαλύπτει έναν άνδρα στο σπίτι της που πίστευε ότι ήταν νεκρός - δεν ήταν άλλος από τον δολοφονημένο σύζυγό της, τον Τζο.
Η αφήγηση παίρνει μια καθηλωτική τροπή καθώς η Μάγια παλεύει με τη σοκαριστική αποκάλυψη της απροσδόκητης επανεμφάνισης του Τζο. Αυτή η αποκάλυψη όχι μόνο καταρρίπτει τα θεμέλια της πραγματικότητας της Μάγια, αλλά θέτει τις βάσεις για μια βαθύτερη εξερεύνηση των μυστηρίων γύρω από τον θάνατο του άνδρα της.
Το αίνιγμα εντείνεται καθώς ο αρχιφύλακας Σάμι Κιρς (Αντίλ Άχταρ) αναλαμβάνει την έρευνα για την ανθρωποκτονία του Τζο, μόνο και μόνο για να βρεθεί μπλεγμένος σε έναν λαβύρινθο μυστικών και προσωπικών διλημμάτων. Ο ίδιος ο αρχιφύλακας παράλληλα με την επίλυση των μυστηρίων που πρέπει να επιλύσει, πρέπει να αντιμετωπίσει και κάποια προβλήματα υγείας που αναπάντεχα έκαναν την εμφάνισή τους. Καθώς ο αρχιφύλακας εμβαθύνει στην έρευνα, η πλοκή πυκνώνει με στρώματα ίντριγκας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Τζο, το κίνητρο πίσω από την προφανή δολοφονία του και τη σύνδεση με άλλες ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Η σειρά συνυφαίνει επιδέξια την προσωπική πάλη της Μάγια με τη θλίψη και τη δυσπιστία, την αναζήτηση της αλήθειας από τον αρχιφύλακα και τον βοηθό του και την παράλληλη έρευνα της ανιψιάς και του ανιψιού της Μάγια, της Άμπι και του Ντάνιελ, για την πρόσφατη δολοφονία της μητέρας τους. Η οποία δολοφονία διαπλέκεται όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες και με τη δολοφονία του Τζο. Η Τζοάνα Λάμλεϊ υποδύεται την Τζούντιθ Μπάρκετ, την προστατευτική μητέρα του Τζο και την στριφνή πεθερά της Μάγια, η οποία όλα θέλει να τα αναλύει και τα πάντα να τα ελέγχει.
Η διασύνδεση των δύο φαινομενικά διαφορετικών υποθέσεων γίνεται κεντρικό σημείο αναφοράς, δημιουργώντας μια αγωνιώδη ατμόσφαιρα. Οι χαρακτήρες περιηγούνται σε ένα τοπίο αβεβαιότητας, δυσπιστίας και κρυφών σχεδίων, καθιστώντας το "Το Δις Εξαμαρτείν" ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ.
Η σειρά «Το Δις Εξαμαρτείν», που αποτελεί μια μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Χάρλαν Κόμπεν, συγγραφέα του διεθνούς best seller "Ο Ξένος", αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη εκδοχή του αστυνομικού θρίλερ.
Ο Χάρλαν Κόμπεν είναι Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου και θρίλερ θεωρείται ο νέος κορυφαίος συγγραφέας στον χώρο των αστυνομικών θρίλερ. Με τη δημιουργία έξυπνων ιστοριών μυστηρίου που εγκλωβίζουν τον αναγνώστη και τον θεατή από την αρχή, Οι πλοκές των μυθιστορημάτων του συχνά περιλαμβάνουν την επανεμφάνιση ανεπίλυτων ή παρερμηνευμένων γεγονότων στο παρελθόν, δολοφονίες ή θανατηφόρα ατυχήματα και έχουν πολλαπλές ανατροπές. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 43 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα – αλλά έχει επίσης κερδίσει αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το σημαντικό Βραβείο Edgar ένα βραβείο Shamus και ένα βραβείο Anthony.
