Το δίλημμα για τους προοδευτικούς πολίτες

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 10 Απρ 2017

Η ιστορία αρχίζει με τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Α. Παπανδρέου, συνεχίζεται με τις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά «χάος μας χωρίζει από την ΝΔ» και με τις δηλώσεις του Μ. Όθωνα, διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, ο οποίος δήλωσε στον Γ. Κουβαρά στο Action24 ότι «ας συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Εμείς δεν θα το πράξουμε, ακόμη και αν η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, δεν είναι αυτοδύναμη».

Στη συνέχεια, είχαμε τις περίφημες προσπάθειες Φ. Πετσάλνικου και Γ. Ελενόπουλου (στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ) να πείσουν τα ακροατήρια εκδηλώσεων της ΔΗΣΥ ότι πρέπει να καταδικαστούν όσοι συνεργάστηκαν με τη Δεξιά (δηλαδή ο Β. Βενιζέλος) και ότι ουδέποτε στο μέλλον θα συνεργαστούμε με την ΝΔ.

Και τώρα ήρθε η επιβεβαίωση από τον Θ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι στρατηγικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η ΝΔ. Την επομένη ήλθε το άρθρο του Α. Λιάκου, το οποίο αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ο κορμός της νέας Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο: ας ετοιμαστούμε για την συνεργασία της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η τεκμηρίωση για το αδύνατον της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα δημοκρατικό, φιλοευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, που βασίζει το κοινωνικό κράτος στην παραγωγή αγαθών και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, έχει καταγραφεί προ πολλού και οι προοδευτικοί πολίτες είναι ήδη καχύποπτοι και πληροφορημένοι. Εάν η κα Γεννηματά και ο κ. Παπανδρέου επιθυμούν να διαιωνίσουν τα ¨αντιδεξιά σύνδρομα» και να βασίσουν την πολιτική τους στον λαϊκισμό και στον κρατισμό, τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Και αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζουν χιλιάδες πολίτες, που ακόμη ελπίζουν στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τους οποίους οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ προσφέρουν ως τρεχούμενο ύδωρ στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι πλέον ένα: Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να συνηγορούν με την ανοχή τους στο παιχνίδι που τους ετοιμάζουν;

Κυρίως, όμως, το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί προς έναν πολιτικό, που σήμερα αποτελεί τον πυλώνα της τεκμηριωμένης και προοδευτικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Εννοώ τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος πρωτοστάτησε στη σωτηρία της χώρας από την βεβαία χρεοκοπία, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Όλοι περιμένουμε την αντίδρασή του στην προσπάθεια διασυρμού του ιδίου και των καλλίτερων στιγμών της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Θα ήθελα, τέλος, να διατυπώσω δημοσίως τρία επιπλέον ερωτήματα.

  • Ποια είναι η θέση του αγαπητού μου Βαγγέλη Βενιζέλου για την εκ μέρους της κας Γεννηματά υποδοχή αποστατών βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν με ένα κόμμα και στη συνέχεια έγιναν αποδεκτοί να μεταπηδήσουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
  • Ποια είναι η θέση του για την αποδοχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ενός κόμματος, το οποίο δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διέσπασε το κόμμα του λίγες ημέρες προ των κρίσιμων εκλογών του Ιανουαρίου 2015, ο οποίος συνεχίζει να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κορμό της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και ο οποίος ζητά, μέσω συνεργατών του, την καταδίκη της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο διάστημα 2012-2015;
  • Ποια είναι η θέση του για την απεμπόληση εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ της ομόφωνης απόφασης του Συνεδρίου 2015 του κόμματος, του οποίου ηγείτο, και την οποία ο ίδιος εισηγήθηκε, για οργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου ενός νέου και ενωτικού κόμματος, φυσικά με εκλεγμένους συνέδρους, εκλεγμένα όργανα και στη συνέχεια εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση;

Τις απαντήσεις του αναμένουν χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες, οι οποίοι καθημερινά αποστασιοποιούνται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τις μεθοδεύσεις και τις επιδιώξεις της.