Το «βέρτιγκο» της κυβέρνησης

Νότης Παπαδόπουλος 27 Φεβ 2015

Ευτυχώς η χώρα δεν πήγε στα βράχια ή στη δραχμή, ωστόσο η κυβέρνηση μετά την απότομη στροφή της στον ρεαλισμό συμπεριφέρεται σαν έχει πάθει «βέρτιγκο»: ο κάθε υπουργός έχει τη δική του γραμμή, στις διευθύνσεις των υπουργείων υπάρχει απόλυτη σύγχυση και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναποφασιστικότητα και αδυναμία χάραξης πολιτικής.
Ένα μόνο χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αφασίας: τα έσοδα έχουν υστέρηση σχεδόν 2 δισ ευρώ, καμιά εικοσαριά δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες από τις τράπεζες , ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται δημοσίως ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ασφυξία με τις πληρωμές της στο εξωτερικό τον Μάρτιο ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εγρήγορση ή   σε θέση να διαβεβαιώσει με ποιους τρόπους σκοπεύει η κυβέρνηση να μαζέψει -εδώ και τώρα- χρήματα και να κλείσει τις μαύρες τρύπες.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης μίλησε για το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων για την αύξηση των εσόδων ( πληροφορίες μιλούν για αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού και αλκοόλ ) ,όμως οι υπουργοί έχουν ο καθένας την δική του εκδοχή για το πώς θα αντιμετωπiσθεί το θέμα και και πάντως κανείς δεν είναι έτοιμος να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα υπερεπείγον για τη χώρα ζήτημα.

Ενδεικτικές είναι οι απόψεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για την αύξηση του ΦΠΑ για τον οποία έχει δεσμευτεί η χώρα στην πρόταση παράταση του προγράμματος.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει που θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ «θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε» είπε χαρακτηριστικά ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου,  στα βιβλία και  στον Τύπο.

Την ίδια στιγμή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια κοσμικά νησιά π.χ. στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ενώ ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης τασσόταν κατά οποιασδήποτε  αύξησης στον ΦΠΑ «διότι δεν φέρνει έσοδα» ενώ σημείωνε  ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξησή του σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης .

Το κλίμα σύγχυσης στην κυβέρνηση επιτείνεται από τις πληροφορίες που φέρνουν το Μαξίμου να σκέφτεται σοβαρά -μετά τις σκληρές αντιδράσεις αλλά και την καταψήφιση της επιστολής Βαρουφάκη από κάποιους βουλευτές στην ΚΟ του κόμματος – να μην θέλει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή την παράταση του προγράμματος με τον φόβο ότι μπορεί να έχει ανταρσία στις τάξεις της που να την εκθέσει πολιτικά: δηλαδή να  υπερψηφίσουν τη ρύθμιση η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι και να την καταψηφίσουν κυβερνητικοί βουλευτές -του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ!

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση μετά την στροφή στον ρεαλισμό που έφερε τον έντιμο συμβιβασμό για τη χώρα και την κράτησε στο Ευρώ πελαγοδρομεί και αμφιταλαντεύεται  για το πώς θα «πουλήσει» στο εσωτερικό μία συμφωνία που προβλέπει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά υποσχόταν το κόμμα προεκλογικά. Φαίνεται δηλαδή σαν να μην πιστεύει την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

Ωστόσο η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί με σταθερό χέρι , όχι μόνο για να λυθεί το ασφυκτικό θέμα των άδειων ταμείων αλλά και για να πείσει τους δανειστές ότι επιθυμεί  να τηρήσει τις δεσμεύσεις της  και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποσχέθηκε.

Αν η ΕΕ ,το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα σκοπεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις της είναι βέβαιο ότι η χώρα θα βρεθεί γρήγορα και πάλι στο κενό- χωρίς χρηματοδότηση και με πιέσεις για νέο σκληρό μνημόνιο με το οποίο οι δανειστές θα εξασφαλίζονται για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα.