Το διακύβευμα των εκλογών

Γιώργος Λιγνός 06 Ιουν 2024

Η  αμερικανική   προεκλογική κονκάρδα που έφτασε  στα χέρια μου έγραφε «Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από καλούς ανθρώπους  που δεν ψηφίζουν».

Αναρωτήθηκα  σε ποιους απευθύνεται; Προφανώς  σε  όλους εκείνους που λένε δεν έχει σημασία αν δεν ψηφίσω. Μερικοι μάλιστα  συνοδευουν την απόφασή τους  αυτή  με αυθαίρετες  διαπιστώσεις για δηθεν  ελλείματα δημοκρατίας και το μάταιο της ψήφου.  Θεωρούν όμως τους εαυτούς τους   σκεπτόμενους πολίτες.

 Όταν ανέβασα την φωτογραφία της κονκάρδας στο διαδίκτυο ένας διαδικτυακός φιλος  με ρώτησε :

 Στις Ευρωεκλογές αν στους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές υπάρχει ένας λιγότερος ή ένας περισσότερος στην ΝΔ, τον Συριζα, το ΚΚΕ ή άλλο κόμμα στους 700 Ευρωβουλευτές πώς επηρεάζεται η ζωή μας;

Η απάντηση μου ήταν η εξής:  Κατ αρχας   δεν είναι όλες οι επιλογές ιδίες είτε μιλαμε για κομματα είτε για υποψηφιους.  Επιπλέον φοβάμαι πως η  αποχή θα ερμηνευτεί   από τους καλοθελητές,  κυρίως  σαν απαξίωση της Ε.Ε εκθρέφοντας  εκ νέου τον αντιευρωπαϊκό αντισυστημισμό. Ο αντιευρωπαϊκός αντισυστημισμός  μας εβαλε σε περιπέτειες στο παρελθόν.

Κάποιοι  δεν έχουν  καταλάβει ότι το  ΟΧΙ στο  δημοψήφισμα  του 2015 ήταν μια  κολοσσιαία πλάνη για την οποία υπάρχουν υπεύθυνοι. 

Ποιος δεν θυμάται το  ερωτημα  στο οποίο οι  έπρεπε να απαντήσουμε   αν συμφωνουμε ή όχι με  το έγγραφο «Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και  την («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Οι αγγλικοι τιτλοι στο ψηφοδελτιο ήταν για να δινουν κυρος σε μια  απαραδεκτη διαδικασια.  Δεν βλάπτει να θυμόμαστε  τα δυσάρεστα.

 Θυμίζω  το ΟΧΙ  πηρε  61,31%.

Κάναμε λάθος   όταν νομίζαμε ότι   θα αναγκάζαμε τους εταίρους να  μας δανείζουν με τους δικούς μας όρους,  Αναρωτιεμαι    έχουν καταλάβει καποιοι συμπολιτες μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε την δύσκολη ώρα την  Ελλάδα.

Πως  η ΕΕ  επηρεάζει ουσιαστικά  τις ζωές μας;  Πως εκτος από τα οικονομικα προγραμματα τα οποια  ολοι τα θελουν, τα προβληματα γίνονται  ολοενα και πιο  πανευρωπαϊκά.

 Φυσικά δεν   υποτιμώ τις  πολιτικές  προτάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το 2019 το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές  ήταν 58,19%.  Θα ήταν ευχής έργο  σημερα   να βλέπαμε το  65,1% των πολιτών  που  δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ/αρκετά για τις ευρωεκλογές,  σε αντιθεση  με  το 34,2%  που ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου, να πάει να ψηφίσει.

Η βεβαιότητα συμμετοχής  στις ευρωεκλογες   για τις διαφορες ηλικιακές ομάδες είναι 17 με 29,  40%,  30 με 44,  59% ,  45 με 59,  75% και πάνω από  60,  87%.

Με άλλα λόγια αυτοί που έχουν μέλλον μπροστά τους, δλδ οι πιο νέοι  ενδιαφέρονται λιγότερο. Κάτι δεν έχουμε κάνει καλά.

Δυστυχώς  η προεκλογική εκστρατεία δεν  είχε πολύ Ευρώπη  μέσα της και  οι πραγματικές   συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά ζητήματα  ήσαν  ελάχιστες.

Προφανώς οι εκλογές  αντιμετωπίζονται σαν πρόκριμα   των εθνικών εκλογών. Έστω κι έτσι όμως,  είτε  το θέλουμε  είτε όχι, η Ε.Ε είναι εδώ . Η συμμετοχή μας στο νέο ευρωπαϊκό σκηνικό  που θα διαμορφωθεί με  πολλές  αντιευρωπαϊκές δυνάμεις  να ξεπροβάλουν θα απαιτήσει  σταθερότητα και ολοκληρωμενη αποψη.

 Όποιοι βλέπουν τις ευρωεκλογές  σαν ευκαιρία να  στείλουν μήνυμα  ας γνωρίζουν ότι το  διακύβευμα    τούτων των εκλογών  είναι πολύ περισσότερο από ένα ξερό ποσοστό εκλογικής  επιβίωσης  του ενός ή του άλλου κόμματος με το οποίο έχουμε φαντασιωτική  σχέση.

Δεν ψηφίζουμε  μόνο για την Ελλάδα  αλλά και την Ευρώπη.  Κάποιοι  το  έχουν καταλάβει.

Κάποιοι  όμως προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσα από  την αποχή ή την ανορθολογική ψήφο.

Καλή ψήφο την Κυριακή  

Σχόλιο στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη στo Α΄Πρόγραμμα της ΕΡΤ