Η απόφαση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αδυναμία εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης λειτούργησε απολύτως καταστροφικά και για τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας.
Οι διαχωριστικές γραμμές για το πως , για το γιατί , για το ναι στην παραμονή ή το όχι , για το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος ή όχι δεν ήταν ιδεολογικές . Δεν ήταν θέμα δεξιάς ή αριστεράς. Δεν θέλουν οι Εργατικοί να φύγουν και οι Τόρις να μείνουν . Δεν διαφωνούν με τη συμφωνία οι μεν αλλά συμφωνούν οι δε με βάση τα πολιτικά πιστεύω τους.
Το Brexit λειτούργησε τελείως διαφορετικά για αυτό και διαλύει τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τις έντονες αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα σε ένα κόμμα ας δούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος .
Η Ρουθ Γουϊλκινσον 24 ετών ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ ενώ ο Φίλιπ Χάντλεϊ 60 ετών να φύγει από την Ένωση.
Και οι δύο είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουν θυμωμένοι το κόμμα . Έχουν εξοργιστεί με τη στάση του Τζέρεμι Κόρμπιν στο ζήτημα του Brexit και στο πως χειρίζεται τη συμφωνία που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.
Και οι δύο αυτοί ψηφοφόροι εκτιμούν πως το Εργατικό Κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη θέση , δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει και δεν δίνει λύση στο αδιέξοδο .
Πριν από 18 μήνες ο Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίστηκε ως ένας ακροαριστερός επαναστάτης που θα μπορούσε να ταρακουνήσει το πολιτικό κατεστημένο . Οι νέοι τον πίστεψαν και πήγαν να τον ψηφίσουν μαζικά ενώ στις συναυλίες τραγουδούσαν το όνομα του .
18 μήνες μετά, αποδεικνύεται πως ούτε σχέδιο είχε ούτε έτοιμος ήταν να δώσει μία σοβαρή εναλλακτική στο Brexit .
Ήδη εννέα βουλευτές του έχουν εγκαταλείψει το κόμμα και χάνει ψηφοφόρους που τάχθηκαν και υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση αλλά και αυτούς που στηρίζουν φανατικά την αποχώρηση της .
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις Μαρκ Λέοναρντ επισημαίνει στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι το κόμμα των Εργατικών περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του γιατί συγκρούεται με τη χώρα αλλά και με τους ψηφοφόρους και βουλευτές του .
Δεν είναι όμως μόνο το Brexit και η κακή διαχείριση του από τον αρχηγό του που διαλύει τους Εργατικούς αλλά και η αδυναμία του να πείσει πως αποτελεί σοβαρή εναλλακτική λύση.
Ακολουθεί μοιραία τη μοίρα και των άλλων σοσιαλιστικών / σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης που χάνουν τη δύναμη τους και κάποια , όπως το γαλλικό , εξαφανίζονται.
Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένας τυπικός αριστερός ευρωσκεπτικιστής του Εργατικού κόμματος πούμε δυσκολία και γκρινιάζοντας στήριξε σιωπηλά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ εξοργίζοντας την κεντρώα ευρωπαϊκή πλευρά του κόμματος.
Αυτή η πλευρά , υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου των Εργατικών Τομ Γουάτσον, προσπαθεί να συγκρατήσει το κύμα φυγής των μετριοπαθών βουλευτών δημιουργώντας μία σοσιαλδημοκρατική συνιστώσα μέσα στο κόμμα που την ονόμασαν Μελλοντική Βρετανική Ομάδα .