«Το ανάθεμα των δέκα»- με την πρόφαση μιας στρέβλωσης που βαπτίστηκε σκάνδαλο

Χρίστος Αλεξόπουλος 25 Φεβ 2018

Επιτρέψτε μου μερικές εστιάσεις με  τη δική μου οπτική στα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε και αφορούν την υπόθεση NOVARTIS, αλλά και την   άντληση κάποιων συμπερασμάτων στην άσκηση πολιτικής στην Υγεία.

1.Πρώτη φορά ασχολούμαστε με «σκάνδαλο» , χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη κατά υπευθύνων εταιρίας ή άλλου νομικού προσώπου και δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν οι φερόμενοι ως αυτουργοί. Διαπλοκή  με ολογράμματα, αντί φυσικών προσώπων δεν περιγράφεται.

  1. Η παρέμβαση του κ. Καρτερού με το « ου γαρ οίδασι…….τι πηδούσι» είναι αποκαλυπτική, κατά συνεπαγωγή δε ,αποδεικτική ότι εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Ένα σύγχρονο ανάθεμα, καταλύοντας το κράτος δικαίου. Ο φανατισμός, στοιχείο του εθνικολαϊκισμού, έκανε το βήμα που τον χώριζε από την βαρβαρότητα.
  2. Στους κατηγορούντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σε αρκετούς υπερασπιστές των δέκα πολιτικών δεν υπήρχε ειρμός επιχειρημάτων, γιατί δεν υπάρχει λογική να προσεγγίζεται η φαρμακευτική πολιτική με ενιαία κριτήρια από το 2004 έως το 2014.Σκανδαλώδης δημόσια δαπάνη και στρέβλωση υπήρξαν το διάστημα 2004-2009. Βασικός πολιτικός υπεύθυνος είναι ο τότε Πρωθυπουργός. Γιατί; Επειδή , τότε η φαρμακευτική και η υγειονομική πολιτική αφορούσε τη συνέργια  πέντε Υπουργείων. Εμπορίου, για τη τιμολόγηση. Υγείας,  για το ΕΣΥ , τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων ,για το ΙΚΑ( και τους γιατρούς του, και τα Νοσοκομεία του) και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Παιδείας ,για τα αμιγή πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κυρίως για την  καλλιέργεια κακής εγωκεντρικής επαγγελματικής νοοτροπίας στους  νέους γιατρούς. Εθνικής  Άμυνας,  για τα Νοσοκομεία του και τον ανεξέλεγκτο επαγγελματισμό των στρατιωτικών γιατρών. Η συνέργια Υπουργείων είναι πρωθυπουργική ευθύνη.

4.Σήμερα η στρέβλωση εξακολουθεί ,δεν έχει τελειώσει το «πάρτι του φαρμάκου». Η μείωση της δημόσιας  φαρμακευτικής δαπάνης , τουλάχιστον κατά το ήμισυ και παρά τη συνεχή είσοδο νέων πολύ ακριβών φαρμάκων, είναι αυταπόδεικτη. Υπάρχει , όμως, καπνός συνεχιζόμενης παραβατικότητας και διαφθοράς. Να πάψουμε την υποκρισία. Ο έλεγχος είναι πλέον σχετικά εύκολος , αν θέλει κάποιος να τον κάνει. Κάθε NOVARTIS, εννοώ τις πολυεθνικές που εισάγουν φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό ή υλικά, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και οι μεγάλοι πάροχοι  υπηρεσιών ( κλινικές, αλυσίδες  διαγνωστικών κέντρων) ,αν διαπλέκονται  ,  τότε , διαθέτουν στο στενό πυρήνα των ανθρώπων της  κάθε ιδιοκτησίας  τροφοδότες λογαριασμούς και εξωχώριες εταιρίες, που επιβάλλεται να αναζητηθούν.