Η δημοφιλία του Κόμπεν και η επιτυχία των βιβλίων του φαίνεται στο Netflix, όπου 9 από τα 35 θρίλερ που έχει γράψει έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Στην Ελλάδα, το αποκορύφωμα της επιτυχίας του αποτελεί το "Ο Ξένος", ενώ στο Netflix είναι διαθέσιμες και άλλες σειρές που βασίζονται σε έργα του όπως οι "Ασφαλείς", "Κράτα γερά", "Ο αθώος", "Ένοχο παρελθόν", "Στα δάση" και "Χαμένος για πάντα".
Η σειρά "Το Δις Εξαμαρτείν" υιοθετεί μια ενδιαφέρουσα αφηγηματική δομή που διαπλέκει πολλαπλές ιστορίες, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας στο μυστήριο της δολοφονίας. Η χρήση παράλληλων ιστοριών που αφορούν τη Μάγια Στερν, τον αρχιφύλακα Σάμι Κιρς, την ανιψιά και τον ανιψιό της Μάγια, δημιουργεί μια αίσθηση έντονου σασπένς και βαθιάς ίντριγκας. Η μη γραμμική τεχνική αφήγησης κρατά έντονο το ενδιαφέρον, αποκαλύπτοντας σταδιακά βασικές λεπτομέρειες για τους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους.
Η σειρά χρησιμοποιεί με επιτυχία αναδρομές για την παροχή πλαισίου, ενισχύοντας την κατανόηση των κινήτρων και των σχέσεων των χαρακτήρων . Η στρατηγική τοποθέτηση αυτών των αναδρομών συμβάλλει στη συνολική ροή της αφήγησης χωρίς να προκαλεί σύγχυση. Ωστόσο, κατά καιρούς, ο ρυθμός της ιστορίας μπορεί να μοιάζει άνισος, με ορισμένα επεισόδια να εμβαθύνουν υπερβολικά στην προοπτική ενός χαρακτήρα, ενώ αφήνουν άλλους υποβαθμισμένους.
Η Μισέλ Κίγκαν αποδίδει με ενδιαφέροντα τρόπο τη συναισθηματική αναταραχή του χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει την αλήθεια. Ο Αντίλ Άχταρ προσδίδει βάθος στον ντέτεκτιβ Κιρς, προσθέτοντας με τα προσωπικά του διλλήματα, επίπεδα στην έρευνα πέρα από μια απλή διαδικαστική υπόθεση. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως η Άμπι και ο Ντάνιελ, συμβάλλουν στο γενικότερο μυστήριο, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στην αφήγηση.
Η κινηματογράφηση στο «Δις Εξαμαρτείν» αποτυπώνει αποτελεσματικά τον τόνο και την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Η χρήση του φωτισμού και της διαβάθμισης των χρωμάτων συμβάλλει στη συνολική ατμόσφαιρα, μετατοπίζοντας τους ζοφερούς τόνους της θλίψης της Μάγια και την ένταση της έρευνας. Η αντίθεση στο οπτικό ύφος κατά την εξερεύνηση του παρελθόντος και του παρόντος προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο στην αφήγηση της ιστορίας. Η σειρά με το φροντισμένο καδράρισμα, ειδικά σε σκηνές που τονίζουν την απομόνωση και την ευαλωτότητα της Μάγια καθώς παλεύει με την επανεμφάνιση του υποτιθέμενου νεκρού συζύγου της. Τα γενικά και τα κοντινά πλάνα χρησιμοποιούνται στρατηγικά για να μεταφέρουν τις συναισθηματικές καταστάσεις των χαρακτήρων.
Το «Δις Εξαμαρτείν» είναι ένα θρίλερ που συνδυάζει έξυπνα το προσωπικό δράμα με το μυστήριο. Η σειρά διερευνά θέματα εμπιστοσύνης, προδοσίας και τις συνέπειες της εξαπάτησης.
Καμιά υπόσχεση, καμιά διαβεβαίωση, κανένας όρκος δεν μας κάνει να πιστέψουμε κάποιον συνάνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που στέκεται μπροστά μας, με καθαρό βλέμμα και ανασηκωμένο κούτελο, μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε κάθε του λόγο και κάθε του υπόσχεση. Όμως δεν φοβόμαστε γιατί το ξέρουμε πια, ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από κομμάτια ακατέργαστης πίστης και συντρίμμια ονείρων.