Μια χώρα με τους μισούς κατοίκους από την Ελλάδα αναγκάζεται να επιβάλλει νέο γενικό αποκλεισμό. Από την Παρασκευή και για τρεις εβδομάδες οι απαγορεύσεις δαγκώνουν. Ξανακλείνουν τα σχολεία, απαγορεύεται η μετακίνηση σε αποστάσεις πέραν των 500 μέτρων από τον τόπο κατοικίας, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις , οι συμμετοχές σε θρησκευτικές, πολιτικές και γενικότερα κοινωνικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος από την εξέλιξη αυτή μια και τα κρούσματα πλησιάζουν τα 5000 την ημέρα το τελευταίο διάστημα.
Το Ισραήλ, μια πολυεθνική χώρα που τους κατοίκους της συνδέει η θρησκεία και η ανάγκη επιβίωσης κυριολεκτικά, είχε δυο ουσιαστικά εστίες αντίστασης στην πρώτη φάση της επιδημίας. Την μικρή αλλά ισχυρή κοινότητα των λεγόμενων ορθόδοξων γκέτο και την γενικευμένη αγανάκτηση ιδίως των νέων για την πολιτική της πρώτης φάσης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της αγοράς εργασίας και φυσικά της οικονομίας.
Η ??αντίσταση?? εκδηλώθηκε στην αρχή με την συμπεριφορά των παντός είδους ορθόδοξων και στη συνέχεια με καθημερινές διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων έξω από την κατοικία του Πρωθυπουργού. Και στις δυο περιπτώσεις οι μάσκες και απόσταση καταργήθηκαν.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα της χαλάρωσης είχαν σαν αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και τον τουρισμό να διακόπτεται πριν προλάβει να λειτουργήσει.
Και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για μια χώρα με άριστο επιστημονικό προσωπικό και πρωτοπόρες start up εταιρείες.
Επιπλέον, όπως και στην Ευρώπη, υπολογίσαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Τον Covid-19. Οι περισσότεροι θεωρήσαμε ότι ο ιός θα υποχωρήσει με την ζέστη. Δεν συνέβη αυτό. Η ελπίδα για εξασθένιση του ιού ήταν ένα παράθυρο ελπίδας, ώστε να δουλέψει η λιπόθυμη οικονομία ενόψει του ??δεύτερου κύματος?? που αναμένεται το φθινόπωρο. Όμως διαψεύστηκε.
Και είναι μια στιγμή που οι δυο σύμμαχες χώρες μας έχουν επιτυχίες στον διπλωματικό- εθνικό τομέα. Το μεν Ισραήλ εισπράττει τους καρπούς μια πολύχρονης συστηματικής διπλωματικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, του Κόλπου και της υποσαχάριας Αφρικής, η δε Ελλάδα με τις κεραίες της διπλωματίας απλώνονται με επιτυχία πέραν του συνηθισμένου τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον ιό δεν το ξέρουμε. Αν είχατε την ευκαιρία να διαβάσατε κάποιο από τα σοβαρά και διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, θα βγάζατε το συμπέρασμα ότι οι προβλέψεις είναι σαν την κινούμε άμμο. Και συνεπώς οι ελπίδες εστιάζονται στο εμβόλιο. Μέχρι τότε, που δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε είναι αυτό το ??τότε??, θα συνεχίσουμε να ζούμε μέρα την μέρα.
Καλώς κάνουν τα Κράτη και προετοιμάζονται, ηττώνται και αναθεωρούν. Δεν γίνεται και αλλιώς.
Θα ήθελα να κλείσω επισημαίνοντας τις παρατηρήσεις του ??τσάρου΄΄ του Covid-19 Ronni Gamzu . Ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανιχνεύτηκε στα σχολεία. Που άνοιξαν την 1/9-δυο εβδομάδες πριν από τα δικά μας-. Και ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην διακόψει άμεσα την λειτουργία τους. Και ότι για τα παιδιά άνω των δέκα ετών η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη από ότι σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Αν και οι συνθήκες δεν είναι πάντα ίδιες, καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι. Το θέμα είναι ευαίσθητο και λάθος κινήσεις θα στοιχίσουν στην κυβέρνηση και ιδίως στις οικογένειες.
Πηγή: www.tanea.gr