  1. Μην ισοπεδώνουμε τα πάντα. Οι παραγωγοί του φαρμάκου και των ιατρικών υπηρεσιών προσφέρουν ζωή και ποιότητα ζωής. Το θέμα είναι να τηρούν τη δεοντολογία , τη νομιμότητα και την κοινωνική τους ευθύνη. Σήμερα,ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει μέγιστο μισθό 1.800€ το μήνα. Δεν μπορεί να του καλύψει τη συμμετοχή του σε ένα Ευρωπαϊκό συνέδριο που -συνολικά- κοστίζει περίπου 1.200€. Η προσφυγή σε χορηγό είναι αναπόφευκτη, αρκεί να είναι διαυγής. Αν θέλουμε να ελέγξουμε την παραβατικότητα , εύκολα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν και επιβάλλουν την προσαρμογή στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ιατρική που βασίζεται σε ενδείξεις των μεγάλων μονάδων του ΕΣΥ, των Πανεπιστημίων και των Ιδιωτικών Κλινικών.
  2. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Νομοθετικές παρεμβάσεις στην Υγεία για την επιβολή της κανονικότητας και με μεταρρυθμιστικό πνεύμα που τελικά υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται  έγιναν  από Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Καμιά νομοθετική πρωτοβουλία  Υπουργών της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ,συνήθως δευτερεύουσας σημασίας,   ακόμη και αυτές που μπορεί να αποδομούν , αντί να συγκροτούν, δεν εφαρμόζεται. Υπουργοί που ανήκουν στη ΝΔ επέδειξαν αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή Νόμων της μνημονιακής περιόδου, ακόμη και αν δεν αφορούσαν τα μνημόνια.
  3. Η συζήτηση στη Βουλή , προσαρμοσμένη αναγκαστικά στη συγκυρία που καθορίζεται από την άνανδρη επίθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα μείζονα θεσμικά προβλήματα που προκύπτουν , δεν συμπεριέλαβε ουσιαστική κριτική στις πολιτικές υγείας που ασκήθηκαν ή ασκούνται. Άμβλυνε εντυπώσεις και παρέκαμψε το γεγονός ότι στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες  της περιόδου 2010-2012 αντιστάθηκε  μανιωδώς  ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του επικουρούμενος  από   όλους τους  συνδικαλιστές-γιατρούς  της ΝΔ και τα κομματικά στελέχη του « βαθέως ΠΑΣΟΚ».

8.Είναι δε πρόκληση  και κωμωδία η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου να παρουσιάζει σαν λυδία λίθο  για την εξάλειψη της διαφθοράς στο φάρμακο τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη σύσταση των επιστημονικών εταιριών των κυρίων ιατρικών ειδικοτήτων και τη μεταφορά της αρμοδιότητας των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ ,διακινώντας επακριβώς τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στις  8/2/2012  δεν συζητήθηκε λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Παπαδήμου και κανείς έως σήμερα δεν επανέφερε. Πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στο ΚΕΣΥ και μανιωδώς αντιπολιτεύθηκε στη διάρκεια της διαβούλευσης. Να εμφανίζει ως επίτευγμα την εφαρμογή 15 θεραπευτικών πρωτοκόλλων επί των ημερών τους ,όταν το 2013 είχαν ολοκληρωθεί 150.

  1. Επανέρχομαι στο σκάνδαλο της πολιτικής δίωξης των δέκα. Οι συμψηφισμοί είναι ανεπίτρεπτοι. Πολιτικά υπεύθυνος και υπόλογος έναντι της Ιστορίας είναι ο Πρωθυπουργός. Επέφερε οξύτητα με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα οδηγεί σε μανιχαϊστική λογική. « Να φύγουν». « Να φύγουν και να τιμωρηθούν». Όμως δεν είναι η κατάλληλη λογική στο σύνθετο περιβάλλον του 2018. Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από τον κύριο στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε μια σταθερή ευρωπαϊκή κανονικότητα και στην εφαρμογή προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Απαιτείται νηφάλια να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε «τα πρέπει» της ανόρθωσης της Χώρας. Δεν αρκεί να φύγουν αυτοί, αλλά να προετοιμάσουμε και εμείς το μέλλον που αξίζει στην Ελλάδα του 2020, που αν δικάζει αυτό θα γίνεται γιατί έτσι επιβάλλει το Δίκαιο και όχι ο πολιτικός βολονταρισμός ή η μισαλλοδοξία.