Το δίλημμα της Α. Μέρκελ

Οντίν Λιναρδάτου 19 Ιουν 2018

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αγωνίζεται να μην διαλυθεί ο παραδοσιακός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών για το προσφυγικό. Γεγονός που θα έριχνε την κυβέρνηση.

Στόχος της να μεταφέρει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες , στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου.

Η κ. Μέρκελ επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση και όχι εθνική .

Ο γερμανός υπουργός των εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χόρστ Ζέεχοφερ δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως του είναι “ αδύνατον πια να συνεργαστεί με αυτή τη γυναίκα ( εννοεί τη Μερκελ) “ .

Φαίνεται όμως πως τελικά βάζει νερό στο κρασί του γιατί γνωρίζει πως ενδεχόμενη αποχώρηση του και του κόμματος του από την κυβέρνηση δεν θα τov ωφελούσε πολιτικά.

Ο Ζεεχόφερ επιθυμεί ουσιαστικά να  απαγορεύσει  την είσοδο στη Γερμανία σε άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Και απειλεί πως σε πρώτη φάση θα κλείσει τα σύνορα της Βαυαρίας . Αυτή του η πρόθεση έκανε έξαλλη την κ. Μέρκελ και όχι μόνο .  Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες με μια φωνή δηλώνουν πως θέλουν “ μια ανοιχτή Ευρώπη που θα ελέγχει τη μετανάστευση “.

Είναι σαφές πως αν η Γερμανία κλείσει  τα σύνορα της αυτό θα σημάνει το οριστικό τέλος και της συνθήκης του Σένγκεν.

Η γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να μην το επιτρέψει αυτό και ήδη αρχίζει συνομιλίες με τους ηγέτες κρατών μελών αλλά και την Κομισιόν για το ζήτημα αυτό.

Πρώτο πρώτο  συναντά τον πρωθυπουργό της Ιταλίας .

Η διάσταση των απόψεων όμως των Ευρωπαίων εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι αβέβαιο αν οι προσπάθειες της κ. Μέρκελ θα έχουν αποτέλεσμα.

Η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να μην κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας θα μπορέσει να εφαρμοστεί μόνο με την αν  έχει  την ευρωπαϊκή σφραγίδα . Η ίδια είναι πολύ πεισματάρα και όλα δείχνουν πως δεν θα υποχωρήσει.

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ δεν” βρήκε “ χρόνο να πάει ούτε στο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών που έγινε στο Λουξεμβούργο με θέμα συζήτησης φυσικά το προσφυγικό.

Και ανώτατοι αξιωματούχοι των Χριστιανοκοινωνιστών , όπως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ , δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τη ρητορική του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και να κατηγορούν τους πρόσφυγες για “τουρισμό ασύλου” .

Είναι βέβαιο πως οι Βαυαροί θα δώσουν άλλες δύο εβδομάδες καιρό στην κ. Μέρκελ για να κάνει τη στροφή που επιθυμούν.

Αν δεν αλλάξει άποψη τότε αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Αν οι Βαυαροί κλείσουν τα σύνορα τους αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με άμεσες επιπτώσεις στην Αυστρία , στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

To σημαντικότερο πλήγμα όμως θα το υποστεί μια από τις βασικές αρχές της ΕΕ, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

Γιατί ας μη γελιόμαστε αν  φύγει η Γερμανία από τη συνθήκη Σένγκεν τότε η συνθήκη “πέθανε” .

Και αυτό θα είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα το οποίο θα κληθεί να  πληρώσει ένα πλούσιο και uber – βιομηχανικό κράτος που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης.

Αυτή είναι άλλωστε και η αιτία που οι Βρυξέλλες ανησυχούν πολύ με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας και ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Στέφεν Ζάιμπερτ τουιτάρισε πως “ η Μέρκελ συνομιλεί συνεχώς  με αρκετά κράτη – μέλη και με την Κομισιόν.”

H σύγκρουση Μέρκελ – Ζέεχοφερ έρχεται λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Βαυαρίας . Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν εκεί την απόλυτη πλειοψηφία,  δέχονται όμως σφοδρή επίθεση  για την πολιτική που ακολουθεί η κεντρική κυβέρνηση στο προσφυγικό , από το ακροδεξιό κόμμα  Εναλλακτική για τη Γερμανία και φοβούνται πως να δεν σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κ. Μέρκελ , το ΑfD θα τους κλέψει τις  βαυαρικές δεξιές ψήφους .

Η κ. Μέρκελ ανησυχεί πως αν η Γερμανία πάρει μονομερώς μέτρα για την επαναπροώθηση των προσφύγων αυτό θα θέσει ένα  κακό προηγούμενο που θα βιαστούν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Οι Βαυαροί όμως απορρίπτουν αυτές τις ανησυχίες και η Αυστρία και η Ιταλία φαίνεται πως συντάσσονται στο πλευρό τους . Και οι δύο αυτές χώρες άλλωστε,  κρατούν σκληρή στάση στο προσφυγικό και πιστεύουν πως η φιλελεύθερη πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα προκάλεσε μεγαλύτερα προβλήματα μια που πρόσφερε στους πρόσφυγες  τα κίνητρα μιας καλύτερης ζωής στη Γερμανία .

Η Γερμανία δεν θα είναι φυσικά η πρώτη χώρα που διώχνει πρόσφυγες από τα σύνορα της και αρκετοί νομικοί υποστηρίζουν πως οι χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό.

Ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ποιους πρόσφυγες θέλει ακριβώς ο κ. Ζέεχοφερ να διώξει .

Στην αρχή είπε να φύγουν μόνο όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα. Αυτοί είναι περίπου 18.000 , μετά άλλαξε γνώμη και είπε ότι δεν θα δέχεται κανέναν πρόσφυγα που έχει καταγραφεί σε άλλη χώρα , έχει δεν έχει υποβάλλει αίτημα ασύλου εκεί.

Το ζήτημα είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει ξανά και ξανά την ΕΕ και δύσκολα θα βρεθεί λύση τώρα που αυξάνεται ο αριθμός των λαϊκιστικών , εθνικιστών κυβερνήσεων στις χώρες – μέλη της Ένωσης .