To Brexit ως μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι

Οντίν Λιναρδάτου 22 Μαρ 2019

Η διαδικασία του Brexit πλήττει ανεπανόρθωτα το γόητρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο γερμανός βουλευτής των Φιλελεύθερων  Αλεξάντρ Γκράφ Λάμπσντόρφ εξηγεί πως πριν από το Brexit η εικόνα που είχε για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή μίας οργανωμένης χώρας , η οποία  αποτελούσε πρότυπο καλής διπλωματίας , πραγματισμού και αυτοσυγκράτησης .

Τώρα όμως διαπιστώνει πως όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί κάτω από την ηγεσία των Τόρις , της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι και φυσικά του καταστροφικού Brexit.

Πολιτικοί , διπλωμάτες και αξιωματούχοι από τη Γηραιά Ήπειρο νιώθουν πως το Brexit τους άνοιξε τα μάτια και τους έδειξε πως η Βρετανία δεν είναι αυτό που ήταν και οι χειρισμοί της στο ζήτημα της αποχώρησης της από την ΕΕ ήταν αξιολύπητοι , ασυνάρτητοι και χαοτικοί.

Κάνοντας χιούμορ μάλιστα η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζώ είπε πρόσφατα πως αν είχε γάτα θα την ονόμαζε Brexit γιατί θα την ξυπνούσε νιαουρίζοντας για να βγει έξω αλλά όταν θα  της άνοιγε την πόρτα αυτή θα κοιτούσε αναποφάσιστη , και τελικά θα έπρεπε να τη σπρώξει για να βγει έξω.

Η διαδικασία του Brexit μοιάζει λίγο με τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι όπου όλοι οι ύποπτοι κλειδώνονται  σε ένα δωμάτιο και μιλούν μεταξύ τους χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι γίνεται έξω από αυτό.

Ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φορσάιθ γράφει στο Spectator πως η βρετανική κυβέρνηση έχει χάσει την ικανότητα να κυβερνά τη χώρα. Και επισημαίνει πως η στρατηγική της Μέι στο ζήτημα του Brexit έχει ταπεινώσει τη Βρετανία και ίσως αποβεί μοιραία για τους Τόρις. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν ένας ακόμα καταστροφικός για το Ηνωμένο Βασίλειο συντηρητικός πρωθυπουργός , ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είχε προτάξει το προσωπικό του κομματικό συμφέρον έναντι  της χώρας του και δεν είχε προκηρύξει το θανατηφόρο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Ο Φορσάιθ παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση με την περίοδο του 1976 , όταν η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , ένα γεγονός που άλλαξε ριζικά τη βρετανική πολιτική σκηνή .

Ας μη ξεχνάμε φυσικά πως το Spectator το 2016 στήριξε το Brexit.

Ελάχιστοι διπλωμάτες πάντως πιστεύουν πως η ΕΕ θα πιέσει τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ένωση χωρίς συμφωνία όσο και αν η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της .

Επίσης ελάχιστοι πιστεύουν πως η Τερίζα Μέι θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο ευρωπαϊκός  σχεδιασμός προβλέπει έκτακτο συμβούλιο κορυφής στις 28 Μαρτίου,  όπου εκεί , εφόσον έχουν αποτύχει όλα τα άλλα , οι 27 θα δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μία μακρά παράταση για την οριστική αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Απόψε  οι 27 μάλλον θα τρίξουν τα δόντια στο Λονδίνο απαιτώντας ψήφιση συμφωνίας για να δώσουν παράταση στο Brexit  .  Το Παρίσι μπορεί βέβαια  να αποδειχθεί απρόβλεπτος παράγοντας μια που κρατά εξαιρετικά σκληρή στάση στο ζήτημα αυτό. Αν και δύσκολα ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα αναλάβει τη βαριά ευθύνη να βάλει βέτο σε απόφαση που θα δίνει το πράσινο φως σε παράταση του Brexit .